Operas sponsoriem nav vienprātības par turpmāko atbalstīšanu (13)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) sponsoru vidū nav vienprātības, vai turpināt operas finansiālu atbalstīšanu pēc ilggadējā operas direktora Andreja Žagara atbrīvošanas no amata, viņi par atbalsta apjomu domās, vadoties no tā.

Var beigt finansēšanu līdz jauniem panākumiem

Farmācijas kompānijas «Grindex» padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans norādīja, ka veids, kādā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende atbrīvojusi no darba Žagaru, nav ētisks. «Ja arī operas vadībā bija kādi pārkāpumi, tad vajadzēja izveidot kādu komisiju kas to pārbauda, nāk klajā ar slēdzienu, pēc kura vadoties tiktu pieņemts lēmums,» skaidroja Lipmans.

Operas mecenāts norādīja, ka pateicoties Žagaram LNO ir kļuvusi plaši pazīstama arī aiz Latvijas robežām, taču tagad ir jautājums, kas notiks ar visiem mākslinieciskajiem projektiem, kuru īstenošanu nu jau bijušais LNO vadītājs bija iecerējis īstenot nākamo triju gadu laikā.

«Mēs nopietni pārdomāsim, vai turpmāk sponsorēt operu. Visticamāk ka mēs to nedarīsim un par finansējuma atjaunošanu domāsim, vadoties no tā, cik sekmīgi sevi amatā pierādīs jaunais operteātra direktors,» sacīja Lipmans.

Sponsorēs tikai perspektīvākos

Arī dzelzceļa koncerna «Latvijas dzelzceļš» valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis apliecināja, ka koncerns vēlas atbalstīt operu, tomēr ir ieinteresēts piešķirt finansējumu tikai labiem un perspektīviem uzvedumiem, taču pirms pieņemt lēmumu par atbalsta apjomu, nopietni izvērtēs jaunās operas vadības sniegumu.

«Ja mēs dodam naudu, tad vēlamies dot to kvalitatīvam produktam. Vienlaikus gan jāteic, ka nākamajā gadā koncerns visticamāk samazinās atbalstu visiem sponsorēšanas projektiem,» viņš piebilda.

Kultūras ministrija (KM) atbrīvojusi no amata ilggadējo LNO direktoru Andreju Žagaru. «Uzticības zaudēšanu izraisīja dažādu notikumu kopums, it īpaši pēdējā gada laikā, tostarp finanšu disciplīnas neievērošana, ilga prombūtne un nespēja strādāt ar kolektīvu,» savu lēmumu ar preses sekretāres Ievas Līnes starpniecību skaidro kultūras ministre Žaneta Jaunzeme Grende.

Augusta beigās kultūras ministre pēc konkursa uz LNO valdi nolēma, ka to turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās. Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Andrejam Žagaram tika piedāvāts LNO padomnieka amats, taču arī viņš no šāda scenārija atteicās. Konkursa komisija visaugstāk bija novērtējusi Žagaru un Maskatu. KM trešdien paziņoja, ka uz vakanto valdes locekļa amatu vistuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu