Jenzis ķeras pie liķiera gatavošanas (10)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Restorāna «Kitchen» līdzīpašnieks Jānis Jenzis vienmēr gatavs izmēģināt ko jaunu – šoreiz pagatavot upeņu liķieri no Latvijas upenēm un 69% degvīna, kā arī čili rozmarīna uzlējumu.

Turklāt, pēc Jāņa domām, liķieru gatavošanu var izvērst par labu kopā būšanas un ballītes atraktīvās daļas sastāvdaļu. Piemēram, katrs atnes kādas sastāvdaļas, bet gatavo kopīgi. «Atkarībā, kas izmantots un gatavots, pēc noteikta laika var atkal kompānija sapulcēties pašradītā dzēriena degustācijā,» sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» pauž Jenzis.

Jānis Jenzis ķēries pie upeņu liķiera gatavošanas
Jānis Jenzis ķēries pie upeņu liķiera gatavošanas Foto: Publicitātes foto

Upeņu liķiera pagatavošanai Jenzis izvēlējās sava vārdabrāļa - AS «Latvijas balzams» liķieru vecmeistara Jāņa Maža - recepti, ņemot 0,5 kg upeņu ogu, 2 glāzes jeb 500 ml 69% degvīna, 500 g cukura, glāzi ūdens.

Jenzis vispirms pārlasītas upenes sabakstīja ar zobu bakstāmo un salika stikla traukā, piebilstot – vēlams izmantot burku ar platu kakliņu, lai ogas būtu vieglāk izņemt.

Pirms likšanas stikla traukā Jānis upenes sabakstīja ar zobu bakstāmo kociņu
Pirms likšanas stikla traukā Jānis upenes sabakstīja ar zobu bakstāmo kociņu Foto: Publicitātes foto

«Upenes aplej ar 69% degvīnu, trauku aizvāko un novieto tumšā vietā uz četrām nedēļām. Šo ekstraktu vajadzētu pakratīt vai apmaisīt vismaz vienreiz nedēļā. Pēc mēneša spirta un ogu uzlējumu izfiltrē. Filtrēšanai var izmantot vairākās kārtās saliktu marli vai rupju audumu. No ūdens un cukura savāra sīrupu, atdzesē un pievieno izfiltrētajam degvīna izvilkumam. Var pievienot klāt vaniļas cukuru (1 tējkaroti) vai šķipsniņu skābes, vai citrona miziņu. Noliek stāvēt vēl uz 3-4 nedēļām, pēc tam vēlreiz izfiltrē un iepilda skaistās pudelēs. No minētā daudzuma gatavotajam liķierim vajadzētu izdoties aptuveni ar alkohola saturu 15%,» par savu eksperimentu un liķiera gatavošanas gaitu «Sejām» stāsta «Kitchen» līdzīpašnieks.

Viņš arī secinājis, ka pēc pirmās gatavošanas ogas vēl ir pietiekami bagātas ar ekstraktu, tādēļ var gatavot otru uzlējumu, tam uzlejot 0,5 l «3graudu degvīna», iegūstot pašu gatavotu, dabīgi aromatizētu degvīnu.

Vēl Jenzis demonstrē, kā gatavojams rozmarīna un čilli piparu uzlējums - gana ekstravagants dzēriens
Vēl Jenzis demonstrē, kā gatavojams rozmarīna un čilli piparu uzlējums - gana ekstravagants dzēriens Foto: Publicitātes foto

«Ieteikums izlietot līdz nākamai ražai!» uzsver Jānis, pēc tam, kad upeņu liķieris pagatavots, demonstrējot ko ekstravagantāku - restorāna «Kitchen» komandas sagatavotu rozmarīna un čili piparu uzlējumu. Tam vajadzīgs 0,5 l 69% degvīns, brūnā cukura sīrups, rozmarīns kātiņš un čili pipars. 250 g brūnajam cukuram pievieno 50 g ūdens (vismaz aptuveni ¼).

"Čilli piparu un rozmarīna uzlējums gatavs!" priecājas Jānis
"Čilli piparu un rozmarīna uzlējums gatavs!" priecājas Jānis Foto: Publicitātes foto

No šīm sastāvdaļām gatavo brūno sīrupu, taču Jānis brīdina: būtiski, lai sīrups ir tumšā krāsā, bet nekaramelizējas. «Sīrupu atdzesē. Čili piparu pārgriež, rūpīgi izskalo sēklas un kopā ar rozmarīnu ievieto burkā, kurā gatavos uzlējumu. Augus pārlej ar degvīnu un pievieno brūnā cukura sīrupu. Pēc aptuveni divām dienām (ilgāk par nedēļu nebūtu vēlams turēt, lai garša nekļūst pārāk intensīva) augus no burkas izņem. Uzlējums ir jau lietojams, bet, protams, var glabāt arī ilgāku laiku,» stāsta Jānis, piebilstot - iegūtā uzlējuma garša un smarža ir atbilstoša, lai dzērienu lietotu kopā, piemēram, ar gaļas ēdieniem.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu