«Survival Kit» norisināsies arī Zviedrijas pilsētā Ūmeo

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Līdz 19. oktobrim laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē norisināsies arī ārpus Latvijas - Zviedrijas pilsētā Ūmeo -, kas šogad ir otra Eiropas kultūras galvaspilsēta, informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Santa Mičule.

«Survival Kit» festivāls Ūmeo ar laikmetīgās mākslas palīdzību cenšas aktualizēt ekoloģijas, ekonomikas un cilvēces izdzīvošanas tēmas. Sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās Mākslas centru un kuratori Solvitu Kresi, paralēlu festivāla norisi Ūmeo organizē galerija «Verkligheten», laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras muzejs «Bildmuseet», organizācija «Vita Kuben» un Ūmeo Mākslas akadēmija.

«Survival Kit» festivālā Ūmeo piedalīsies vairāk kā 30 mākslinieki un mākslinieku apvienības no dažādām valstīm, tostarp arī Kaspars Lielgalvis no Latvijas. Festivāla organizatori uzsvēruši, ka vēlas pārkāpt ierastos mākslas uztveres veidus, likt skatītājiem reflektēt par potenciālajiem nākotnes scenārijiem un rosināt jauna veida domāšanu attiecībā uz individuālo un sabiedrības kopīgo attīstību.

Pasākuma galvenie organizētāji Zviedrijā ir galerija «Verkligheten», ko vada divpadsmit Ūmeo mākslinieki. Viņi norādījuši, ka iecere veidot «Survival Kit» satelītpasākumu Ūmeo radusies jau 2009.gadā, apmeklējot pirmo festivālu Rīgā.

Rīga notiekošā «Survival Kit 6» tēma ir «Utopiskā pilsēta». Tas šogad ir iekļauts «Rīga 2014» Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā un notiek līdz 27.septembrim Vāgnera zālē Vecrīgā un bijušajā tekstilfabrikā «Boļševička». Utopiskās pilsētas tēma aicina palūkoties uz pilsētu kā kompleksu un nepabeigtu struktūru, kā vietu, kuras nav, meklējot pilsētas modeli, kurā telpiskā, politiskā un sociālā dimensija harmoniski papildinātu viena otru. Savukārt festivāls Ūmeo akcentē jautājumus, kas saistīti ar dabas resursu izmantošanu un sabiedrības saliedēšanu, cenšoties rast jaunas izdzīvošanas stratēģijas arvien sarežģītākajos apstākļos. Abus festivālus vieno interese par mākslas spēju uzlabot cilvēces eksistenci gan privātā, gan globālā mērogā.

Centrālās Ūmeo festivāla norises vietas ir «Verkligheten», «Vita Kuben» un «Trailer Gallery», paralēli izmantojot arī neordināras mākslas eksponēšanas vietas, pamestas telpas un marginālas pilsētas zonas. Festivālā iekļauta arī muzikālo performanču, semināru un filmu programma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu