Pavasara festivāls «Windstream» Lieldienu laikā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

Arvo Pērta «Fratres», Pētera Vaska «Viatore» un Alfrēda Šnitkes Rekviēms - tādu Lielās Piektdienas koncerta programmu ir iecerējis diriģents Andris Poga, un tā skanēs 29.martā plkst. 17.00 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā. Savukārt Otrajās Lieldienās orķestris «Rīga» aicina ģimenes ar bērniem pulcēties Līvu laukumā, līdzi ņemot skaistākās Lieldienu olas un neparastus pašdarinātus mūzikas instrumentus - trijos dienā būs iespēja zīmēt, dejot, klausīties orķestra «Rīga» koncertu un piedalīties konkursos.

Lielās Piektdienas programmās vienmēr skan mirušo piemiņas mesas - rekviēmi. Alfrēda Šnitkes 1975.gadā sacerētais Rekviēms pēdējo gadu laikā nav ticis bieži atskaņots Latvijā. Koncertā 29.martā plkst. 17.00 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā diriģenta Andra Pogas vadībā to interpretēs solisti Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Rīgas kamerkoris «Ave Sol», J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktais koris un orķestris «Rīga». Alfrēds Šnitke (1934-1998) ir uzskatāms par vienu no padomju laika spilgtākajiem avangardistiem mūzikā, kura darbu klāstā operas, deviņas simfonijas un daudz citu darbu. 1990. gadā A. Šnitke emigrēja no PSRS un strādāja Hamburgā. Rekviēma partitūrā A. Šnitke ir apvienojis elementus no dažādu ticību liturģijām, tostarp krievu ortodoksālās un katoļu. A.Šnitkem raksturīga spēcīga, kontrastaina mūzikas dramaturģija, novatorisms un ekspresivitāte, kas Rekviēmā apvienojas ar dziļi traģisku cilvēces problēmu un likteņa apziņu. Igauņu komponista Arvo Pērta mūzika ar nosaukumu «Fratres» ir sacerēta 1977.gadā, un laika gaitā komponists pats pārveidojis šo darbu dažādiem instrumentu sastāviem. 1990.gadā tapusi versija pūtēju oktetam un sitaminstrumentiem, kura tiks atskaņota Lielās Piektdienas koncertā. Savukārt Pētera Vaska skaņdarbs «Viatore» skanēs ērģeļu versijā, ērģelnieka Jāņa Pelšes interpretācijā.

Lai skan Lielā diena!

Otrajās Lieldienās, 1.aprīlī, rīdzinieki, īpaši ģimenes ar bērniem, tiek aicināti pulcēties Līvu laukumā interaktīvā pasākumā «Lielā Diena lai skan!». Ikvienam būs iespēja iesaistīties pavasarīgās rotaļu dejās kopā ar deju ansambli «Daiļrade» un tā vadītāju Ivetu Pētersoni-Lazdāni, kā arī iepazīt krāsaino zīmēšanas pasauli kopā ar mākslinieku Jāni Anmani. Organizatori savu iespēju robežās nodrošinās pasākuma dalībniekus ar papīru, krītiņiem un flomāsteriem. Tiem, kuri vēlas piedalīties konkursos par skaistāko Lieldienu olu un neparastāko pašizgatavoto mūzikas instrumentu, gan jāsagatavojas iepriekš, lai varētu ierasties jau ar saviem darinājumiem - labākajiem tiks piešķirtas saldumu balvas. Muzikālu un gaišu noskaņu pasākumā radīs orķestris «Rīga» diriģenta Raita Ašmaņa vadībā. Sliktu laika apstākļu gadījumā pasākums notiks Mazajā ģildē.

1.aprīļa vakarā plkst. 19.00 Mazajā ģildē sadarbībā ar 4. starptautisko Rīgas brass simpoziju notiks koncerts «Optimistiskā klasika», kurā skanēs pazīstamas melodijas no tādiem komponistiem kā G. F. Hendelis, A.Vivaldi, J.Haidns, A.Pjacolla, S.Džoplins, Dž.Geršvins u. c. Kopā ar orķestra «Rīga» metālpūšaminstrumentu ansambli uzstāsies pasaulē atzīti solisti Stīvens Mīds (eifonijs), Frenks Loids (mežrags) un Šarls Konsbruks (trompete). Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu