Liepājā un Kuldīgā norisināsies starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 18. septembra līdz 25. septembrim Liepājā un Kuldīgā norisināsies 14. Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls, informē festivāla sabiedrisko attiecību koordinatore Anna Paula Pujēna. Festivālā paredzēti koncerti Liepājā un Kuldīgā, bet festivāla ieskaņā jau septembra sākumā Liepājā tika atklātas divas izstādes - fotoizstāde «Fotomirkļi» kafejnīcā «Darbnīca» un bērnu zīmējumu izstāde bibliotēkā «Vecliepājas rūķis». Abas izstādes būs apskatāmas līdz 30. septembrim.

Festivāla atklāšanas koncerts notiks piektdien, 18. septembrī, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē. Tajā piedalīsies jaunā ērģelniece Mari Fukumoto no Japānas. Viņa ir dzimusi Tokijā, ar izcilību absolvējusi Tokijas Mākslas universitāti un senās mūzikas studijas Hamburgā, Vācijā. Mūziķe ieguvusi daudzas uzvaras un godalgas prestižos ērģelnieku konkursos. Liepājas koncertam Fukumoto izvēlējusies ērģelēm piemēroto vācu baroka un romantisma laika mūziku - Johannesa Brāmsa, Johana Sebastiana Baha, Fēliksa Mendelsona un citu autoru darbus.

20. septembrī Svētās Trīsvienības katedrāli piepildīs «Svētās Cecīlījas svinīgā mesa», ko francūzis Šarls Guno komponējis 1855.gadā trim solistiem, jauktajam korim, ērģelēm un orķestrim. Liepājā orķestra gan nebūs, taču pārējos mesas izpildītājus pārstāvēs Vids Pinkēvičs (ērģeles), Viļņas Universitātes jauktais koris «Pro musica», Gunta Gelgote (soprāns), Viesturs Jansons (tenors) un Nerijs Masevičs (bass).

22. septembra pēcpusdiena būs veltīta mazajiem festivāla apmeklētājiem, kad notiks koncertuzveduma «Kurš lielāks, kurš varenāks..?» pirmatskaņojums. Mūzikas autors Pēteris Plakidis un libreta autors Pēteris Trups ir sagatavojuši krāsainu piedzīvojumu mazajiem par kāpuriņu un viņa lielajiem pāridarītājiem. Koncerta muzikālo pavadījumu nodrošinās Jānis Pelše (ērģeles) un Dzintars Beitāns (vijole), savukārt priekšnesumu vizualizēs Liepājas ceļojošais leļļu teātris «Maska».

23. septembrī koncertā «Ērģeles divatā» uzstāsies ērģelnieki Ilze un Aigars Reiņi, izpildot pasaules un latviešu ērģeļmūzikas klasiku, kā arī mūsdienu mūziku, tostarp jaunā komponista Jēkaba Jančevska pirmatskaņojumu.

Nākamā diena, 24. septembris, būs atvēlēta koncertiem Kuldīgā, kur Svētās Annas baznīcā plkst.13 sāksies jau Liepājā izskanējušais koncertuzvedums bērniem «Kurš lielāks, kurš varenāks..?», bet vakarā Svētās Katrīnas baznīcā kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja dzirdēt arī koncertprogrammu «Ērģeles divatā».

Kristīne Adamaite (ērģeles), Jolanta Strikaite (soprāns) un Artis Sīmanis (alta saksofons)
Kristīne Adamaite (ērģeles), Jolanta Strikaite (soprāns) un Artis Sīmanis (alta saksofons) Foto: Publicitātes foto

14. Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls noslēgsies 25.septembrī Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē ar koncertu «Lāsojiet, debesis!». Tajā piedalīsies Kristīne Adamaite (ērģeles), Jolanta Strikaite (soprāns) un Artis Sīmanis (alta saksofons), izpildot Johana Sebastiana Baha darbus, kas programmā mīsies ar Jura Karlsona, Jāņa Lūsēna un Kārļa Lāča jaunākajām kompozīcijām.

Starptautisko Liepājas ērģeļmūzikas festivālu Liepājas pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu iedibināja 2002.gadā ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam - Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kurām ir 131 reģistrs, četri manuāļi un vairāk nekā 7000 stabuļu. Gadu laikā ērģeļmūzikas festivāls ir attīstījies un mainījies - jau trešo gadu to rīko organizācija «Via Cultura», un tā norises vieta vairs nav tikai Liepājā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu