Festivālā «Ad Lucem» Radio koris pirmatskaņos daļas no Vivankosa «Rekviēma»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Introvertās mākslas festivālā «Ad Lucem» 22. jūlijā Latvijas Radio koris pirmatskaņos daļas no Bernāta Vivankosa «Rekviēma», pavēstīja festivāla pārstāvis Mārtiņš Pučka. Skaņdarbu idejiskā tēma atspoguļo pārdomas par šīs pasaules gaitu pamešanu un došanos jaunā dzīvē gan garīgā, gan fiziskā nozīmē.

Programmā skanēs divas Baha motetes «Komm, Jesu, komm» un «Jesu, meine Freude», Knuta Nīsteda skaņdarbs «Immortal Bach», kas ir Baha slavenā korāļa «Nāc, saldā nāve» aranžējums, kā arī katalāņu komponista Bernata Vivankosa speciāli Latvijas Radio korim radīta jaundarba «Requiem» divu daļu – «Souffle ta bougie» un «Les Béatitudes» – pasaules pirmatskaņojums.

Vivankoss ir pazīstams ērģelnieks, izcils pianists un vada Monserratas klostera zēnu kori, kā arī pasniedz kompozīciju Barselonas konservatorijā. Arī viņš pats muzikālo izglītību ieguvis šajā vecākajā Rietumu pasaules mūzikas konservatorijā – leģendām apvītajā Monserratas Benediktīniešu klosterī, kur uzaudzis zēnu korī. Monserratas klostera mūzikas skola pastāv jau 800 gadu.

Latvijas Radio kora draudzība ar Vivankosu iesākās pirms vairākiem gadiem, kad komponists uzticēja Latvijas Radio korim kā labākajam mūsdienu vokālajam instrumentam ieskaņot viņa pirmo autordisku. Savukārt šajā koncertā dzirdamie Vivankosa skaņdarbi ir pirmās daļas no viņa topošā lielformāta skaņdarba «Requiem», kuru komponists uzticējis Latvijas Radio korim ieskaņot šā gada septembrī un kuru līdz gada beigām plānots izdot ierakstu kompānijā NEU.

Koncertā Rīgas Jēzus baznīcā Latvijas Radio koris uzstāsies diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002.gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls festivāls ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Siguldas novada dome.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu