TV3 būs maksas kanāls; LNT arī plāno

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Telekompānija SIA "TV3 Latvia" (TV3) pieņēmusi lēmumu nākamgad pārtraukt raidīt nacionālajā apraidē un kļūt par maksas kanālu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena. Arī telekompānija LNT no nākamā gada varētu kļūt par maksas kanālu, un telekompānija plānojusi ieviest maksu par tās pakalpojumiem.

(Ziņa papildināta ar TV3 skaidrojumu; precizēts LNT paziņojums.)

TV3 no nākamā gada kļūs par maksas kanālu

Iesniegumu par iziešanu no bezmaksas virszemes apraides TV3 Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) iesniegs jau tuvāko nedēļu laikā, un pāriešana uz maksas kanālu notiks, sākot ar 2012.gada 1.janvāri.

Aptuveni 90% Latvijas skatītāju šis lēmums neietekmēs, jo tie jau tagad skatās maksas TV, piemēram, kabeļu vai satelīta televīziju,

norādīts televīzijas oficiālajā paziņojumā medijiem. Tiem skatītājiem, kam pieejama vien nacionālā apraide, lai redzētu TV3 būs jākļūst par kādas kabeļtelevīzijas abonentiem.

Televīzijas ģenerāldirektore Baiba Zūzena skaidrojusi, ka iziešana no nacionālās apraides ļaus palielināt kanāla TV3 pašu saražotās produkcijas apjomu, katru gadu izveidojot četrus līdz piecus jaunus televīzijas šovus vai raidījumus. Vidēji vienas epizodes pusstundas seriāls vai raidījums televīzijai izmaksā 3000 līdz 4000 eiro (2100 līdz 2800 latu), bet lielie šovi stundā var izmaksāt pat vairāk nekā 10 000 eiro.

Katrs kanāls maksā 650 000 latus gadā Lattelecom

Par nacionālo apraidi TV3 ciparu virszemes televīzijas ieviesējam Latvijā SIA "Lattelecom" gadā maksā 650 000 latu. Tādu summu maksā arī LNT, LTV1 un LTV7. Pēc TV3 aplēsēm 90% skatītāju šis lēmums neietekmēs, jo viņi izmanto maksas televīziju pakalpojumus, sacīja Zūzena.

Bezmaksas kanāls LNT ar maksas pakalpojumiem?

"Mums jāsāk radināt cilvēkus pie tā, ka televīzijai nav jābūt bezmaksas,"

intervijā laikraksta "Vesti Segodna" pielikumā "Delovije Vesti" atklājis LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, piebilstot, ka abonentiem tas varētu izmaksāt dažus santīmus un šī maksa netiktu prasīta no lielajiem operatoriem, piemēram, "Lattelecom" un "Baltkom", bet gan tā dēvētajiem palīgkanāliem.

Kā skaidro Ēķis, finanšu krīzes laikā reklāmas tirgus strauji saruka un patlaban vērojamais kāpums tomēr nav tik liels, cik gribētos. Reklāmas tirgū ir arī liela konkurence starp televīzijas kanāliem, ko vēl vairāk palielinās arī sociālā tīkla "Draugiem.lv" veidotā televīzija.

Telekompānija "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) tuvākajā laikā plāno sasaukt padomes sēdi, lai lemtu par tālāko rīcību pēc kanāla TV3 paziņojuma par iziešanu no bezmaksas apraides, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja kanāla pārstāve Ingūna Sermole. Plašākus komentārus Sermole nesniedza.

Viņa gan atzina, ka

no nākamā gada LNT varētu kļūt par maksas kanālu, un telekompānija plānojusi ieviest maksu par atsevišķiem tās pakalpojumiem, piemēram, arhīvu un atkārtojumiem.
LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis
LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis Foto: LETA

LNT zaudējumi 2009.gadā bija 1,12 miljoni latu.

Patlaban bezmaksas apraidē ir arī divi Latvijas Televīzijas kanāli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu