Artūrs Bērziņš tautiskā manierē iemūžina sievietes, arī puskailas slavenības (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Gāliņa

Mākslinieks, fotogrāfs, gleznotājs un mūziķis Artūrs Bērziņš 5.jūnija vakarā galerijā «Bastejs» pulcēja vienuviet savus talanta piekritējus. Artūrs prezentēja savu jauno darbu ciklu «Tautiskais postromantisms», kurš sevī apkopo gan vienkārši skaistas sievietes, gan skaistas slavenības.

Artūra Bērziņa jaunā izstāde «Tautiskais postromantisms» sevī iekļauj dažādas latviešiem raksturīgas dievības un nacionālos simbolus, drosmīgi tos interpretējot dažādās vidēs un situācijās.

Darbos ir redzamas arī vietējā mēroga slavenības, tādas kā Elita Kļaviņa, Anna Lieckalniņa, Agnese Zeltiņa, Sonora Vaice, Ieva Adamss, grupas «Skyforger» līderis Pēteris, kultūrists Māris Šveiduks un citas ievērojamas pašmāju kultūras sejas.

«Meklējumos caur tagadni, vēsturi un saknēm; caur tautas arhetipiskiem tēliem – Melniem Bruņiniekiem, Kangariem, Spīdolām, Lāčplēšiem un Laimdotām, kuri nav tikai teiku tēli, bet gan dzīvi cauri gadsimtiem, un viņu aktīvā klātbūtne asociatīvi izjūtama mūsu vidū tieši šodienā - ar simulakriem aizplīvurotā, rēgainā frontē, kurā, mums pašiem nemanot, esam visi iesaistīti. Šie simboli un zīmes ir vispateicīgākie rīki, ar ko noķert būtību, nepārvēršoties par reflektējamās rosīšanās sastāvdaļu. Kultūra ir brilles, kas mums palīdz saskatīt kopskatu,» tā Artūrs.

Izstādē viesi pulcējās jau pirms atklāšanas laika, tik ļoti vēloties gan sveikt Artūru, gan apskatīt viņa jaunos mākslas darbus.

Viesus izklaidēja muzikāls priekšnesums, kurā tika apvienots latviskais tautas senatnīgums ar latvisko jauno veidolu, kuru lieliski parādīja dziedātājas un vēderdejotājas tandēms.

Viesu vidū bija daudzi Artūra mākslas darbu cienītāji, viņa radi, draugi un daži no bildēs redzamajiem modeļiem, tādi kā Anna Lieckalniņa, grupas «Skyforger» līderis Pēteris un radiogeiša Ieva Adamss.

Viesi vēroja gleznas, malkoja vīnu, sveica mākslinieku ar ziediem, dāvanām un nebeidza izteikt atzinības vārdus Artūra talantam un redzējumam.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu