Metu konkursu par Ēvalda Valtera pieminekli Kuldīgā sludinās atkārtoti

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Metu konkursu par Ēvalda Valtera pieminekli Kuldīgā sludinās atkārtoti, informē Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļā. Pašvaldības izsludinātajā konkursā tika saņemti seši priekšlikumi. Tā kā neviens no piedāvājumiem nesaņēma viennozīmīgu žūrijas un sabiedrības atbalstu nolemts konkursu izsludināt atkārtoti.

Konkursā godalgotas vietas nepiešķīra, bet ar veicināšanas balvām tika atzīmēts vides objekts ar gaismas elementiem un dabas tēliem jeb kalns ar velniņu - balva 300 eiro, Ēvalda Valtera bronzas skulptūra - balva 200 eiro apmērā, un piedāvājums ar Latvijas karogu Ventas upes līkumu formā - piešķirti 100 eiro, kuru par piemērotāko balsojumā bija izvēlējušies iedzīvotāji.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, žūrijas komisijas sēdē Ēvalda Valtera dēls Raits Valters sacīja, ka no iesniegtajiem priekšlikumiem viņu uzrunājis kalns ar velniņu, jo tas šķitis tēva garam atbilstošākais. «Pēc dabas viņš bija tāds velnišķīgs, ēverģēlīgs. Ja mēs gribam cilvēku parādīt pēc būtības un ar moderniem līdzekļiem, tad nevajag pieturēties pie standarta tēla. Vienīgi mani neuzrunā novietojums Liepājas ielā,» sacīja Raits Valters.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis savā izvērtējumā uzteica Valtera bronzas skulptūru. «Skulptūras pamatne ir ideāla, jo ilustrē skatuves grīdu. Tā nav postaments, bet Ēvalda Valtera būtības atklājējs – aktieris strēlniekos un dzīvē, leģendārs cilvēks savā profesijā,» par Spārīša vērtējumu informē pašvaldība.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa stāsta, ka žūrijas komisija, ieklausoties Ēvalda Valtera dēla Raita viedoklī, sākotnēji nosliecās par labu vides objektam, kas ataino nelielu uzkalniņu ar tam blakus uz soliņa sēdošu velniņu. Taču, saprotot, ka daļai kuldīdznieku šāds risinājums šķiet nepieņemams, 13.aprīlī apspriežoties atkārtoti, nolemts izsludināt jaunu konkursu izcilā novadnieka piemiņas iemūžināšanai Kuldīgā.

Kopumā sabiedriskās apspriešanas laikā reģistrēti 1188 iedzīvotāju balsojumi.

Konkurss par Ēvalda Valtera pieminekli tika izsludināts šā gada februārī, tā kā no valsts budžeta novada pašvaldībai piešķirti līdzekļi tieši šādam mērķim. Šos līdzekļus no savas deputāta kvotas Kuldīgai atvēlējusi Saeimas deputāte, «Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, informē dome.

Pavisam konkursā tika saņemti seši priekšlikumi – Latvijas karogs Ventas upes līkumu formā, cilvēks – dižozols, Tālavas taurētājs, bronzas skulptūra, cilvēks ar sauli krūtīs un kalns ar velniņu.

Konkursa žūrijas komisijā darbojās Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, 12.Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa, Kuldīgas novada pašvaldības izpilddirektore Ilze Dambīte–Damberga, Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja Jana Jākobsone un Kuldīgas aktīvās atpūtas centra vadītājs Artis Gustovskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu