Bītli vinilā: «Past Masters» (1988) (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«Past Masters», 1988

Dziesmu saraksts: Love Me Do*; From Me To You; Thank You Girl; She Loves You; I’ll Get You; I Want To Hold Your Hand; This Boy; Komm, Gib Mir Deine Hand; Sie Liebt Dich; Long Tall Sally (Johnson/Penniman/Blackwell); I Call Your Name; Slow Down (Williams); Matchbox (Perkins); I Feel Fine; She’s A Woman; Bad Boy (Williams); Yes It Is; I’m Down; Day Tripper; We Can Work It Out; Paperback Writer; Rain; Lady Madonna; The Inner Light (Harrison); Hey Jude; Revolution; Get Back; Don’t Let Me Down; The Ballad Of John And Yoko; Old Brown Shoe (Harrison); Across The Universe; Let It Be; You Know My Name (Look Up The Number).

* Visu dziesmu autori ir Lenons/Makartnijs vai arī tie minēti iekavās.

Foto: Publicitātes foto

Bītlu izlases ir īpaša tēma. Ja nevēlaties ziedot naudu un mājvietas vai cietā diska platību 13 iepriekš aprakstītajiem albumiem, bet nespējat dzīvot bez viņu labākās mūzikas, noderēs dubultās «The Beatles 1962–1966» un «The Beatles 1967–1970» ar vairumu nozīmīgāko dziesmu. Ja gribat viena CD kompilāciju, ļoti nepilnīgs, tomēr vērā ņemams variants ir «One» ar 27 transatlantiskiem Nr. 1 hitiem.

Taču jaukās rūpes nav galā arī tiem, kas sakrājuši visus bītlu albumus – jums joprojām trūkst daudzu fundamentālu gabalu, jo sešdesmito gadu mūzikas industrijas ētika noteica, ka singlā bijusi dziesma albumā vairs nav iekļaujama (vismaz ne tajā pašā versijā). Ņemot vērā, ka bītli izdeva 22 singlus…

Lai dzirdētu visu viņu komerciāli tiražēto mūziku, bez 13 albumiem vajadzīga arī dubultizlase «Past Masters». Tas ir tā vērts! «She Loves You» un «I Want To Hold Your Hand» (abas –1963) ir bītlomānijas enerģijas un svētku sajūtas koncentrāti, turklāt otrā viņiem atvēra durvis uz ASV. Džona «Day Tripper» un Pola «We Can Work It Out» (1965) ir tik augstvērtīgas, ka kādu no tām degradēt līdz B pusei likās neiespējami, tādēļ tika izdots pirmais singls ar divām A – galvenajām – pusēm. Roķīgās «Paperback Writer», tāpat kā psihedēliskās «Rain» (1966) novatoriskais producējums neatgriezeniski ietekmēja turpmāko rokmūziku. Fenomenāli populārā «Hey Jude» (1968) ir viens no Pola šedevriem, «Revolution» tās B pusē pieteica Džona politiskās aktivitātes periodu, bet «The Ballad Of John And Yoko» (1969) – sarkastiska Džona un Joko laulību ceremonijas un sabiedrisko aktivitāšu hronika – ir spilgts piemērs Lenona un Makartnija spējai labas dziesmas vārdā pacelties pāri nesaskaņām un naidīgumam. Džordžam un Ringo atrodoties ārpus Londonas, viņi to ieskaņojuši divatā, attiecību krīzes samilzuma brīdī, taču tas ir viens no bītlu vēlīnā perioda iedvesmotākajiem ierakstiem, ko neizdzēšami apzīmogojusi abu radošā asinsbrālība. Tāpat kā viņu dziesmas apzīmogojušas šo pasauli.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu