Skaistums nāk no iekšām, jeb izstāde "Bodies Revealed" (59)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Jo skaistums taču nāk no iekšām..." Šis, iespējams, ir vispiemērotākais brīdis slavenajai Aināra Šlesera pērlei, kura šajā kontekstā kalpo par iemeslu, lai apmeklētu mazliet provokatīvo, tomēr visnotaļ izglītojošo izstādi "Bodies Revealed".

"Ķermenis ir visvērtīgākais, kas mums pieder. Galu galā tā ir vienīgā lieta, ko mēs nesam sev līdzi no dzimšanas līdz pēdējam elpas vilcienam," ar šādiem vārdiem pasaulslaveno izstādi atklāja "Bodies Revealed" galvenais konsultants medicīnas jautājumos Rojs Glovers. Viņš ar anatomiju saistīts jau vairāk nekā 35 savas dzīves gadus un patlaban ir Mičiganas Anatomijas un šūnu bioloģijas universitātes profesors un doktors.

"Jūs atklāsiet, ka zem ādas jūs patiesībā izskatāties diezgan labi,"

prezentācijā, kā arī vēlāk sarunā ar TVNET uzsver Glovers. Ekspozīcijā, kas apceļojusi daudzas pasaules valstis, redzami vairāk nekā 200 eksponātu, un kopš pirmās izstādes 2004.gadā tos aplūkojuši vairāk nekā 28 miljoni apmeklētāju, tai skaitā viens miljons skolēnu, papildinot savas zināšanas par to, no kā sastāv ķermenis, kā tas funkcionē un kādus lēmumus vajadzētu pieņemt, lai tas saglabātos pēc iespējas labākā stāvoklī. Vairākums izstādīto ķermeņu pieder vīriešiem un, kā atklāj ekspozīcijas galvenais konsultants medicīnas jautājumos, vairums no tiem nāk no Ķīnas.

Ekspozīcijas galvenais konsultants medicīniskajos jautājumos Rojs Glovers uzsver, ka izstādes mērķis ir izglītot, nevis izklaidēt
Ekspozīcijas galvenais konsultants medicīniskajos jautājumos Rojs Glovers uzsver, ka izstādes mērķis ir izglītot, nevis izklaidēt Foto: TVNET

Lai arī daudziem, kas skolas dienās vai arī personiskas intereses vadīti kādreiz apmeklējuši Rīgā esošo Anatomikumu, izstāde lielus pārsteigumus nevarētu sagādāt, tās konsultants domā citādi. Glovers skaidro, ka, piemēram, formalīna šķidrumā esoši cilvēka ķermeņa orgāni ne vienmēr ir tik labi "saprotami": ķīmiskais šķidrums var tos mazliet bojāt. Turpretī katrs no "Bodies Revealed" eksponātiem ir saglabāts, pateicoties revolucionāri tehniskam paņēmienam, kas tiek dēvēts par polimēru konservēšanu. Šā procesa laikā cilvēka audi tiek apstrādāti ar šķidru silikonu, un tā rezultātā tie sacietē.

Lai iegūtu vienu izstādes eksemplāru, kas pārklāts ar caurspīdīgu gumijas masu, paiet aptuveni gads.

Izstāde ir izpelnījusies gan lielus komplimentus, gan arī kritiskas piezīmes (interesants fakts: tā nav demonstrēta islāma valstīs). Arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš šīsdienas laikrakstā "Diena" izteica šaubas par ekspozīcijas ētisko pusi, lai gan atzina, ka dažu labu ekspozīcijas apmeklējums var mudināt pievērsties medicīnai. "Bodies Revealed" rīkotāji uzsver, ka dara to tikai izglītojošos nolūkos, nevis tāpēc, lai izklaidētu. "Ķermenis ir ļoti vērtīga dāvana, un vēlamies to parādīt izglītojošā veidā, lai cilvēki varētu mācīties," norāda Glovers.

"Redzi, tas viss nemaz nav tik briesmīgi." Šausmu filmu aktieru orgāni televīzijas ekrānā mazajiem skatītājiem citkārt ir radījuši vēlmi paslēpties zem segas, taču izstādītos īstu cilvēku orgānus bērni šoreiz aplūkoja ar neviltotu interesi
"Redzi, tas viss nemaz nav tik briesmīgi." Šausmu filmu aktieru orgāni televīzijas ekrānā mazajiem skatītājiem citkārt ir radījuši vēlmi paslēpties zem segas, taču izstādītos īstu cilvēku orgānus bērni šoreiz aplūkoja ar neviltotu interesi Foto: TVNET

Izstādes atklāšanā klāt bija arī vairāki skolas un pirmsskolas vecuma bērni, kuri ar interesi (nevis izbīli) aplūkoja eksponātus un nekautrējās prasīt padomu ekspozīcijai piesaistītajiem medicīnas studentiem, kas laipni atbildēja uz visiem jautājumiem.

Biļetes uz izstādi "Bodies Revealed" ir nopērkamas pie ieejas izstādē tirdzniecības centra "Spice Home" otrajā stāvā, kā arī interneta lapā www.ticketpro.lv.

Biļešu cena pieaugušajiem ir 7 lati, brīvdienās - 8 lati, bērniem no 7 līdz 12 gadiem, kā arī pensionāriem biļetes cena ir 4 lati, brīvdienās - 5 lati, savukārt skolēnu un studentu biļete, uzrādot apliecību, maksā 5 latus. Uz izstādi iespējams iegādāties arī ģimenes biļetes un grupu biļetes. Bērniem līdz sešu gadu vecumam ieeja bez maksas. Izstāde atvērta katru dienu no plkst. 10 līdz 21, bet svētdienās no plkst. 10 līdz 20.

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu