Folkloras festivāla «Baltica» noslēguma pasākums norisināsies Rēzeknē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aivars Liepiņš

No 15. jūlija līdz 19. jūlijam dažādās Latvijas vietās norisināsies starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2015» pasākumi, bet tā noslēgums šogad notiks Rēzeknē, informēja pašvaldības aģentūras «Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs» reklāmas speciāliste Maija Upeniece. Uz festivāla noslēgumu Rēzeknē pulcēsies ap 3000 festivāla dalībnieku, aicinot skatīties, klausīties, sadziedāt un sadancot. Festivāls šogad notiek jau desmito reizi, pasākuma dažādu aktivitāšu kvintesence būs tradicionālā kultūras mantojuma saglabāšana, tā dzīvotspēja un pielāgošanās mūsdienīgajām norisēm.

Festivāla «Baltica» dalībnieki Rēzeknē ieradīsies piektdien, 17. jūlija vakarā, un uzreiz griezīs jautrus dančus Festivāla parkā, bet nākamajā vakarā sadancot varēs arī pie pilskalna.

Sestdienas, 18. jūlija, rītu ieskandinās jaunāko skaņu ierakstu prezentācija Rēzeknes kultūras namā, tur kapela «Maskačkas spēlmaņi» iepazīstinās ar savu jaunāko albumu «Apleik kolnu,» folkloras draugu kopa «Savieši» - ar albumu «Zirga pase,» notiks arī tikko izdotā latviešu valodas izlokšņu audio paraugu izdevuma «Viena zeme, vieni ļaudis, nav vienāda valodiņa» prezentācija.

Priekšpusdienā plkst.11 Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks latviešu tautas tērpu izstādes «Mūsu mantojums» atklāšana. Ekspozīcijā būs apskatāmi visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu etnogrāfiskie un arheoloģiskie tautas tērpi un rotas, kurus darinājuši amatnieki un rokdarbnieki no visas Latvijas. Izstādes atklāšanu svinīgu un īpašu padarīs suitu līgavas ģērbšana, ko demonstrēs etnogrāfiskā ansambļa «Gudenieku suiti» vadītāja Lidija Jansone.

Savukārt Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā plkst.12 satiksies septiņi stāstnieki no Skotijas un trīs Latgales stāstnieki - Andris Čakāns no Rugāju novada Lazdukalna, Anita Rutule no Rēzeknes novada Nagļiem un Trifina Ovčiņņikova no Rēzeknes novada Audriņiem - un priecēs visu paaudžu klausītājus.

Pusdienlaikā Rēzeknes Festivālu parku pieskandinās dažādi mazākumtautību kolektīvi, bet Latgales vēstniecībā «Gors» koncertā «Četri vārdi» uzstāsies un četras dabas stihijas - zeme, ūdens, uguns un gaiss - izdziedās un izdejos Latvijas spēcīgākie un skanīgākie folkloras kolektīvi.

Visu sestdienu pie Rēzeknes pilskalna apkaimes podnieki kurinās reducētās jeb melnās keramikas cepli, bet vakarā demonstrēs uguns slāpēšanu un cepļa aizvēršanu.

Sestdien un svētdien Rēzeknes Festivāla parkā ikvienam būs iespēja mieloties un iepirkties Latgales gadatirgū, kurā piedalīsies varens pulks amatnieku, dažādu meistaru, ražotāju un zemnieku no visas Latvijas ar pašu darinātu, audzētu vai gatavotu produkciju.

Pēcpusdienā plkst.14 lieli un mazi tiks aicināti uz kopīgu novadu sadziedāšanos Rēzeknes Festivāla parkā. Festivāla «Baltica» dižkoncerts «Četru tāvu bagateiba» plkst.17.30 izskanēs Ančupānu ielejā un aicinās apzināties mūsu folkloras bagātības caur dabas un četru gadalaiku ritu. Dižkoncertā uzstāsies gan Latvijas folkloras kopas, gan viesi no Norvēģijas, Polijas, Lietuvas, Ukrainas, Krievijas, Baltkrievijas un Īrijas.

Svētdien, 19.jūlijā, festivāla dalībnieki pulcēsies Rēzeknes pilskalnā un lielās saimes rītā svinēs kopā būšanu, muzicēs, dejos, sadziedās un apdziedās, stāstīs jokus un cienās ar veselīgiem labumiem, lai pēc tam uzreiz dotos svētku gājienā pa gājēju promenādi uz Festivāla parku, kur plkst.13 festivāls noslēgsies ar ārvalstu grupu koncertu. Tajā uzstāsies gan mūsu tuvākie kaimiņi no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Krievijas, gan tautieši no Sibīrijas un Lielbritānijas, kā arī viesi no Polijas, Ukrainas, Īrijas, Skotijas, Gruzijas un Portugāles.

Festivāls «Baltica» ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību un citas tautas kultūras vai mākslas izpausmes formas. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Festivālu «Baltica» rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu