"Mesiāna lūgšana" Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Latvijas Koncerti

30.septembrī Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā notiks koncerts "Mesiāna lūgšana", kurā skanēs viens no 20. gadsimta kamermūzikas izcilākajiem un slavenākajiem paraugiem - Olivjē Mesiāna "Kvartets laika galam", informē Latvijas koncertu pārstāve Rinta Bružēvica.

Koncertā uzstāsies "Sinfonietta Rīga" pirmā vijole Marta Jagmane kopspēlē ar rūdītiem kamermuzicēšanas partneriem – klarnetistu Egīlu Šēferu, čellistu Ēriku Kiršfeldu un pianisti Hertu Hansenu. Svēto Rakstu lasījumi - mācītāja Krista Kalniņa pārziņā.

Olivjē Mesiāna "Kvartets laika galam" komponēts 1940. gadā – laikā, kad komponists bija kara cietumnieks Silēzijas nometnē Stalag VIII A (par Stalag Vācijā sauca kara gūstekņu nometnes, saīsinājums no Stammlager) netālu no Gerlicas, toreiz Vācijas, patlaban Polijas teritorijā. Mesiānam izdevās atrast trīs kolēģus mūziķus, kas kopā ar komponistu iestudēja šo kvartetu un turpat nometnē sniedza tā pirmatskaņojumu 1941. gada 15. janvārī.

Opusa tapšanas impulss bija rindas no Svētā Jāņa Atklāsmes grāmatas 10. nodaļas: "Un es ieraudzīju citu varenu eņģeli nokāpjam no debesīm, tērptu mākonī kā apmetnī, un virs viņa galvas bija varavīksne, un viņa vaigs mirdzēja kā saule, un viņa kājas bija kā uguns stabi. Viņa rokā bija atritināts rakstu tīstoklis, un savu labo kāju viņš lika uz jūru, bet kreiso kāju – uz zemi. Un eņģelis pacēla savu labo roku uz debesīm un zvērēja tam, kas ir dzīvs mūžu mūžos, kas radījis debesis un visu, kas tajā, zemi un visu, kas uz tās, un jūru un visu, kas tajā: laika vairs nebūs! Bet tajās dienās, kad skanēs septītā eņģeļa balss, kad atskanēs viņa taure, tad Dieva noslēpums būs piepildīts."

Olivjē Mesiāna "Kvarteta laika galam" saturiskā programma - putnu dziesmas, transcendence, eņģelis un varavīksne.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā - www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu