Rādīs Ilzes Dobeles veidotu reportāžu sēriju par Zambiju (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

LNT Ziņās no 8.jūlija gaidāma īpaša LNT Ziņu dienesta žurnālistes un moderatores Ilzes Dobeles speciālo reportāžu sērija no Zambijas. Laikā, kad Zambijā valda ziema un Latvijā ir par pāris grādiem siltāks nekā šajā Āfrikas valstī, Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs vērtēja, ko vietējie iedzīvotāji ir ieguvuši par Eiropas Savienības ieguldītiem līdzekļiem. LNT Ziņu dienesta filmēšanas grupai bija iespēja sekot līdzi A.Piebalga vizītei Zambijā.

Eiropas Savienība ir viens no lielākajiem Zambijas donoriem, un no Attīstības fonda sešu gadu laikā tur ieguldīti 452 miljoni. Nauda izšķīst valstī, kas platības ziņā ir desmit reizes lielāka nekā Latvija un kurā ir vairāk nekā 13 miljoni iedzīvotāju. Tomēr sniegtā palīdzība nav nekur pazudusi, jo tā ir mainījusi dzīvi bērniem, jauniešiem, zemniekiem un piepilsētu tuvumā dzīvojošiem ļoti trūcīgajiem iedzīvotājiem. Tā nav palīdzība, nodrošinot ēdienreizes vai pasniedzot dāvanas, tā ir palīdzība, lai saprastu, ka var dzīvot un saimniekot citādāk.

LNT Ziņu dienesta filmēšanas grupa un žurnāliste, moderatore

Ilze Dobele Āfrikā ieraudzīja, cik lielā vērtē ir tīrs dzeramais ūdens

nabadzīgā piepilsētā, kur cerībā iegūt darbu nonāk lauku iedzīvotāji. Tāpat bija iespēja uzzināt, kā mācās bērni Zambijas provinces skolās un kā jaunieši mācās šūt, mūrēt un apstrādāt zemi skolā, kas trīs gadu laikā uzcelta klajā laukā. LNT Ziņu dienesta filmēšanas grupa Āfrikā redzēja, kā veselības centra darbinieki cīnās ar straujo HIV izplatību un kā sievietes dzied un dejo, priecājoties, ka lauku darbi kļuvuši vieglāki.

Foto: Ekrānšāviņš

Pārsteidza ik stundu!

Lai arī LNT skatītāji uzzinātu un ieraudzītu, kā rit dzīve Āfrikā, LNT Ziņas ik dienu no 8. līdz 14. jūlijam rādīs vienu no stāstiem par Zambiju īpašā speciālo reportāžu sērijā Attīstības ceļš. Zambija. Septiņos sižetos I.Dobele stāstīs gan par to, kādu atbalstu sniedz Eiropas Savienības finansētie projekti valsts attīstībai, gan par šīs valsts ikdienas dzīvi un nākotnes plāniem. I.Dobele dalās savos iespaidos: «Zambija mani pārsteidza ik stundu. Tie bija patīkami un arī šokējoši pārsteigumi. Tomēr daudz vairāk par redzēto lauku rajonos un provincēs mani pārsteidza cilvēku patiesā reakcija uz pārmaiņām savā dzīvē un uzņēmība mēģināt dzīvot savādāk. Es priecājos kopā ar vietējiem, redzot kā viņi vēlas pierādīt savas spējas un varēšanu, bet vēl nekad nebiju kādu nobiedējusi tikai tāpēc, ka esmu baltais cilvēks. Izjutu patiesu lepnumu par Andri Piebalgu, kurš komisāra amatā apvienojis dziļu cilvēciskumu un augstu profesionalitāti, un tāpēc, arī ar sevi iepazīstinot, man Zambijā bija allaž viegli pieminēt - esmu no tās valsts, no kuras nāk Eiropas Savienības komisārs.»

Kaut arī Zambija ir tāla zeme un var šķist, ka Latvijai nav nekādu interešu, patiesībā arī daļa no salīdzinoši nelielās attīstības palīdzības naudas, ko Latvija maksā Eiropas Savienības īpašajām programmām, nonāk tālās Āfrikas un citās valstīs, tostarp Zambijā. Kādēļ Eiropai ir intereses šajā valstī? Arī uz šo jautājumu tiks meklētas atbildes LNT Ziņu dienesta veidotajā rubrikā Attīstības ceļš. Zambija.

Vērojiet reportāžu sēriju Attīstības ceļš. Zambija no 8. līdz 14. jūlijam 20:00 LNT Ziņās

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu