Kur ieraudzīt krāsainu rudeni? 10 vietas rokas stiepiena attālumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Iespējams, ka Latvijas populārākās un ierastās vietas rudens baudīšanai kādam jau apnikušas, tāpēc piedāvājam desmit citādākas vietas, kur pavadīt jautrus brīžus kopā ar ģimeni vai tieši pretēji - klusumā un vienatnē sakārtot domas. Nav jābūt «biezajam» un nav arī jālaižas uz Nīlu, lai gūtu prieku oktobrī. Lai gan mūsu piedāvātie apskates objekti meklējami visās trīs Baltijas valstīs, brauciens noteikti neilgs ilgāk par pāris stundām.

 
Foto: Julian-G. Albert, CC BY-SA 2.0

Kolkas maršruti un takas visām gaumēm

Kolkasrags latviešiem ir labi pazīstama vieta - jūra tur satiekas ar zemi, no rītiem var vērot saullēktu, bet vakaros arī saulrietu, tāpēc vien šo neparasto vietu vērts ik pa laikam apskatīt. Ja nav vēlēšanās dienu pavadīt tikai pie jūras, «Kolkasrags.lv» piedāvā ceļotājiem dažādus maršrutus, starp kuriem katrs atradīs sev tīkamāko. Takas izveidotas gan zvēru, gan putnu vērotājiem, gan kājāmgājējiem, gan velobraucējiem vai laivotājiem.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 2 stundas un 30 minūtes

 
Foto: Aided_Eye

Lietuvas Sahāra

Ja tomēr jūra šķiet laba doma, bet Latvijas piekrastes jau izstaigātas, vienmēr var doties arī pie leišiem. Lietuvas Kuršu kāpa nereti tiek dēvēta arī par Lietuvas Sahāru. Kuršu kāpa ir smilšu kāpu strēle jeb pussala, kuras garums ir gandrīz 100 kilometri. Šai teritorijā izveidots nacionālais parks. Ar cietzemi šī vieta savienojas uz dienvidiem no Klaipēdas. Uz šo apskates punktu no Klaipēdas var aizbraukt ar prāmi. Kāpā paveras elpu aizraujoši skati. Turpat netālu arī Jūras muzejs un delfinārijs.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas līdz Klaipēdai - 3 stundas un 50 minūtes

 
Foto: Tõnu Tunnel

Unikālas skaņas meža vidū

Grupa igauņu arhitektūras studentu izveidojuši milzīgas koka instalācijas jeb megafonus, kuros iespējams baudīt meža skaņas pavisam īpatnējā veidā. Pastāv iespēja ne tikai izbaudīt Igaunijas mierīgos mežus un nedaudz pasēņot, bet arī apsēsties un mirkli ieklausīties.

Megafonu instalācija veidota no koka, un tās ievērojamā forma ļauj tajā baudīt unikālas skaņas. Megafonos iespējams apsēsties un atpūsties, bet idejas autori vēsta, ka tos iespējams izmantot pat kā skatuvi. Instalācija uzstādīta Pehni dabas centrā (Pähni Nature Centre) Veru apvidū, netālu no robežas ar Latviju.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 3 stundas un 15 minūtes

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Brīnumi pazemes ezeros

«Ir jālien pazemē, lai redzētu, ka brīnumi nav tikai virs zemes!» rakstīts šā objekta mājaslapā. Limbažu pagasta «Paegļos», zemnieku saimniecībā «Vējiņi» iespējams doties ekskursijā uz pazemes ezeru, kritenēm un pilskalnu.

Pazemes avoti izskalojuši tukšumus un alas, kurus iespējams apskatīt. Atliek vien uzvilkt gumijas zābakus un brist pa avotu Upes alā. No pazemes došanās pretī gaismai, uzkāpjot Vējiņu pilskalnā.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 1 stunda un 30 minūtes

 
Foto: zkvrev

Traķu ezerpils - viena no desmit apmeklēšanas vērtām vēsturiskām vietām

Traķu ezerpils ir celta uz nelielas ezera salas, šī vieta ir viena no visvairāk apskatītajiem Lietuvas tūrisma objektiem. Pirms pāris dienām arī aģentūra LETA vēstīja, ka šis objekts iekļauts populārās interneta vietnes «Places to See in Your Lifetime» ceļvedī kā viena no desmit ievērības cienīgām vēsturiskām vietām pasaulē.

Traķu pils ceļotājiem ieteikta kā Austrumeiropā vienīgā pils ezera vidū, kas uzcelta laikā, kad Traķi bija Lietuvas Dižkunigaitijas galvaspilsēta. Norādīts, ka tagad pils atvērta tūristiem, tajā apskatāma plaša viduslaiku ekspozīcija, bieži tiek rīkoti koncerti un dažādi pasākumi, tostarp bruņinieku turnīrs, savukārt ezerā piedāvātas plašas iespējas vizināties ar laivām, ūdens velosipēdiem vai jahtām.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 3 stundas un 50 minūtes

 
Foto: hansco

Smilšu alas un Munameģis - vienreiz par visām reizēm

Pietiks priecāties par populārās latviešu filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» epizodi par Munameģi. Kaut reizi arī pašiem jāaizbrauc uz turieni. Lielais Munameģis ir visā Baltijā augstākais kalns, un no kalna skatu torņa paveras lielisks skats uz Igaunijas dabu apmēram 50 kilometru rādiusā.

Esot Dienvidigaunijā, noteikti vērts apskatīt arī netālu esošās Piusas smilšu alas, kuras kā alu labirints izveidojušās, rokot smiltis stikla ražošanai.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 3 stundas un 10 minūtes.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Laumu dabas parks tepat Kurzemē

Ja visai ģimenei ir vēlme doties garā un arī jautrā pastaigā, iesakām doties uz Laumu dabas parku Talsu pusē. Parks piedāvā bišu, putnu, sporta, meža un citas takas. Šeit noteikti patiks gan bērniem, gan arī pieaugušajiem.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 1 stunda un 50 minūtes.

 
Foto: publicitātes

Pastaigas virs koku galotnēm

Pirms neilga laika Lietuvā atklāta unikāla pastaigu taka - virs koku galotnēm. Anīkšču kūrortpilsētas reģionālajā parkā, apmēram 60 kilometru attālumā no Panevēžas, izveidotas vairākas pastaigu takas, viena no tām uzbūvēta kā tilts starp koku galotnēm. Neierastā pastaiga sākas pie Puntukas akmens un ved augšup līdz skatu tornim.

Taka virs koku galotnēm ir 21 metra augstumā un stiepjas 300 metru garumā, bet skatu torņa smaile atrodas 36 metru augstumā.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 2 stundas un 50 minūtes

 
Foto: Eesti.pl

Lahemā

Ne tikai mēs varam lepoties ar īpaši skaistu nacionālo parku (Ķemeru nacionālais parks), bet arī igauņi. Lahemā nacionālais parks ir valstī lielākais un vecākais, tajā atrodas arī Viru purvs. Lai atvieglotu pārvietošanos pa teritoriju, tāpat kā Ķemeru purvā, izveidotas mācību un pārgājienu takas.

Parks atrodas valsts ziemeļu daļā, pie Somu līča. Apmēram 70 kilometrus no Tallinas.

Aptuvenais laiks ceļā no Rīgas - 4 stundas un 50 minūtes

 
Foto: Artūrs Krūmiņš / TVNET

Pētergailis

Ja nav vēlēšanās šajās brīvdienās doties ārpus Rīgas vai tieši pretēji, ir vēlēšanās uz šejieni atbraukt, iesakām uzbraukt Pēterbaznīcas skatu tornī.

No 72 metrus augstā torņa skatu laukuma paveras lieliskā Rīgas pilsētas panorāma – viduslaiku Rīga un mūsdienīgā Rīga, Daugava ar plašo ostu un Rīgas jūras līci.

Sv. Pētera trīsjomu bazilikas iekštelpās ir iespēja iepazīties ar celtnes vēsturi, kā arī apskatīt vairākus oriģinālus interjera elementus – kapenes, restaurētas akmens un koka epitāfijas, 1596.gadā izgatavotu milzīgu septiņu žuburu bronzas svečturi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu