"kim?" varēs aplūkot trīs jaunas izstādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kim?

No 13.augusta līdz 18.septembrim, "kim?" laikmetīgās mākslas centra galerijās būs aplūkojamas trīs jaunas izstādes, informēja "kim?" informācijas koordinatore Katrīna Teivāne.

Līdz pat septembrim interesentiem "kim?" galerijās būs apskatāma poļu mākslinieka Honzas Zamojska jaunāko darbu izstāde "Monumenti", latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Tamāras Zibners fotogrāfiju un kolāžu sērija "Mimī dienasgrāmata" un jaunākais projekts Lauras Prikules un Evas Vēveres "Poētiskā Robotisma" ciklā "Akvatopija".

Honzas Zamojska "Monumenti"

Zamojska izstāde "Monumenti" ir viegla un ironiska izstāde ar poļu mākslinieka rokrakstam piemītošiem, materiāli trausliem darbiem - papīra kolāžas un miniatūras instalācijas.

Ekspozīcijas monumentālisms ir tas, ko skatītājs pats uztver, aplūkojot uz grīdas esošo skulptūru kārtību un novietojumu. Tēlu izmēri ir atkarīgi no gravitācijas - daži ir lieli, bet dažiem jābūt maziem, lai arī uz tiem visiem skatāmies no augšas. Izstādei noslēdzoties, skulptūras piedzīvos rāmu likvidāciju, jo šoreiz tie ir tikai monumentu projekti, kas ir no papīra un maziem priekšmetiem veidoti uzmetumi.

Zamojskis ir mākslinieks, kurators un grafiskais dizainers, kurš dzīvo un strādā Poznaņā, Polijā. Pērn Zamojskis kopā ar Miku Mitrēvicu veidoja izstādi "Not There" Varšavā esošā galerijā "Leto". Mākslinieks vada izdevniecību "Morava" un paša Zamojska veidotās grāmatas izstādes laikā būs apskatāmas arī "kim?" lasītavā.

Tamāras Zibners "Mimī dienasgrāmata"

Savukārt mākslinieces Tamāras Zibners izstāde "Mimī dienasgrāmata" sākas ar 1944.gada 4.oktobri, kad Latvijai tuvojās komunisti un mākslinieces vecvecāki, Mimī un Pipī, kopā ar jaundzimušo dēlu, Tamāras tēvu, pameta savas dzimtās mājas Saldū, lai kā bēgļi pavadītu piecus gadus kara izpostītajā Vācijā, līdz beidzot pārceltos uz dzīvi ASV.

Pēdējos piecus gadus māksliniece ir veltījusi uzmanīgai stāsta par trimdu un imigrāciju rekonstrukcijai, kas izstādē tiek parādīta fotogrāfijās un kolāžās, ko papildina Mimī sarakstītās dienasgrāmatas no 1943.gada līdz 1971.gadam fragmenti.

Zibners ir dzimusi Kalifornijā, Sakramento priekšpilsētā. Viņas galvenā darbības joma ir fotogrāfija, papildus praktizējot zīmēšanu, video mākslu un mūziku. Māksliniece izstādēs piedalās kopš 2004.gada, tostarp 2007.gadā ir realizējusi fotoizstādi "Andrejsalas portrets", kā arī ir piedalījusies vairākās grupu izstādēs.

Lauras Prikules un Evas Vēveres "Poētiskais robotisms: Akvatopija"

Mākslinieču Lauras Prikules un Evas Vēveres "Poētiskā Robotisma" projektu sērija pievēršas laiktelpas arhitektūrai, sistēmiskai un spontānai dažādu dzīves aspektu konstrukcijai un dekonstrukcijai.

"Kim?" izstāžu zālē veidotā interaktīvā instalācija "Akvatopija" koncentrē uzmanību uz dabas un postindustriālās sabiedrības sprādzienveidīgo mijiedarbību. Ūdens tiek izmantots kā civilizācijas apziņas simbols. Projekts izgaismo dzīves saulainos aspektus un tās ēnas puses, aversu un reversu, radot vidi simbiozei izstāžu zāles modelī.

Abas mākslinieces strādā VEF teritorijā, piedalās dažāda veida mākslas procesos Latvijā un ārvalstīs un kopš 2009.gada sadarbojas, veidojot "Poētiskā Robotisma" projektus, akcijas un performances, kas līdz šim ir bijuši skatāmi "Galerijā 21", laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 2", izstādē "Izmēģinājumu stacija Laimdota" Cēsīs, "Performance Art Now Tallinn # 2" un citviet.

Visu trīs izstāžu atklāšana "kim?" laikmetīgās mākslas centrā notiks 12.augustā plkst.19.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu