Sākas festivālu vasara. Jūnijā jau desmit festivāli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Ja jūnijs mūs turpinās priecēt ar siltu un sausu laiku, tad šomēnes ir iespējams jau ielēkt pirmajā vasaras festivālu vagonā. Turklāt jūnijā esam saskaitījuši veselus desmit dažāda žanra un vēriena nosacīti populārās mūzikas festivālus, kas norisinās gan Rīgā, gan ārpus tās. Jau piektdien startēs vienlaicīgi uzreiz četri festivāli. Lūk, ieskats festivālu vasaras pirmajā mēnesī.

 
«The Sound Poets»
«The Sound Poets» Foto: Publicitātes foto

«Sudraba kaija»

Salacgrīvas novada Liepupē no 5. jūnija līdz 7. jūnijam norisināsies Baltijā pagaidām vienīgais akustiskās mūzikas festivāls «Sudraba kaija». Festivāla ideja ir akustiskās muzicēšanas stila popularizēšana un saglabāšana cauri laikiem, atgriežoties pie dabiskā.

«Sudraba kaija» ir pirmais un pagaidām vienīgais festivāls Latvijā un Baltijā, kurš vienuviet pulcē dažādu mūzikas žanru kolektīvus, sākot no folkloras kopām līdz džeza un alternatīvā roka grupām, kuras var, prot un vēlas muzicēt akustiski. Par festivāla patronu un konkursa žūrijas priekšsēdētāju kļuvis pazīstamais komponists un mūziķis Valts Pūce.

Festivāla ievadā, 5. jūnijā, Liepupes tautas namā norisināsies akustisko grupu konkurss tautas mūzikas un populārās mūzikas kategorijās, kura balvu fonds būs 1400 eiro. Papildus kāda no tautas mūzikas grupām iegūs tiesības ierakstam profesionālā skaņu ierakstu studijā. Speciālā balva populārās mūzikas grupām būs iespēja uzstāties uz festivāla «Positivus» skatuves. Konkursa viesi būs Rīgas Saksofonu kvartets.

Festivāla otrajā dienā, 6. jūnijā, Liepupes pilskalnā norisināsies akustiskie koncerti. Vispirms klausītājus priecēs tautas mūzikas grupas, kur par kulmināciju parūpēsies «Laimas muzykanti», bet vēlāk - «Grandeg» vakara koncertā uz skatuves kāps akustiskās grupas «Crazy Dolls»,Agnese Rakovskaar draugiem - grupa «Saule» un citas. Vakara koncerta noslēdzošie mākslinieki būs grupa «The Sound Poets». Festivāla izskaņā būs koncerts akustiskajā koncertzālē - Liepupes baznīcā -, kur vieni no interesantākajiem sastāviem solās būt mutes harmoniku ansamblis no Pērnavas.

Festivālu sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru jau ceturto gadu rīko Salacgrīvas novada dome un Liepupes pagasta tautas nams.

 
"Inokentijs Mārpls"
"Inokentijs Mārpls" Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Borderrock»

Valkas brīvdabas estrādē 5. jūnijā un 6. jūnijā notiks rokfestivāls «Borderrock» jeb «Robežroks».

5. jūnijā uz skatuves kāps «Karmafree», «B Optimist», «Laika Suns», «Inokentijs Mārpls», Jānis Bukums, «The Sound Poets», «Vennaskond» (EST), «Green Novice» un «Heaven Grey».

«309.kabineta» teltī uzstāsies «Vibe55», «NIKLĀVZ», un DJ Gregfull.

Festivāla 2. dienā - 6. jūnijā dzirdēsim «Kolmteist» (EST), «The Factor», «Saules krāsas», «Exit», «Mountainside» (LT), «Defeatem» (EST), «Gelousy», «Rebel Riot», «Monro», «Jumprava», «Odd Hugo» (EST), «PND», «All Day Long».

«309.kabineta» teltī spēlēs «RAGAVA», «YURI TCH», Toms Grēviņš un «PA».

«Borderrock» jeb «Robežroks» ir vienīgais rokfestivāls, ko kopīgi organizē Latvija un Igaunija.

 
«Iļģi»
«Iļģi» Foto: Publicitātes foto

«Rodam Raunas novadā»

5. un 6. jūnijā Raunas un Drustu ciemā Vidzemes vidienē notiks festivāls «Rodam Raunas novadā».

Saturiski «Rodam Raunas novadā» ir divi galvenie virzieni: laukos iegūstamo pārtikas produktu godināšana, kā arī meklējumi Latvijas mūzikas klāstā, lai klausītājam piedāvātu to augstvērtīgo un radošo muzikālo saturu, kas Vidzemes lauku vidē dzirdams retāk.

Šā gada muzikālajā programmā iekļauta tautas mūzika, postfolklora, radoša ērģeļmūzika, kamermūzika un neatkarīgā rokmūzika.

«Rodam Raunas novadā» sāksies piektdien pulksten 21.30 ar «Klusās mūzikas koncertu», kura pirmā daļa notiks Drustu ciema baznīcas kalnā, bet otrā - Drustu luterāņu baznīcas telpās. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

«Klusās mūzikas koncertā» būs dzirdami «Mālstrumenti», kas darina eksotiskus mūzikas instrumentus no māla, postfolkloras grupa «Iļģi», kā arī ērģeļmūzikas programma «Zāles dejām un miegam», ko izpildīs ērģelnieks Jānis Pelše, perkusionists Ivars Kalniņš un ģitārists Andrejs Grimms.

Sestdien festivāls pārcelsies uz Raunas ciema pilsdrupām, kur pulksten 10.00 tiks atvērts īpašais maizes, zivju, zemeņu, medus un piena tirgus. Tam paralēli apmeklētāji aicināti piedalīties dažādās izklaidēs un rotaļās maziem un lieliem.

Pulksten 13.00 Pašdarbnieku koncertā uzstāsies novada deju un muzikālie kolektīvi.

Pulksten 20.30. gaidāms «Skaļās mūzikas koncerts», kurā uzstāsies kontrtenors Sergejs Jēgers, rokmūzikas grupa «Židrūns» un latgaliešu posfolka un danču ansamblis «Rikši».

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, «Rodam Raunas novadā» noslēgs zaļumballe līdz rīta gaismai, ko šoreiz spēlēs «Zaļā Galma kapela». Ieeja koncertā un ballē - 5 eiro.

 
«Chomsky Chess Club»
«Chomsky Chess Club» Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

«Roka nakts» Suntažos

6. jūnijā pirmo reizi Suntažos notiks jauno rokgrupu festivāls «Roka nakts Suntažos», kurā uzstāsies astoņas grupas - «Rusted Wheel», «Nation Vibe», jauno mūzikas grupu konkursa «Hadrons» uzvarētāji «Chomsky Chess Club», «Stonestreet», «B Optimist», «Bloody Heels», «Pussy Rock» un «Gateris».

Festivāls notiks Suntažu brīvdabas estrādē. Pasākuma sākums plkst. 21.

Ieejas maksa pirmajā stundā - 3 EUR, vēlāk - 5 EUR. Darbosies kafejnīcas «Akmeņkrogs» bufete.

 
«Melo-M»
«Melo-M» Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Rock'n'sport»

Alūksnes pils salas teritorijā 13. jūnijā notiks pirmais festivāls «Rock'n'sport». Vakara un nakts programmā skanēs alternatīvā mūzika un metāls, bet pa dienu paredzētas sportiskas aktivitātes. Galvenie festivāla viesi būs latviešu folkmetāla grupa «Skyforger», kas pasākumā spēlēs dziesmas no sava jaunākā albuma «Senprūsija», kā arī instrumentālā čellu roka trio «Melo-M».

Festivālā būs dzirdama arī igauņu elektroroka grupa «Epoche».

Sporta cienītāji varēs piedalīties ātrumlaivu čempionātā «Astoņu stundu izturības brauciens Alūksnē».

Ieeja festivāla teritorijā no plkst.9. Sporta sacīkstes sāksies plkst.10, bet koncerts - plkst.22.

 
Haddaway
Haddaway Foto: RIA Novosti/Scanpix

«Baltic Summer Radio Dance Festival»

Jelgavā 19. jūnijā notiks mūzikas festivāls «Baltic Summer Radio Dance Festival», kurā uzstāsies Sandra, Haddaway, «Bi-2» un citi mūziķi.

Plānots, ka uz skatuves kāps arī dziedātājs Jegors Krids, popgrupa «Miraž», kā arī grupa «Viktor». Savukārt Latviju festivālā pārstāvēs «Otra puse»,«Musiqq», «Bermudu divstūris», «Linga» un Markus Riva.

 
Foto: Publicitātes foto

Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls

No 19. jūnija līdz 21. jūnijam Siguldas atpūtas kompleksā «Brūveri» notiks jau trešais Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls, kas ieguvis starptautisku mērogu un aicina smelties iedvesmu ar jogu un pasaules mūziku.

Saulgriežu jogas un mūzikas festivāla laikā organizatori piedāvās izbaudīt saulgriežu nakts burvību latviskās tradīcijās un rituālos, tā apliecinot dabas procesu īpašo nozīmi ne tikai jogā, bet arī no senčiem mantotajās paražās.

 
Colt
Colt Foto: Vladislavs Punculis

Rokmūzikas festivāls Jaunolainē «Hush...Here We Are!»

Sestdien, 20. jūnijā Jaunolainē pie Mežezera norisināsies pirmais «hard & heavy rock» un tam līdzīgu stilu mūzikas festivāls «Hush...Here We Are!». Festivāla ietvaros notiks arī jauniešu rokgrupu konkurss, kurā iespēju sevi parādīt būs ikvienam.

Konkursa žūrija un apmeklētāji izvērtēs konkursa dalībniekus un labākie saņems balvas. Festivālā piedalīsies grupas: «Colt», «Monro», «Lapsenes bize» (Wasptress), «Bloody Heels», «Legacy ID», «Sound Machinery», «Pseido», «New Age Travellers», «Chomsky Chess Club», «Redforest», «Rusted Wheel», «The Moon Doors» (Rīga), «Quanaba» (Ogre), «Evolution» (Talsi).

Pasākumu rīko Jaunolaines kultūras nams. Olaines Kultūras centrs.

 
Foto: Martiņš Otto

Mūzikas mini festivāls Dikļu pilī

27. jūnijā Dikļu pilī notiks otrais pils «Mūzikas mini festivāls» ar dažādiem Latvijas mūziķiem. Šogad festivālā uzstāties «Astro'n'out», «Momend», Goran Gora, «Stūrī Zēvele», MNTHA un grupa «The Sound Poets».

Mūzikas Festivāla biļetes pieejamas Dikļu pilī un «Biļešu paradīzē». Cena 20 eiro. Bērniem līdz 10 gadu vecumam ieeja brīva.

 
Arne Jansen Trio
Arne Jansen Trio Foto: Publicitātes foto

«Urban Poetry»

Šogad «Urban Poetry» fokusā ir Rīgas radošās teritorijas un festivāls tiek organizēts sadarbojoties ar Radošo kvartālu un teritoriju asociāciju, Gētes institūtu Rīgā un visām 4 radošajām teritorijām, kurās notiks festivāla pasākumi – Kaņepes kultūras centru, Kalnciema un Spīķeru kvartāliem, kā arī vēlreiz ar kustību Free Riga, kuras pagaidu izmantošanas teritorijā Zunda dārzā notiks galvenās festivāla aktivitātes – atklāšanas, noslēguma, ceturtdienas nakts koncerti un atklātā diskusija par tukšo ēku aizpildīšanu ar mākslu un radošumu.

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt un redzēt Vācijas džeza balvas ECHO Jazz 2014 ieguvējus Arne Jansen Trio, spāņu laikmetīgo dejotāju, Barselonas dejas grupas ERRE QUE ERRE DANZA vadītāju, Mario Sezu (Mario Saez) izrādē Hoogerman, mūziķus «Lonski & Classen» un free dance dejotāju Vū Gurū (Woo Guru) no Berlīnes, spoken word dzejnieci no Varšavas Veroniku Levandovsku (Weronika Lewandowska), kura uzstāsies kopā ar mūziķi Plan.kton un Ursulas Kožākas (Ursula Kozak) videoprojekcijām, skaņu instalāciju mākslinieku Ērika Alaloga (Erik Alalooga) no Tallinas, kanādiešu mākslinieka Džastina Tilera Teita (Justin Tyler Tate) Zunda dārzā uz vietas radīto instalāciju, kā arī divas video filmu kolekcijas, ko no Somijas atsūtījusi mākslinieku asociācija MUU.

Notiks arī apmeklētāju iecienītais dzejas slams (sacensība), ko šoreiz organizē apvienība Poetry Latvia. Slama žūrijā piedalās filozofs Ilmārs Šlāpins, mākslinieks Kristiāns Brekte un stand-up komiķis Edgars Bāliņš. Būs arī laikmetīgās akadēmiskās mūzikas jaunās paaudzes novatoru Lindas Leimanes, Annas Ķirses un Evijas Skuķes kompozīcijas pieredzējušu interpretu izpildījumā.

Elektroniskās mūzikas multimākslinieku Andri Indānu uzstāsies vairākas reizes: Gas of Latvia koncertā kopā ar Annu Ķirsi (sitamie instrumenti) un Undīni Balodi (čells) tiks atskaņotas topošā albuma «Gulbja dziesma» kompozīcijas ar Marta Pujāta, Andra Žebera un Annas Fomas dzeju; «Melno caurumu» improvizācijas koncertā kopā ar perkusionistu Arti Orubu, projektu «Bērnu Rīts» un apvienības Orbīta pārstāvjiem – dzejniekiem Semjonu Haņinu, Sergeju Timofejevu, Artūru Punti un fotogrāfu Vladimiru Svetlovu; ceturtdienas nakts koncertā Zunda dārzā tiks demonstrēts video kopdarbs, ko aizsākuši mākslinieki Laura Prikule, Kaspars Lielgalvis kopīgi ar Andru Indānu šī gada aprīlī 3 nedēļu ilgā «Melno caurumu» radošajā darbnīcā Spānijā, kur viņi kopīgi ar pieciem citiem dažādu disciplīnu māksliniekiem no Spānijas strādāja pie jaunām idejām jauniem mākslas darbiem. Festivālā dzirdēsim arī vienu no kvalitatīvākajām pašmāju jaunajām indie-pop mūzikas grupām «Sigma» un džeza projektu Dixieland Band Retro.

www.totaldobze.com.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu