TVNET kolektīvs izvēlas gada dziesmas (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

TVNET un mūzika - tās ir divas nesaraujamas lietas. Jau kopš pašiem portāla pirmsākumiem tā kolektīvu veidojuši cilvēki, kuriem ar mūziku ir īpaši tuvas attiecības. Arī šodien, kad esam izauguši par populārāko ziņu portālu latviski runājošās auditorijas vidū, kā arī modernizējuši «TVNET Mūzika» sadaļu, mūzikai mūsu ikdienas darbā ir būtiska loma - gan kā patīkamam, uz radošām domām veicinošam fonam, gan kā nopietnai klausāmvielai. Lai iepazītos ar jums, lasītāji, tuvāk, pēdējos gados esam iedibinājuši tradīciju publicēt rakstu, kurā dalāmies ar saviem muzikālajiem iespaidiem - koncertiem, albumiem, dziesmām - kas nu katram no mums gada griezumā no pieredzētā vai dzirdētā iekritis sirdī.

Pirms ķeramies vērsim pie ragiem, atgādinājumam TVNET gada albumu top10.

Kā arī divi iepriekšējo gadu TVNET kolektīva muzikālie favorīti.

Kā katru gadu, plašs un detalizēts viedoklis par notikumiem mūzikas dzīvē ir žurnālistam Kalvim Bormanim, kurš laiku pa laikam «TVNET Mūzika» sadaļai palīdz ar mūziķu intervijām. Arī šis gads nav izņēmums.

Viņš raksta: «Palūkojoties uz 2013. pēc kāda laika, mēs droši vien atradīsim globāli svarīgākus albumus, taču par savu gada favorītu es kronēju «Rhye» ierakstu «Woman» (starp citu, viens no TVNET gada albumiem - aut. piezīme). Šajos divpadsmit mēnešos esmu pie tā atgriezies vairākkārt un ar katru reizi no jauna izbaudījis sava veida pirmreizīguma efektu. Albumu ievadošais skaņdarbs «Open», manuprāt, vispār ir viens no gada skaistākajiem mirkļiem mūzikā. Ja kāds meklē ideālo skaņu celiņu romantiskam filmu vakaram – te tas ir.»

«Nevēloties aprobežoties tikai ar vienu ierakstu, gada labākās dziesmas kontekstā gribu izcelt «Real Estate» dalībnieka Meta Mondeinili projektu «Ducktails» ar lielisko «Letter Of Intent». Šajā gadījumā nostrādā ne tikai nomierinošā mūzika, bet arī video, kurā ar grupas dalībniekiem klarneti spēlē kāds jaunietis, kurš ir baisi līdzīgs Makolijam Kalkinam no «Viens pats mājās»... Arī klipa darbība norisinās filmas personāžam tik zīmīgajā Ņujorkas Centrālparkā.»



«Šogad esmu redzējis vairākas lielāka un mazāka mēroga uzstāšanās, bet nekas nav spējis aizraut tik ļoti kā viens pavisam neliels koncerts, ko noskatījās varbūt kādi divdesmit cilvēki. Tas notika aprīļa beigās Vecrīgas bārā «I love you», kur viesojās Vaiko Eplik ja Eliit. Nē, šie igauņu vīri nespēlē neko pārdabisku un jau iepriekš nedzirdētu. Bet. Vaiko Epliks un pavadošajā grupā apkopotā kaimiņvalsts mūziķu elite dara to ar tādu eleganci, kāda Baltijas mērogā piemīt vien retajam.

Es nesapratu pilnīgi nevienu dziedāto vārdu, taču no šā kvarteta izstaroja kaut kāds maģisks patiesums,

kādu iespējams pieredzēt tikai īpašos brīžos. Daži, iespējams, atceras Epliku no deviņdesmito gadu beigu un divtūkstošo sākuma grupām «Claire's Birthday» un «Rufus», ar kuru viņš pārstāvēja savu valsti 2003. gada Eirovīzijas finālā Rīgā. Šis konkurss šeit ir kļuvis par lamuvārdu, bet Igaunija atšķirībā no Latvijas bieži vien ir atļāvusies riskēt un devusi iespēju mūziķiem, kuri ir pretrunā ar visām Eirovīzijas klišejām. Kā tovakar, kad Skonto hallē izskanēja «Eighties Coming Back», kas mani pārsteidza nesagatavotu. Līdz pirmajai tikšanās reizei ar tās autoru bija jāpaiet gandrīz desmit gadiem. Bet tagad es zinu, ka tas bija tā vērts.»

2013. gadā TVNET kolektīvam pievienojās reklāmas lietu eksperts Juris Mendziņš, kurš, protams, arī izrādījās liels mūzikas cienītājs. Jura vājība ir smagais roks.

«Viens no tādiem jaukiem šā gada ierakstiem ir «Metallica» skaņu celiņš «Through The Never» ar senajām grupas dziesmām dzīvā izpildījumā,» raksta Juris. «Baigā enerģija! Ir daudz veco «Metallica» fanu, kuri uzskata, ka šī brigāde patiesībā ir beigusies ar «Master of Puppets» un šobrīd nenodarbojas ne ar ko cienījamu. Arī pēc šā skaņu laidiena ar šādiem komentāriem bija pilns internets. Man šķiet ka tā ir tāda margināla purpināšana, un «Metallica» vēl joprojām ir krietna grupa, kas ir pelnījusi atbalstu, kaut vai mana balsojuma formā. No visa skaņu celiņa es joprojām izvēlos mūžveco un monumentālo «One».»

«TVNET auto» sadaļas saimnieks Ingars Tenis šogad novērtējis franču dueta «Daft Punk» jauno plati «Random Access Memories», kuru gada izskaņā godā cēluši arī daudzi profesionāli mūzikas kritiķi.

«Patiesībā šajā albumā ir vairāki teicami skaņdarbi, un tas nav tikai «Get Lucky», kura panākumus varēja prognozēt jau pēc pirmā minūti garā fragmenta parādīšanās «YouTube» šā gada pavasarī. «Within», «Lose Yourself To Dance», «Contact» ir noklausīti krustu šķērsu, bet, ja jāizvēlas viena dziesma, tad izvēlos «Giorgio By Moroder»,» raksta Ingars. Gada plates tituls tiek Austrālijas maestro Nikam Keivam par «Push The Sky Away», bet gada koncerts - «Depeche Mode» Viļņā. «Ne tikai tāpēc, ka bija iespēja koncertu bildēt no nultās rindas skatuves priekšā, bet arī tāpēc, ka viņu izpildījums ne mazākajā mērā neliecina par pusgadsimta nastu uz pleciem.»

Arī abi sporta sadaļas saimnieki Gatis un Edgars labprāt ikdienā klausās mūziku.

«Amerikāņu kvarteta «Portugal. The Man» skaņdarbs «Purple Yellow Red & Blue» mani paķēra jau ar pašu pirmo reizi, pat nenoklausoties dziesmu līdz galam. Tā notiek ļoti reti. Dziesmā ietverts viss, kas man mūzikā tuvs,» komentē Gatis Kreceris.



«Savukārt britu trio «London Grammar» debijas plate «If You Wait» bez ilgām pārdomām - gada albums numur viens. Hannas Reidas brīnišķīgā balss brīžiem uzdzen zosādu. Rekomendēju un esmu pārliecināts, ka «London Grammar» būs ļoti pieprasīts Eiropā.»

«Mana izvēle šogad noteikti un 100% ir «Macklemore & Ryan Lewis» dziesma «Cant Hold Us». Tik spēcīgu un spridzīgu gabalu nebiju dzirdējis jau kādus piecus gadus. Šī dziesma vēl jo vairāk radīja man vēlmi kādreiz dzīvajā apmeklēt Macklemore koncertu,» tā Edgars Gaross.

Gerda Pulkstene, kas seko gan TVNET izklaides, gan sieviešu, gan mājdzīvnieku ziņām, arīdzan šogad bijusi «Depeche Mode» koncertā Viļņā, un tikai loģiski, ka tieši pēdējais grupas albums «Delta Machine» ir Gerdas favorīts numur 1.

«Kā jau senai grupas fanei šis albums man bija ļoti gaidīts un es nevīlos,» raksta Gerda. «Īpaši varētu izcelt dziesmu «Soothe My Soul» - tā ir dziļi jutekliska, harismātiska - es pat teiktu nedaudz mantriska. Īpaši raksturīga Deivam. Albums bija ļoti gaidīts, jo Gāna slimība (vēzis) bija atkal sava veida Fēniksa atgriešanās... un patiešām tas ir jūtams. Manuprāt, muzikāli spēcīgākais un emocionālākais DM albums, kas pēdējo gadu laikā radīts. Nezinu kāpēc man ir asociācijas ar «Ultra». Laikam mūziķu privātā dzīve nav atšķeļama no viņu radītās mūzikas... un tas to dara īpašu. Mazliet dusmas, līdzpārdzīvojums, alkas pēc miera un tajā pašā laikā vēlme pēc piedzīvojumiem...»

TVNET pašreklāmas projektu vadītāja Grieta Jankava šogad gremdējusies franču savdabja Eriks Satī (1866–1925) muzikālajās ainavās. «Man noteikti nav konkrētas labākās gada dziesmas, bet šis skaņdarbs viennozīmīgi ir viena no interesantākajām un neprastākajām kompozīcijām, ko šogad esmu atklājusi. To dzirdēju JRT izrādē «Kabalas noslēpumi», tā skanējums ir ļoti mistisks un dīvains.»

Foto redaktores Felicijas Vērzemnieces gada albums ir kanādiešu daudzgalvainā orķestra «The Arcade Fire» ieraksts «Reflektor», bet gada dziesmas godā celts «Positivus» festivāla viesis - Džons Grants (John Grant) un viņa «GMF».

Ziņu redaktore Zane Rutkovska izvēlas šo to no pašmāju mūzikas. Īstenībā ne tikai viņa vien TVNETā ir kļuvusi par šās grupas cienītāju.

«Grupas «Martas asinis» («Bērnības Milicijas» dalībnieka Filipa Deruma projekts) radītā «Instinkti nemelo» - nejauši festivāla «Positivus» burzmā sadzirdēta, kļuvusi par mana šā gada top1 kompozīciju. Instinkti nepieviļ...»

Pašreklāmas projektu vadītāja Daiga Visocka gada izskaņā ļāvusies noslēpumainā Dienvidlondonas projekta «Burial» dabstepa bītiem. «Es domāju, ka vismaz viens «Burial» gabals ir jānoklausās katram,» viņa raksta. «Izvēlos Rival Dealer EP».

Programmētājs Kristaps Kazerevskis visiem novēl laimīgu jauno gadu ar atraktīvās franču dīdžeju apvienības «C2C» skaņdarbu.

Savukārt sistēmu administrators Gints Bāliņš mums atgādina, ka Ziemassvētki nekad nebeidzas...

Mūsu jaunākais kolēģis - žurnālists Jurģis Baumanis dod priekšroku Detroitas hiphopa māksliniekam Eminemam - viņa un Barbadosas popdīvas Rianas (Rihanna) kopdziesmai «The Monster». Šī ir jau ceturtā dziesma, kas tapusi sadarbībā ar Rianu.

Portāla galvenā redaktore Zita Lunde šogad izvēlas pašmāju grupu «The Sound Poets», kas vienlaikus ir arī viņas un grupas apsveikums svētkos.

Savukārt TVNET direktors Ivars Bauls šogad bieži klausījies Alisones Goldfrapas (Alison Goldfrapp) un Vila Gregorija (Will Gregory) jeb elektroniskās mūzikas dueta «Goldfrapp» pēdējo plati «Tales of Us», īpaši izceļot atmosfērisko «Drew». No pašmāju mūzikas viņam gājis pie sirds grupas «Manta» skaņdarbs un video dziesmai «Viva Voleros». Atgādinām, ka ansamblis «Manta» ir radies uz kādreizējās grupas «Hospitāļu iela» bāzes, un šobrīd tajā ir apvienojies «ex-Hospitāļu» radošais līderis Edgars Šubrovskis un grupas «Gaujarts» solists Edgars Mākens. Kopā ar viņiem grupā spēlē arī Oskars Upenieks (taustiņi) un Raitis Viļumovs (bungas).

Laimīgu un muzikāliem notikumiem bagātu 2014. gadu!
Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu