Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem (19.d.)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Lieldienu brīvdienās TVNET Mūzika piedāvā jau deviņpadsmito rubrikas "Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem" daļu, kurā atradīsiet gan lielisku soulmūziku, gan alternatīvā kantri, deju un rokmūzikas jaunākās pērles.

Protams, katru reizi, publicējot šādus apkopojumus, rodas diskusija: "Vai tiešām konkrētie albumi kopumā nav tik spēcīgi (jau tagad prognozēju diskusiju "Toro y moi" plates sakarā) un vai akurāt tieši izceltais skaņdarbs ir tas Lieliskais?" Diskusija ir laba lieta, bet mans uzdevums, kā pats to sev esmu definējis, ir pēc savas labākās saprašanas/gaumes un zināšanām atlasīt un piedāvāt jums, manuprāt, pašu labāko, kas notiek šā brīža mūzikā. Ļoti bieži gada labākās dziesmas nāk no tādiem ierakstiem, kas gada izskaņā reti, kad iekļūst mūzikas apskatnieku top50. Šī rubrika ir iespēja izcelt šādas plates. Jūsu ziņā to uzklausīt un izvērtēt - pieņemt vai nepieņemt.

Raphael Saadiq "Good Man"

44 gadus vecais Rafaels Sadīks (Raphael Saadiq) R&B un soulmūzikas cienītājiem ir labi zināms. Jau 1980.gados viņš darbojies grupā "Tony! Toni! Toné!". "Stone Rollin'" ir Rafaela ceturtais soloalbums, kurā viņš turpina 2008.gadā izdotā darba "The Way I See It" klasisko soulu. Sadīks droši liekams blakus citiem soul revival māksliniekiem - Čārlzam Bredlijam (Charles Bradley), Šāronai Džounsai (Sharon Jones), Lī Fīldsam (Lee Fields), Meijeram Havtornam (Mayer Hawthorne) u.c.

Sadīka mūzikā saplūst vairākas ietekmes - blūzs (titulskaņdarbs), fanks, Detroitas "Motown", 1970.gadu Filadelfijas souls un pat rokenrols. Īpaši tas jūtams ievadošajā "Heart Attack", kas droši liekams vienā plauktā ar "Sly & The Family Stone". Tomēr albuma skaistākā pērle, manuprāt, ir soula balāde "Good Man", kas droši liekama blakus tādai mūsdienu soula pērlei kā Aloija Blaka (Aloe Blacc) "I Need A Dollar".

Warpaint "Elephants"

Šis skaņdarbs ņemts no 2007.gadā ierakstītā, bet 2009.gadā izdotā Losandželosas meiteņu grupas "Warpaint" EP "Exquisite Corpse" (to miksējis "Red Hot Chili Peppers" ģitārists Džons Frušante (John Frusciante)). Pilnajā grupas debijas albumā "The Fool", kas izdots 2010.gada 26.oktobrī, šī dziesma nav iekļauta. Ļoti žēl! Bez tās meiteņu debijas albums likās nedaudz pablāvs, lēnīgs indie.

Noah and the Whale "L.I.F.E.G.O.E.S.O.N"

Londoniešu (Tvikenhemas) "Noah and The Whale" "L.I.F.E.G.O.E.S.O.N" ir ne tikai laba dziesma, bet arī perfekts radiosingls. Noskaņas ziņā tas sasaucas ar Toma Petija daiļradi, bet muzikāli (akordu un melodijas ziņā) ar klasisko "The Kinks" dziesmu "Lola". Dziesma ņemta no grupas trešā, kā nojaušat no rubrikas, ne tik lieliskā albuma "Last Night On Earth", kas izdots martā.

Middle Brother "Blue Eyes"

Šogad pirms prestižās mūzikas industrijas saieta "South By Southwest" Ostinā, Teksasā, ziņu portālā CNN tika publicēts raksts, kurā klausītāji aicināti pievērst uzmanību pieciem "SXSW" māksliniekiem. Viena no grupām, kas izpelnījās šādu uzmanību, bija amerikāņu alternatīvā kantri puiši "Middle Brother". Skaņdarbs (kas nav singls) "Blue Eyes" no grupas šā gada debijas albuma ir ieturēts labākajās žanra tradīcijās, radot asociācijas ar lielisko Raienu Adamsu (Ryan Adams).

Middle Brother
Middle Brother Foto: Publicitātes foto

Toro y moi "New Beat"

Pirmo reizi TVNET slejās Čeza Bundika (Chaz Bundick) aka "Toro Y Mo" vārds parādījās jaunā subžanra "chillwave" sakarā (Neon Indian, Washed Out, Memory Tapes). "Causers of This" bija simpātisks, bet tuvu ne labākais minētās kustības paraugs. Šā gada februārī klajā laists jauns projekta ieraksts "Underneath the Pine", kas muzikāli devies jaunās tālēs.

Ja es nekad nebūtu dzirdējis "Air", "High Llamas"', "Stereolab" un jo īpaši "Broadcast" analogo sintezatoru un lielisku melodiju sintēzi, tad, visticamāk, būtu stāvā sajūsmā. Diemžēl tikai viens skaņdarbs ("New Beat") šajā platē, manuprāt, ir tikpat kvalitatīvi augstvērtīgs (tas tiešām ir ļoti labs) kā iepriekš minēto vārdu labākie ieraksti. Pārējais ieraksts ar labām, prātā paliekošām melodijām nevar lepoties, arī instrumentāli šādas kompozīcijas nestāv blakus pat "Stereolab" b-pušu izlasēm.

Hercules And Love Affair "My House"

2008.gadā elektroniskās mūzikas producents un dīdžejs - ņujorkietis Endijs Batlers (Andy Butler) pasauli pārsteidza ar lielisku, mūsdienīgu disko mūzikas ierakstu, kurā kā viesvokālists bija dzirdams pats Antonijs Hegartijs (Antony Hegarty). Šogad Batlers atgriezies ar jaunu studijas albumu "Blue Songs". Šoreiz bez Antonija. Toties ir Kele no "Bloc Party".

Jaunais albums ieturēts 1980.gadu beigu hausmūzikas ritmos ("My House" video ilustrē šo laiku), taču kopumā neturas tik labi kopā kā debijas albums. Ja godīgi, arī debijas albums man nelikās ideāls. Katrā ziņā nesošais plates singls "My House", manuprāt, lieliski ilustrē jauno "HALF" virzienu un ir labākais plates skaņdarbs.

>

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu