«Slade» - pusaudžu rokenrols tiem, kam pāri 40 (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

17.augustā festivāla «Live Fest» ietvaros Kuldīgā uzstāsies leģendārā angļu grupa «Slade». Tās vārds ir nesaraujami saistīts ar 1970. gadiem, kad 17 «Slade» singli iekļūst britu Top 20 (seši no tiem - 1. vietā), bet albumu tabulas virsotni sasniedz trīs viņu albumi. Par skolotājiem un iedvesmotājiem viņus sauc dažādu paaudžu slavenības - Nirvana (Kurts Kobeins: «Slade bija absolūti lieliski! Grupa, kas negrieza ceļu nevienam»), Oasis, Kiss, Smashing Pumpkins, Sex Pistols, Clash, Motley Crue, Def Leppard, Alice Cooper u.c., informē Elīna Bukša, IPRE projektu vadītāja.

Arī Latvijā «Slade» savulaik bija viena no pusaudžu iecienītākajām grupām.

Stāsta Klāss Vāvere: ««Slade» skanējums var likties brutāli huligānisks, taču viņu mūzikā gandrīz vienmēr jautās jauneklīgs dzīvesprieks, kas tai piešķīra atbruņojošu šarmu, un sagādāja milzu popularitāti arī pie mums. 70. gados vārds «Slade» un viņu hitu «Coz I Luv You», «Mama Weer All Crazee Now» un «Cum On Feel the Noize» nosaukumi bija starp izplatītākajiem uzrakstiem, ko varēja lasīt uz soliem un sienām gandrīz visās skolās. Turklāt to dīvainā, apzināti aplamā rakstība lieliski atbilda daudzu šejieniešu priekšstatam par angļu ortogrāfiju - tikai vēlāk mēs atklājām, ka šis triks tracinājis skolotājus arī Anglijā. Un, protams, vēl vairāk saliedējis grupas fanus.»

«Slade» panākumi sākas laikā, kad grupas menedžmentu pārņem bijušais Džimija Hendriksa menedžeris Čess Čandlers un tā pievēršas aktuālajai glemroka (glam rock) stilistikai, ko raksturo izteikti enerģisks skanējums, ārišķīgas, spīguļiem klātas drēbes un platformas apavi, kā arī iespaidīgas frizūras un grimētas sejas. Glemroku (dēvētu arī par gliterroku) spēlē tādas laikmeta slavenības kā «T.Rex», «Sweet», Sūzija Kvatro, Garijs Gliters u.c., taču paši veiksmīgākie ir «Slade», liekot presei runāt pat par «Slade māniju».

«Slade» ir vienlīdz slaveni gan ar dziesmām, kurās spēcīga melodija un lipīgi piedziedājumi sadzīvo ar paraupju enerģiju, gan groteski muļķīgiem skatuves tērpiem, gan lielisku dzīvo izpildījumu un teicamu kontaktu ar publiku, kas viņus padara par lielisku koncertu grupu - ne velti viņu «Slade Alive!» (1972) ir viens no iespaidīgākajiem roka koncertalbumiem.

70. gadu vidū «Slade» ilgstoši uzturas ASV, tomēr centieni iekarot turienes tirgu nav veiksmīgi, turklāt tikmēr tiek zaudētas pozīcijas Anglijā, un viņi strauji grimst aizmirstībā. 1980. gadā grupa atrodas uz izjukšanas robežas, kad notiek negaidīts pavērsiens - pēdējā brīdī līdzdalību Rīdingas festivālā atsauc Ozijs Osborns, un «Slade» saņem piedāvājumu piedāvājumu uzstāties viņa vietā. Grupa piekrīt negribīgi un bez lielām cerībām, taču piedzīvo negaidītu triumfu, vienā vakarā atkal kļūstot par vispārējiem favorītiem. Sākas «Slade» atdzimšana, kuras kulminācija pienāk 1983. gada Ziemassvētkos, kad balādiskais singls «My Oh My» sasniedz 2. vietu britu topā.

90. gados no «Slade» aiziet grupas līderis Nodijs Holders, taču tā turpina uzstāties regulārās koncertturnejās. Nemainīgi «Slade» dalībnieki joprojām ir ģitārists Deivs Hils un bundzinieks Dons Pauels, kuriem pēdējos gados piebiedrojies ģitārists un dziedātājs Mels Maknatijs un basists, vijolnieks un vokālists Džons Berijs - šādā sastāvā «Slade» šovasar uzstāsies arī Kuldīgā.

Biļetes - no 7.maija nopērkamas www.bilesuparadize.lv, kā arī Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās visā Latvijā. Cena - no Ls 8.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu