Notiks Karla Dženkinsa «Mesas mieram» pirmatskaņojums Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 8. maijā notiks komponista Karla Dženkinsa pasaulslavenā skaņdarba «Mesa mieram» («The Armed Man. A Mass for Peace») pirmatskaņojums Latvijā, informē Profesionālā pūtēju orķestra «Rīga» mārketinga speciāliste Linda Ausēja. Atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris «Latvija», Profesionālais pūtēju orķestris «Rīga», diriģents Mārtiņš Ozoliņš, solisti Ieva Parša un Ivars Cinkuss.

Dženkinsa «Mesa mieram» jeb precīzā tulkojumā no angļu valodas «Bruņotais vīrs. Mesa mieram» ir Kosovas kara upuriem veltīts liela apmēra darbs, kas sacerēts 1999. gadā un pirmatskaņots Londonas Karaliskajā Alberta zālē 2000. gada 25. aprīlī.

Pūtēju orķestris «Rīga» kopā ar kori «Latvija» gatavo šo skaņdarbu īpaši šā gada 8. maijam, kad pasaule atzīmēs 70. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Versiju simfoniskajam pūtēju orķestrim («symphonic band») veidojis angļu komponists Martins Elerbijs, kuram ir liela pieredze mūzikas sacerēšanā pūšaminstrumentu sastāviem.

«Mesa mieram» kombinējas Rietumu pasaules mesas tradīcijas, balādes un tautas melodijas. Skaņdarba 13 daļās apvienoti teksti no dažādiem vēsturiskiem un reliģiskiem avotiem – Bībeles psalmiem un atklāsmēm, Adhāna (aicinājums uz lūgšanu islāmā) un Mahābhāratas (sanskrita eposs Senajā Indijā). Pirmā un pēdējā mesas daļa ir balstīta 15.gadsimta franču tautasdziesmā «Bruņotais vīrs» («L'homme armé»). Tekstu atlasi veicis Gajs Vilsons.

Velsiešu komponists Karls Dženkinss (1944) muzikālo karjeru sāka kā obojists Velsas Nacionālajā jauniešu orķestrī, bet mūzikas studijas apguva Kārdifas Universitātē un Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā. Tāpat kā daudzi slaveni komponisti, muzikālās karjeras sākumā Dženkinss kļuva pazīstams kā džeza un džezroka mūziķis, spēlēja soprāna un baritona saksofonu, taustiņinstrumentus un oboju, kas bija neierasts instruments džeza mūzikas kontekstā. Par darbību populārās mūzikas jomā viņš saņēmis vairākas mūzikas industrijas balvas. Kā komponists Dženkins 1995.gadā parādījās jaunā kvalitātē vokāli instrumentālajā skaņdarbā «Adiemus», kura tekstā lietoti Dženkinsa paša izdomāti zilbju salikumi.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu