Muzeju nakts pieviļ apmeklētājus ar garajām rindām (92)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Iepriekšējā vakarā TVNET devās apmeklēt šā gada Muzeju nakts pasākumus. Apmeklētāju skaits bija ievērojami lielāks nekā pērn, tomēr daudzi šogad Muzeju nakts pasākumus vērtē ne visai pozitīvi, jo ilgā gaidīšana rindās apslāpē vēlmi tos apmeklēt.

«Stūra māja»

«Stūra māja» jeb čekas ēka ilgus gadus klusībā atgādināja par drūmajiem notikumiem, kas tajā risinājās Padomju Savienības laikos. Vakarnakt bija iespēja to apmeklēt bez maksas. Interesentu skaits bija liels. Jau pirms atvēršanas rindā stāvēja ap 200 cilvēku, un ar katru minūti to skaits pieauga.

Vairums «Stūra mājas» viesu bija ģimenes ar bērniem un jaunieši. Kāds vīrietis TVNET atklāja, ka šis ir pirmais objekts, uz kuru viņa ģimene iet, jo ir svarīgi bērnus iepazīstināt ar Latvijas pagātni un viņus izglītot. Savukārt pāris jaunieši uzvēra, ka apmeklēt «Stūra māju» esot ļoti interesanti. Tajā iepriekš nekad neesot bijuši, un tas esot kaut kas jauns, ko piedāvā Muzeju nakts.

«Laimas» šokolādes muzejs

Latvijas iedzīvotājiem noteikti ļoti garšo šokolāde, jo Muzeju nakts ietvaros vakarnakt apmeklētāju skaits pie «Laimas» šokolādes muzeja bija neiedomājami liels. Rindā stāvēja aptuveni 1000 cilvēku: ģimenes, cilvēki jau gados un skolēni. Kāda sieviete, kura tikko pievienojās garajai rindai, ar smaidu uz lūpām stāsta, ka rinda viņu nebiedē.

«Rinda paies ātri. Domāju, ka šokolādes muzejā būs ļoti interesanti,»

norāda optimisma pilnā muzeja viešņa.

Tomēr, paejot nedaudz tuvāk rindas vidum, skolēnu pūlis, kurš gaida savu iespēju apskatīt šokolādes muzeju jau 20 minūtes, stāsta, ka vēlme tikt muzejā sāk nedaudz izgaist. Kāds jaunietis no skolēnu bariņa spriež, ka noteikti tur nebūs interesanti un gaidīt nav vērts.

«Es rindā stāvēju aptuveni divas stundas.

Beidzot tikšu iekšā,» nogurusi no ilgās gaidīšanas, atklāj kāda gados jauna sieviete, kura atrodas rindas priekšā.

Daudzi šokolādes muzeja apmeklētāji, redzot garo rindu, tajā pat neiestājās un devās prom. Bija arī cilvēki, kuri, kādu laiku stāvējuši rindā, to pameta un devās uz citiem Muzeju nakts pasākumiem.

«Aldara» alus muzejs

Alusdarītavas «Aldaris» alus muzeju apmeklēja vairāki tūkstoši cilvēku. Tika rādīti alus mucu izgatavošanas paraugdemonstrējumi, notika alus degustācijas, bija iespēja apskatīties, kā top alus, un citas izklaides.

Pāris jauniešu TVNET atzina, ka šo Muzeju nakts pasākumu vietu uztver kā «Aldara» pašreklāmu. Tomēr uz alusdarītavu «Aldaris» esot vērts citiem interesentiem braukt, jo tur ir interesanti. Jaunieši šo pasākumu izvēlējās kā pirmo apskates vietu no visām, jo paši dzīvo netālu Vecmīlgrāvī.

Savukārt kāds sen precēts pāris alusdarītavā ieradās pēc vīra idejas un pamudinājuma. Alus muzeja viesi bija apmierināti ar sniegtajām izklaidēm, vairāk esot iepazinuši, kā top alus.

Alusdarītavas muzejā vairums interesentu bija manāmi iereibuši, tomēr pamanāmu nekārtību nebija. Pašā muzejā, kur ir iespēja apskatīt, kā top alus, ar dzērieniem iekšā nelaida.

Daudzi Muzeju nakts cienītāji nevarēja izbaudīt pasākumus garo rindu dēļ

Pulkstenim tikšķot tuvāk pusnaktij, vairāki cilvēki tikai devās uz Muzeju nakti, bet citi tai brīdī vien bija beidzot izstāvējuši pirmo rindu. Kāds jauns pāris pēc 23:00 atradās nelielā rindā pie Saeimas ēkas. Viņi norādīja, ka šis esot viņu pirmais objekts, ar ko sākuši Muzeju nakti. Savukārt kāda jauniete stāsta, ka pusotru stundu gaidījusi rindā uz šokolādes muzeju. Viņai apnicis, tāpēc devusies uz jaunu Muzeju nakts pasākuma vietu - «Stūra māju», bet tur rinda bija tikpat liela kā iepriekšējā muzejā. Tikai tuvāk pusnaktij viņa beidzot iekļūs pirmajā pasākuma vietā, Latvijas Radio mājā, kur rinda ir krietni mazāka.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Muzeju nakts Latvijā norisinājās jau 10. gadu. Tās iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

Muzeju nakts Rīgā pulcēja interesentu rindas; ārpus galvaspilsētas piedāvājumu varēja baudīt bez burzmas

Sestdienas vakarā Rīgā notiekošā Muzeju nakts pie daudziem muzejiem un citām institūcijām galvaspilsētā pulcēja garas interesentu rindas, savukārt ārpus galvaspilsētas Muzeju nakts piedāvājumu bija iespējams baudīt mierīgākā gaisotnē bez burzmas.

Sestdienas vakarā viesojās Ziemassvētku kauju muzejā Jelgavas novada Valgundes pagastā, kur apmeklētājiem papildu ierastajai iespējai aplūkot rekonstruēto nocietinājumu sistēmas posmu, izstādi «Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas» un skatu torni Ložmetējkalnā varēja iesaistīties stafetēs un, iestājoties tumsai, doties lāpu gājienā pa vietu, kur Pirmajā pasaules karā Ziemassvētku kaujās latviešu strēlnieku brigāde pārrāva vācu fronti. Muzeja piedāvājumu labprāt baudīja ģimenes, savukārt muzeja darbinieki ar prieku stāstīja apmeklētājiem par Ziemassvētku kauju norisi.

Tikmēr Rīgā Muzeju naktī daudzviet pie muzejiem veidojās rindas.

Iedzīvotāji galvaspilsētā ar interesi izmantoja iespēju apmeklēt ikdienā tiem nepieejamās telpas, kur strādā politiķi. Daudzi iedzīvotāji izstāvēja rindu pie Ministru kabineta, jo valdības namā bija iespēja apskatīt Latvijas Ministru prezidentu savulaik saņemtās interesantākās diplomātiskās dāvanas. Ar sanākušajiem tikās arī valdības vadītāja Laimdota Straujuma.

Savukārt vairāk nekā 3000 apmeklētāju viesojās Saeimas namā, kur šoreiz notiekošais tika organizēts sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju, informē parlamenta Preses dienestā. Apmeklētāji Ziemas Olimpisko spēļu medaļniekus sagaidīja ar aplausiem un pauda prieku, ka var satikt mūsu valsts sportistus, nofotografēties ar viņiem un iegūt autogrāfus. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pasniedza atzinības rakstus Martinam Dukuram, Tomasam Dukuram, Dainim Dukuram, Leldei Priedulēnai, Mihailam Arhipovam un Marekam Mezencevam par augstajiem sasniegumiem XXII Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos un Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) mikroblogošanas vietnē «Twitter» šodien raksta, ka Rīgas domes kaķus Kuzju un Muri Muzeju naktī apciemojuši apmēram 3800 viesu.

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša sacīja, ka šodien vēl nav apkopoti dati par to, cik daudz Latvijas iedzīvotāju pagājušajā vakarā un naktī bija devušies uz muzejiem. Viņa atzīmēja, ka viss turpinās arī šodien, proti, šodien ir Starptautiskā muzeju diena, tāpēc interesentiem ir iespēja viesoties daudzos muzejos bez maksas.

Rīgā šodien bez ieejas maksas apmeklētājus gaida

Latvijas Dabas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Mencendorfa nams, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle «Arsenāls», Latvijas Kara muzejs un Latvijas Okupācijas muzejs. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kā arī Mākslas muzejā «Rīgas Birža» bez maksas aplūkojamas pastāvīgās ekspozīcijas, savukārt ieejas biļetes jāpērk uz izstādēm «Dumpis buduārā. 1970.gadu mode» un uz Vijas Celmiņas darbu izstādi «Dubultā realitāte».

Ārpus galvaspilsētas šodien bez ieejas maksas iespējams apmeklēt muzejus Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Talsos, Tukumā, Madonā, Gulbenē, Bauskā, Ventspilī, Krāslavā, Lielvārdē, Doles salā (Daugavas muzejs) un Bērzē (K.Ulmaņa piemiņas muzejs «Pikšas»).

Komentāri (92)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu