Sākusies Bērnu grāmatu nedēļa

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Līdz 7.jūnijam Latvijā notiek pirmā Bērnu grāmatu nedēļa, kura sāk tradīciju lasīšanas veicināšanai veltītas nedēļas rīkošanā.

«Šogad bērnus iepriecina Pepija Garzeķe, bet nākamajos gados Bērnu grāmatu nedēļai izvēlēsimies latviešu autoru radītus tēlus,» norādīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra un lasīšanas veicināšanas programmas «Bērnu un jauniešu žūrija» vadītāja Silvija Tretjakova.

«Lasiet paši un lasiet priekšā. Arī šodien ir lieliska diena, lai šeit parkā skaļi lasītu priekšā savam blakussēdētājam - bērnam vai pieaugušajam,» uzsvēra Tretjakova.

«Šāda grāmatu nedēļa bija tas, kā mums pietrūka,» stāstīja apgāda «Zvaigzne ABC» valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka. Viņa norādīja, ka aicinās autorus vairāk pievērsties bērnu literatūrai, kā arī māksliniekiem radīt darbus, lai nākamajos svētkos varētu parādīt darba augļus.

Apgāda «Jumava» valdes priekšsēdētājs Juris Visockis stāstīja, ka apgāds katru gadu rīkojis līdzīgu pasākumu saviem spēkiem. «Pilnīgi cita lieta ir, ka tas tiek darīts valstiski,» uzsvēra Visockis. Savukārt apgāda «Jānis Roze» izpilddirektore Renāte Punka norādīja, ka nozīmīgākā reklāma grāmatām ir tas, ka, izlasot labu grāmatu, mēs pēc tam pastāstām par to arī citiem.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja Baiba Moļņika uzsvēra, ka lasītprasme un tās veicināšana ir nozīmīga, jo ir izglītības pamatā. Pēc viņas teiktā, lasīšana var palīdzēt cilvēkam īstenot savu pašrealizāciju, atrast sev piemērotu darbu, kā arī iekļauties sabiedrībā.

Tretjakova norādīja, ka īpaši svarīga ir arī lasīšana ģimenēs, jo, ja lasa vecāki, tad arī bērniem ir lielāka motivācija un iespēja to darīt. Pēc viņas teiktā, ir ļoti nozīmīgi lasīšanu atbalstīt ģimenēs. Tam bijis veltīts arī «Bērnu un jauniešu žūrijas» pagājušā gada jauninājums, lasīšanas veicināšana trīs gadus veciem bērniem. «Bērnu un jauniešu žūrija» pērn notikusi 700 bibliotēkās ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, kur dzīvo latvieši. Tajā piedalījušies vairāk nekā 18 300 dalībnieku. LNB pārstāve arī norādīja, ka «Bērnu un jauniešu žūrija» nav vienīgā lasīšanas veicināšanas programma - dažādas programmas ir katrā lielā bibliotēkā.

Bērnu grāmatu nedēļa ir lasīšanas veicināšanas un bērnu grāmatu nozīmes aktualizēšanas kampaņa, kas tiek rīkota dažādās pasaules valstīs jau vairāk nekā 50 gadus. Amerikas Savienotajās Valstīs šīs tradīcijas vēsture iesniedzas jau devītajā gadu desmitā.

Pirmo Latvijas Bērnu grāmatu nedēļu rīko LNB, Latvijas Grāmatnieku ģilde, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, Latvijas Bibliotekāru biedrība, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību.

Programma.pdf

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu