Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Iepazīstieties - ķiploks ir lielisks! (7)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vasaras sākumā «Jāņa Rozes apgāds» savus lasītājus iepriecina ar mūsdienīgu rokasgrāmatu par ķiploku gatavošanu, audzēšanu un izmantošanu ārstniecībā. Grāmatā «Visuvarenais ķiploks» («Garlic: The Mighty Bulb») apkopoti dažādi ķiploku pagatavošanas knifi un gardu ēdienu receptes, kurās ķiploks var izpausties visā savā godībā, gatavošanas procesā nezaudējot veselībai noderīgās īpašības, informē Daiga Bitēna, «Jāņa Rozes apgāda» mārketinga un reklāmas speciāliste. Izmēģiniet krāsnī ceptu ķiplokvistu, zaļo ķiploku pesto, muskatķirbja un ķiploku risotto, ķiploku garneles ar avokado utt.!

Gatavošana, audzēšana un ārstniecība

Tāpat ikviens interesents šajā grāmatā uzzinās, kā audzēt ķiplokus pašu spēkiem un kuras šķirnes ir pašas veselīgākās, kā ķiplokus kopt un uzglabāt, lai to ārstnieciskās īpašības saglabātos ilgstoši, kā tos kaltēt un savīt glītās pīnēs un kā pagatavot dažus vienkāršus līdzekļus imūnsistēmas stiprināšanai.

Ķiploku terapeitiskā iedarbība jau sen zinātniski apstiprināta – to regulāra lietošana uzturā kavē trombu un vēža šūnu veidošanos, pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu; ķiploks palīdz arī kāju sēnīšu un ausu iekaisuma ārstēšanā.

Ķiploka izcilais aromāts un dabiskās ārstniecības spēja ir īsta dāvana. Daba ir paveikusi visu smago darbu, mums atliek vien baudīt ražu, sekojot grāmatas ieteikumiem.

«Visuvarenais ķiploks»
«Visuvarenais ķiploks» Foto: publicitātes

Nataša Edvardsa

Grāmatas autore Nataša Edvardsa (Natasha Edwards) uzaugusi un dzīvo Merslijas jeb Ķipoku fermā Vaitas salā, kur ar ķiploku audzēšanu sākotnēji aizrāvās viņas tēvs. Pēc studijām Oksfordas universitātē un desmit ārzemēs pavadītiem gadiem Nataša ir atgriezusies ģimenes fermā, nesen sarakstījusi fermas restorāna ēdieniem veltītu pavārgrāmatu un turpina nenogurstoši iepazīstināt ar ķiploka izcilajām īpašībām.

No angļu valodas tulkojusi Iveta Galēja.

Nepalaid garām!

Uz augšu