TVNET kolektīvs izvēlas gada labākās dziesmas (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vai par gaumi strīdas vai tomēr nestrīdas, ir mūžsens jautājums. Reizēm strīdos dzimst patiesība, ko bieži var attiecināt arī uz vienu no lielajām mākslām - mūziku, taču reizēm kāds skaņdarbs, koncerts var būt tik dziļi subjektīvs pārdzīvojums, ka tā muzikālai, saturiskai kvalitātei nav nekādas nozīmes. Mēs, šeit TVNETā, esam lieli mūzikas cienītāji, ne velti portālā mūzikai ir veltīta atsevišķa sadaļa, un jau otro reizi vēlamies dalīties ar saviem šā gada (ar atsevišķiem izņēmumiem) iespaidiem mūzikā.

Pirmo šādu TVNET kolektīva viedokļu apkopojuma eksperimentu veicām 2010. gadā (skat. resursus).

Pagājuši divi gadi. Nedaudz mainījies gan pats kolektīvs (piemēram, lielāka kļuvusi rusTVNET redakcija), gan apkārt skanošā mūzika un katra individuālā gaume ieguvusi jaunas šķautnes.

tvnet.lv

Pirms diviem gadiem vairāki kolēģi izteica sajūsmu par rudmatainās dīvas Florenses Velšas jeb grupas «Florence And The Machine» mūziku, bet šogad šo

dīvas nišu aizņēmusi amerikāņu jaunā popzvaigzne Lana del Reja

(Lana Del Rey), kuras oficiālais debijas albums «Born to Die» kļuvis par vienu no 2012. gada komerciāli veiksmīgākajiem un vienlaikus kritiķu atzītākajiem ierakstiem. Tas atrodams arī TVNET top10 albumu sarakstā.

«Tā gada labākās dziesmas izvēlēšanās ir viens ellīgi grūts uzdevums,» aizdomājas «TVNET auto» sadaļas saimnieks Ingars Tenis. «Pēc pamatīgas skaņdarbu pārcilāšanas un izsvēršanas esmu nonācis līdz galīgajam secinājumam, un tas skan šādi - ja Lana del Reja gada nogalē nebūtu nākusi klajā ar savu melodramatisko balādi «Ride», kurai lieliski sanāk radīt vīziju par aizraujošu ceļojumu cauri ASV dienvidu štatiem lielā kabrioletā, es par savu gada dziesmu nominētu mundro senioru apvienības «The Rolling Stones» izpildīto «Doom And Gloom» vai olimpisko «Muse» gabalu «Survival». Un tas nekas, ka Lanai varbūt nesanāk noturēt notis koncertā, – studijas ierakstos noskaņa ir perfekta.»

Lanas fans, izrādās, ir arī TVNET jaunais pašreklāmas vadītājs Pēteris Asbahs, kurš no dziedātājas dziesmām izvēlējies «Lolitu».

«Man patīk gan tās oficiālā versija, gan neoficiālā. No tā var secināt, ka uzrunā kas cits - ne tikai stils vai konkrēti instrumenti. Tā ir harmonija, melodija un pats vokāls jeb precīzāk - viņu savstarpējā rotaļa. Vienkārši forši!»

Oficiālā versija

Neoficiālā versija

Kā jau ierasts, viedoklis par notikumiem mūzikas dzīvē ir arī žurnālistam Kalvim Bormanim, kurš laiku pa laikam «TVNET Mūzika» sadaļai palīdz ar mūziķu intervijām.

«Kaut arī izdots pagājušā gada vēlā nogalē, titulu «Gada albums 2012» piešķiru nevis kādai ārzemju grupai, bet gan pašmāju apvienības «Tramplīni» ierakstam «Švīkas». Jo tas ne ar ko nav sliktāks kā ārzemēs. Tomēr ir kāda lieta, kas man neliek mieru, - kā tik aizraujošas un radio draudzīgas dziesmas vēl nav iekarojušas klausītāju sirdis?» izbrīnīts ir Kalvis.

«Nevēloties aizskart neviena gaumi (jo izdotā vietējā mūzika ir progresējusi; vajag tik pameklēt!) uzdrošināšos sacīt: «Švīkas» ir pēdējo gadu skaistākais latviešu popa albums. Nu kā var pretoties, piemēram, tik lipīgai dziesmai kā «Stēvija»? Brīnišķīgs melodiskums, mīlīgs teksts un formāts, kas iekļaujas zem trim minūtēm. Vienkārši perfekts vasaras radio singls. Vai arī «Komunikācija» - ja es būtu kāda mobilā operatora reklāmcilvēks, priekšnieks kronētu mani kā «mēneša darbinieku» par tik trāpīgas dziesmas izvēli. Un tā varētu turpināt ar visu albumu, kas neuzbāzīgi, tomēr «nosēžas» atmiņā. Ja kādu šajās rindās rakstītais ir uzrunājis, palīdziet padarīt šo pasauli par labāku vietu:

piezvaniet uz savu mīļāko radiostaciju un laipni palūdziet, lai dīdžejs uzliek «Tramplīnus».

Ir taču Ziemassvētku laiks.»

Gerda Pulkstene, kas seko gan TVNET izklaides, gan sieviešu, gan mājdzīvnieku ziņām, šogad izvēlas Asaf Avidan & The Mojos radiodraudzīgo «One Day».

«Ir dziesmas, kurās ir kaut kas maģiski pievelkošs – tu pat nevari īsti noformulēt, kas. Vienkārši sakot, sāk skanēt radio, iepatīkas un viss!»

Arī abi sporta sadaļas saimnieki Gatis un Edgars labprāt ikdienā klausās mūziku.

«Abstrahējoties no garastāvokļa svārstībām, par savu šā gada dziesmu esmu izvēlējies amerikāņu indie rock grupas «The Shins» ceturtā studijas albuma «Port of Morrow» dziesmu «The Rifle's Spiral». Manā portatīvajā mūzikas ierīcē šis skaņdarbs ir viens no visvairāk spēlētiem. Lai kāds būtu prāts, tas uzrunā, kas ir būtiskākais faktors, kāpēc izvēlējos tieši šo kompozīciju,» komentē Gatis Kreceris.

«Ja izvēlēties gada dziesmu nenācās viegli, albumu noteicu bez ilgstošām pārdomām. Tas ir Bruklinas kvarteta «Grizzly Bear» ieraksts «Shields». Manā skatījumā baudāms, neko neuzspiež un ieturēts visa tā garumā. «Shields» nevienā brīdī neliek par sevi manīt, lai kaut ko manītu.»

Savukārt Edgars Gaross ir lakonisks:

«Par labu dziesmu es uzskatu to, kas manī raisa pārdomas

- un šī ir tā reize!» Edgaru uzrunājusi jaunā britu grupas «Kodaline» dziesma «All I Want». Grupa, starp citu, ir viena no ikgadējā BBC jauno talantu topa (Sound Of 2013 Top 10) pretendentiem. Video, protams, arī ir aizkustinošs...

Foto redaktore Felicija Vērzemniece par vienu no šā gada atklājumiem min skotu dueta «The Proclaimers» 1988. gada hitu «500 miles», kas bieži skanējis mājas ballītēs, taču no šā gada ierakstiem viņai gājis pie sirds Londonas folkroka grupas «Mumford & Sons» jaunais albums un čīliešu izcelsmes Ņujorkas producenta Nikolasa Džara mikss «Mi Mujer».

Fotogrāfs un kino kritiķis Mārtiņš Otto par savu gada muzikālo notikumu izvēlējies britu grupas «Alt-J» debijas albumu «An Awesome Wave», īpaši izceļot dziesmu «Taro».
Savukārt no pašmāju mūzikas viņš izceļ «Astro'n'out» dziesmu «Tik viegli būt».

Galvenā redaktora vietnieks Toms Ostrovskis arī šogad (līdzīgi kā 2010. gadā) savu balsi atdod Baltimoras sapņu popa duetam «Beach House» un kompozīcijai «Lazuli».

«Nav viegli izcelt dziesmu no «Beach House» albuma «Bloom», jo bez piepūles var noklausīties visus skaņdarbus vienā rāvienā. Un vairākkārt. Un tad vēlreiz. Ne velti sapņotājs Platons ieteica uzraudzīt «mūzikas sfēru», jo

izkopta mākslas darba ietekme uz cilvēka dvēseli nav apstrīdama,»

filosofiski piebilst Toms.

Savukārt galvenā redaktore Zita Lunde šogad bieži klausījusies pašmāju apvienības «The Sound Poets» un divu «Grammy» balvu laureāta, muzikālā projekta «Bon Iver» ainavisko mūziku.

rus.tvnet.lv

TVNET krievu versijas galvenā redaktore Jūlija Fomčenko šogad ir sajūsmā par 26 gadus vecās Dienvidlondonas ebreju izcelsmes dziedātājas Džesijas Veiras (Jessie Ware) debijas plati «Devotion».

«Mans gada atklājums mūzikā ir britu dziedātāja Džesija Veira,» viņa komentē. «Neesmu droša vai precīzi ir mūzikas kritiķu salīdzinājumi ar Šadē un Vitniju Hjūstoni, taču esmu pārliecināta, ka viņas debijas albums izdevies ļoti dvēselisks. Esmu to «drillējusi» neskaitāmas reizes un ar nepacietību gaidu jaunu plati (tiesa, pagaidām ziņu par to nav), lai saprastu - vai tiešām Veira ir jaunā soulmūzikas zvaigzne vai meitenei vienkārši ir paveicies. Lai nu kā, «Devotion» ir pelnījis, lai kaut vienu reizi jūs to noklausītos!»

Jūlijas kolēģis Dmitrijs Visuns ir patīkami pārsteigts par pašmāju grupas «Velvet Supernova» singla «Shelter» skanējumu, savukārt Aleksandrs Ovsjanikovs par savu gada dziesmu nosaucis baltkrievu pankroka grupas «Ляпис Трубецкой» skaņdarbu «Железный».

Tehniskā izstrāde

TVNET tehniskais direktors Kristaps Armanis neslēpj savu sajūsmu par Šērlijas Mensones (Shirley Manson) un grupas «Garbage» atgriešanās albumu un koncertu Rīgā.

«Garbage «atgriešanās» šogad iepriecināja. Šīs 1990. gadu skaļās ģitāras bija mazliet pietrūkušas un ļoti atgādināja par skolas gadiem, kad «Garbage» bija topā.
Papildus tam saņemtā emociju deva koncertā, kas nesen norisinājās «Palladium», arī palīdzēja izvēlēties šā gada skaņu celiņu.»

Programmētājs Ēriks Krūze savas dziesmas izvēli komentē šādi: «Patīk daudz un dažāda mūzika, atkarībā no garastāvokļa, bet, ja jāizvēlas viena, tad varētu, piemēram, Fionas Eplas (Fiona Apple) «Every Single Night».»

«Šajā, 2012. gadā, par manu klausītāko lietu muzikāli ir kļuvis raidījums «Sound Round», kuru vada Dj Monsta Rīga Radio ēterā. Kā arī liels paldies lieliskajiem «The Sound Poets» par atgādinājumu, ka mēģinot iespējams ir viss,» komentē programmētājs Kristaps Kazarevskis.

Savukārt sistēmu administrators Gints Bāliņš pieķēris sevi pie domas, ka viņam tīri labi šogad paticis Beļģijā dzimušā austrāliešu popmūziķa Valija Debakera (Wally De Backer), pazīstama ar skatuves vārdu Gotjē (Gotye), singls «Somebody That I Used To Know».

Nobeigumā TVNET direktora Ivara Baula izvēle. Pirms šā raksta publicēšanas Ivars vēl mazliet šaubījās par savu šā gada muzikālo favorītu. No vienas puses, viņu uzrunājis Austrālijas grupas «Dead Can Dance» atgriešanās albums «Anastasis», turklāt klātienē baudīts leģendārā dueta koncerts Budapeštā, taču filmas «Drive» lēnais plūdums un fantastiskais skaņu celiņš ņēma virsroku.

«Filma «Drive» ir patiesi hipnotisks, eksistenciāls veikums. Kaut kas starp agrīno Tarantīno, Deividu Linču un Džimu Džārmušu. Nosauktie režisoru vārdi ir tikai klišejas, bet šī filma ir ko vērta pati par sevi. Iesaku gan filmu, gan grupas «Chromatics» muzikālo pavadījumu!»

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu