Tiesa liedz "Baltcom" retranslēt TV3, 3+ un TV6 (76)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3

Telekomunikāciju kompānijai "Baltkom" Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa uzdevusi kabeļtīklos pārtraukt kanālu TV3, 3+ un TV6 retranslēšanu, raksta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Nolēmums par TV3 retranslēšanas pārtraukšanu tika pieņemts 3.janvārī, bet par 3+ un TV6 - 24. janvārī.

Šādu lēmumu DB apstiprināja arī "TV3 Latvia" ģenerāldirektore Baiba Zūzena.

Iemesls ir "Baltkom" un "TV3 Latvia" nenoslēgtais licences līgums par kanālu retranslēšanu "Baltkom" kabeļtīklos.

"Diemžēl "TV3 Latvia" ir atzinuši par nepieciešamu panākt savas auditorijas ievērojamu samazināšanos, pārtraucot programmas TV3 retranslēšanu "Baltkom" tīklos," DB nožēlu pauda "Baltkom" valdes loceklis Pēteris Šmidre. Arī par nacionālo TV kanālu raidīšanu ir jānoslēdz licences līgums, atzīmēja Zūzena, vienlaikus uzsverot, ka TV3 mērķis nav panākt, lai tiktu pārtraukta TV3 retranslēšana, bet lai visas prasības no juridiskās puses tiktu sakārtotas.

"Baltkom" savā darbībā stingri ievēro likumus un nepārkāpj tiesu lēmumus, DB uzsver "Baltkom" preses sekretārs Lauris Kļaviņš, vienlaikus atzīmējot, ka uzņēmums ir neizpratnē par šādu soli, jo operatoriem ar likumu ir noteikts par pienākumu retranslēt visas nacionālās programmas. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 19.pants nosaka, ka visiem kabeļtelevīzijas operatoriem ir pienākums nodrošināt ēterā brīvi pieejamās nacionālās TV programmas visiem saviem abonentiem, DB pamatoja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, informējot, ka nacionālo TV kanālu, šajā gadījumā TV3, izplatīšanai elektronisko sakaru tīklos retranslācijas atļauja nav vajadzīga.

Tāpēc, pēc viņas domām, šādam nolēmumam, kas attiecas uz kanālu TV3, nav pamata. Tomēr iespējams, ka TV3 ar prasību tiesībsargājošās instancēs vērsās pirms pērnā gada 11. augusta, kad spēkā stājās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums. «Situācija, kad kādam kabeļoperatoram tiek liegts izpildīt likumā paredzētu pienākumu, raisa izbrīnu,» DB atzīmēja "Lattelecom" komercdirektore Kerli Gabriloviča.

"TV3 prasītā maksa par šo programmu pēc tirgus cenām ir vairāk nekā par augstu," iemeslu, kāpēc nav noslēgts līgums ar "TV3 Latvia"," skaidroja Kļaviņš.

Savukārt Zūzena noliedza, ka raidorganizācija vēlējusies pieprasīt samaksu par TV3 retranslēšanu "Baltkom" kabeļtīklos. DB noskaidroja, ka «strīda ābols» pušu starpā bijis tāds, ka "TV3 Latvia" vēlējās, lai līgumā tiek norādīta maksa, kas operatoram būtu jāmaksā par TV3 retranslēšanu, ja kanāls nesaglabātu nacionālā TV kanāla statusu. «TV3 retranslēšanas pārtraukšana ietekmēs "Baltkom" darbību, un sagaidāma klientu migrācija. Šobrīd ir grūti prognozēt tās apmērus, jo nav zināms, vai un cik ilgā laikā "Baltkom" nokārtos juridiskās saistības, lai varētu atsākt TV3 pārraidi. Tas negatīvi ietekmēs uzņēmuma darbības rādītājus, kā arī konkurētspēju tirgū, cīnoties par jauniem klientiem. Protams, klientu migrācijas gadījumā par tiem aktīvu cīņu sāks pārējie tirgus spēlētāji, kas ir ieguvēji šajā situācijā,» DB pārdomās dalījās IZZI valdes priekšsēdētāja Evija Jugno.

Komentāri (76)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu