LNT vēršas tiesā pret LTV - pieprasa pārtraukt «Rīta panorāmu» un atlīdzināt zaudējumus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

«MTG TV Latvia» (MTG) kanāla «Latvijas Neatkarīgā Televīzija» (LNT) vadība vērsusies Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, apgalvojot, ka LTV1 esot noskatījusies no viņiem rīta ziņu raidījuma formātu, TVNET informēja LTV Komunikācijas speciāliste Agita Pudule. Šobrīd pēc LNT pieteikuma ir ierosināta tiesvedība un lieta tiks izskatīta pirmās instances tiesā, apstiprina MTG TV vadītāja Latvijā Baiba Zūzena. Viņa uzsver, ka LTV publiskā emocionālā vēstule ir mēģinājums strīdu risināt ārpus tiesas zāles, ietekmējot sabiedrisko domu.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte šo prasību dēvē par «specifisku un nedaudz komisku» - viņu izbrīnot šāds konkurentu solis, jo tas būtu tikpat absurdi kā prasība, ka tikai LNT žurnālisti no rītiem studijā var aicināt viesus un iztaujāt tos. «Iespējams, tikai LNT ētera cilvēki no rītiem drīkst smaidīt, sveicināties ar skatītājiem un vēlēt tiem veiksmīgu dienu,» teikts LTV izplatītajā paziņojumā medijiem.

«Tai pašā laikā ar šādu prasību LNT var izraisīt publisku diskusiju par to, vai viņu pašu raidījumi nav starptautiski pieņemtu un plaši zināmu formātu kopijas,» uzskata I.Belte.

«LNT uzskata, ka LTV, veidojot raidījumu «Rīta Panorāma», ir, pirmkārt, pārkāpusi LNT autortiesības, un, otrkārt, pārkāpusi negodīgas konkurences aizliegumu,» savā iesniegumā tiesai norāda LNT pārstāvji,

prasot tiesu nodrošināt «Rīta Panorāmas» raidījuma formāta pārtraukšanu un zaudējumu atlīdzības piedzīšanu par negodīgu konkurenci.

Ja tiktu atzīts LNT uzskats, ka aktuālo rīta ziņu raidījuma formāts ir aizsargāts ar autortiesībām, tad pašai LNT būtu bijis jāiegūst formāta tiesības uz šādu rīta ziņu raidījumu, jo pasaulē pirmais tā dēvētais nacionālais brokastu/rīta raidījums ir ASV kanāla «NBS» raidījums «Today», kas ēterā pirmoreiz tika pārraidīts 1952.gada 14.janvārī un turpmākos 60 gadus bija viens no veiksmīgākajiem rīta raidījumiem. Tā formāts tika atdarināts daudzās citās televīzijās visā pasaulē, norāda LTV.

«Ja, piemēram, tiesa atzītu LNT tiesības uz rīta ziņu raidījuma formātu, LNT iegūtu monopolu uz rīta ziņu raidījuma pārraidīšanu,

tas liegtu ne tikai LTV, bet jebkuram citam televīzijas kanālam veidot līdzīga koncepta aktuālo rīta ziņu raidījumu,» skaidro I.Belte, uzsverot, ka LTV ir gatava savu viedokli aizstāvēt tiesā, bet ir skumji, ka sabiedriskā medija laika un finanšu resurss jātērē, aizstāvot pašsaprotamas demokrātiskas mediju pamatvērtības.

LTV vadība uzskata, ka prasības iesniegšana liecina par MTG zemo mediju lietotprasmes līmeni –

jomas profesionāļiem būtu jāzina, ka ziņas nav un nevar būt patentēts televīzijas formāts.

LTV rīta ziņu raidījumam ir būtiski senāka vēsture nekā prasības iesniedzējam, uzsver sabiedriskā televīzija. Paģērējot monopoltiesības uz rīta ziņu raidījumu, LNT lūdz aizsargāt formātu, kurš pirmo reizi televīzijā parādījās būtiski agrāk.

LTV uzskata, ka tad MTG kanāliem būtu bijis jāiegūst licences tiesības uz raidījumu «Nekā personīga», kas ir principā identisks LTV krietni agrākam raidījumam «De facto», uz raidījumu «LNT ziņas», kas atbilst LTV ziņu raidījumam «Panorāma» (ēterā ir kopš 1958. gada), kā arī uz televīzijas seriālu «Ugunsgrēks», kas pilnībā pārņēma tēlus, aktierus un sižetu no LTV agrāk veidotā seriāla «Neprāta cena».

«Tai pašā laikā šis izskatās kā izmisuma solis pēc neveiksmīgā mēģinājuma ar politisko lobiju starpniecību un atsevišķu politiķu atbalstu tikt pie sabiedriskā pasūtījuma,» uzskata I.Belte. To apliecinot arī fakts, ka

LTV «Rīta Panorāma» ir ēterā jau no 2013.gada septembra, bet pretenzijas LNT sākusi izteikt tikai 2015.gada februārī.

Iespējams, ka prasība saistīta ar mainīto spēku samēru tirgū – kā liecina pēdējo piecu mēnešu reitingi, LTV1 kļuvis par otro skatītāko kanālu Latvijā, apsteidzot LNT.

«Ja šis būtu vienīgais precedents šāda veida konkurentu metodēm, tad mēs pieņemtu šo tiesvedību kā neveiklu pārpratumu un procesā atbildētu uz visiem MTG absurdajiem apgalvojumiem,» uzsver I.Belte, turpinot, ka diemžēl

tas nav pārpratums, bet apzinātas un mērķtiecīgas darbības pret Latvijas sabiedrisko mediju.

«Kā piemērus varam minēt mēģinājumu kuluāru līmenī panākt nacionālo sporta notikumu un sabiedrībai nozīmīgu pasākumu translēšanas nodošanu MTG; mēģinājumu ar MTG atbalstošu politiķu starpniecību Latvijas Televīziju «izmest» no reklāmas tirgus vai, piemēram, MTG lobiju iniciēto diskusiju par reitingu rādītāju maznozīmīgumu,» teikts LTV paziņojumā.

«Visa LTV kolektīva vārdā vēlos pateikties mūsu skatītājiem, kuru ikrīta izvēle ir apliecinājums mūsu darba augļiem,» uzsver I.Belte, papildinot, ka tieši «Rīta Panorāmas» lielais skatītāju skaits, visticamāk, ir izraisījis augstāk minēto konkurentu izmisuma soli.

Situāciju komentē MTG TV vadītāja Latvijā Baiba Zūzena

«Jā, mēs esam iesnieguši lietu tiesā, pamatojoties uz autortiesību pārkāpumu un negodīgas konkurences aizlieguma neievērošanu. Ir izmantots LNT rīta ziņu raidījuma «900 sekundes» formāts, lai izveidotu LTV rīta ziņu raidījuma konceptu «Rīta Panorāma». Pēc LTV darbībām skatītājam rodas iespaids, ka LNT un LTV ir viens un tas pats rīta ziņu raidījums, jo notikusi klaja raidījuma formāta pārņemšana.

Šobrīd pēc LNT pieteikuma ir ierosināta tiesvedība un lieta tiks izskatīta pirmās instances tiesā, kurai būs jāizlemj jautājums par raidījuma formāta aizsardzību no autortiesību viedokļa un par to, vai konkrētie faktiskie apstākļi un LTV darbības liecina par negodīgu konkurenci. LNT nevar komentēt LTV izteikumus par prasības nepamatotību, jo šo jautājumu demokrātiskā valstī var izlemt tikai un vienīgi tiesa. Šis ir juridisks strīds, un mēs paļaujamies, ka tas tiks godprātīgi un taisnīgi izšķirts tiesā, jo Latvijā kā jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī

pastāv noteikumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai un negodīgas konkurences aizliegumam,

kas arī ir LNT prasības pamats. Uzskatām, ka šī emocionālā vēstule ir mēģinājums strīdu risināt ārpus tiesas zāles, ietekmējot sabiedrisko domu un, iespējams, arī tiesas procesu un gala lēmumu,» norāda Baiba Zūzena, MTG TV vadītāja Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu