Kashuks: sākumā klausījos pārsvarā tikai Eminemu (19)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par vienu no pašmāju interesantākajām radošajām parādībām noteikti var dēvēt jaunās mūzikas atbalsta grupu «Dirty Deal Audio», zem kuras karoga darbojas vairāki jaunie elektroniskās mūzikas mākslinieki jeb bītmeikeri, kas laiku pa laikam sarīko kādu oriģinālmūzikas minifestivālu Vērmanes dārzā vai karstu ballīti Keņepes kultūras centrā. Kopā ar tādiem bītmeikeriem kā ansis, Oriole, 181h, Dj Free, Transformerz, Trakamelodija, Ohmtek, TV Maskava, Niklāvs u.c., uz skatuves bieži kāpj arī 21 gadu vecais jauneklis no Ziepniekkalna Kashuks jeb īstajā vārda Kaspars Kubeckis, kurš šonedēļ laidis klajā savu pirmo studijas albumu «Piece Of A Chance», kas tapis astoņus mēnešus. Jauno bītu meistaru aicināju uz nelielu sarunu.

TVNET: Albuma preses paziņojumā rakstīji, ka «tas nav hiphops un tas nav dabsteps - tā ir mūzika bez ierobežojumiem». Kaut kas jau no hiphopa tomēr tajā visā ir saklausāms, vai ne?

Kashuks: Jā, tā rakstīju. Nu, varbūt nedaudz, pavisam minimāli ir kaut kādas dabstepa un hiphopa saknes tajos skanējumos. Bet, nu, kā žanri tie nav pamatā šim albumam. Šī ieraksta žanrs varētu būt vienkārši noskaņa.

TVNET: Vai šo varētu dēvēt par tavu debijas albumu?

Kashuks: Jā, šo var dēvēt par manu debijas albumu. Pārējās piecas relīzes bija mazi eksperimenti, lai izprastu, ko tad es īsti vēlos.

TVNET: Kā sākās tava aizraušanās ar mūziku? Ko klausījies pusaudža gados?

Kashuks: Sāku kaut kur 2007. gadā. Tas bija pavisam nenopietns joks. Datorā mētājās programma «MAGIX Music Manager». Reizēm, kad nebija ko darīt, paspēlējos ar lūpiem (cilpām, - aut. piezīme). Tad tas likās tik kruta, ka varēja salikt pa savam bungas un meldiņu.

Tajos laikos es klausījos pārsvarā tikai Eminemu,

cik atceros (smejas). Un man patika tikai tās dziesmas, kurām bija paķerošs bīts. Laiks gāja, un klausoties mūziku, es vienmēr biju domājis par to kā es pats būtu uztaisījis to bītu. Septītā gada vasarā sāku intensīvāk spēlēties ar lūpiem. Sapratu, ka ar «MMM» man ir stipri par īsu. Sāku interesēties par producēšanas programmām, uzgāju «Reason». Atkodu viņu diezgan ātri. Taisīju pavadījumus priekš klausīšanās, protams, skanējums pamatīgi sūkāja ledu. Vēlāk skaņdarbus rādīju tuviniekiem un pēc tam arī draugiem. Ar laiku skanējums palika arvien klausāmāks un klausāmāks.

Ap 2009. gadu uzzināju, ka mans ļoti labs draugs - Jānis Krūmiņš aka Mazais Zaļais ir sācis repot. Es viņam metu savus skaņdarbus, lai pamēģina kaut ko uzskaitīt. Tas nederēja, jo viņi neskanēja tā kā vajadzētu skanēt hiphopa bītam. Tad viņš mani mudināja sākt semplēt, sākt taisīt hiphopa bītus. Un pateicoties viņam es iegāju hiphopa lauciņā. Paldies viņam par to! 2009. gadā publicējām pirmo dziesmu ar manu bītu, kuru izpildīja Mazais Zaļais ar Pavasari un dziesma saucās «Neiespringsti!», cik atceros. Lūk tā es nonācu mūzikas lauciņā. Un pēc tā arī sākās sadarbības ar daudziem latviešu hiphopa izpildītajiem.

«Piece Of A Chance»
«Piece Of A Chance» Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kaut ko vēlāk esi darījis arī kopā ar Ozolu...

Kashuks: Ar Ozolu man ik pa retam brīdim parādās kāda sadarbība. Piedalījos viņa remiksu albumā «Panorama», esmu taisījis viņam bītus priekš «Street TV» un arī devu bītus dziesmām. Sadarbība noteikti turpināsies!

TVNET: Kā nonāci saskarsmē ar «Dirty Deal Audio»? Vai šobrīd DDA bītmeikeru grupu var dēvēt par tādu kā jaunu kustību pašmāju hiphopa mūzikā? Kā tas viss sākās?

Kashuks: Par nonākšanu «Dirty Deal Audio» ģimenē man jāsaka liels paldies Kristapam Puķītim un Oriolam (Uģis Vālodze). Viņi to visu iesāka, viņi savāca visu ģimeni kopā, cepuri nost, tiešām. Tā nav jauna kustība tikai hiphopa mūzikā, tā ir jauna kustība lielai daļai no žanriem. Man šķiet, ka tas viss sākās diezgan spontāni. Es sīkumos nezinu, cik liela sadarbība Oriolam bija ar Puķīti pirms DDA un, cik ilgi viņi domāja par to, bet, nu, man pateica, ka būs projekts un ka esmu tajā iekšā. Pagāja kāds pusmēnesis, man šķiet, un mums jau bija pirmā sapulce.

Kashuks
Kashuks Foto: Publicitātes foto

TVNET: Tu minēja, ka Latvijā «Dirty Deal Audio» ir sākums vairākiem jauniem mūzikas žanriem. Varbūt vari minēt dažus?

Kashuks: Elektronikā, dabstepā, chip tune, bass, daži piekopj tādu jaunu žanru kā skwee...

TVNET: Vai vispār ir viegli orientēties šajos mikrožanros? Katru nedēļu kāds mūzikas blogeris izdomā ko jaunu... No minētajiem, šķiet, tikai dabsteps ir kļuvis par plašāku fenomenu.

Kashuks: Es nevaru spriest. Pats īpaši neiedziļinos mikrožanros.

TVNET: Esi publicējis arī vairākus remiksus. Vieni no interesantākajiem man likās Džastina Vernona (Justin Vernon) un viņa grupas «Bon Iver» dziesmu miksi. Kāpēc šāda izvēle?

Kashuks: Tika izsludināts konkurss, kurā bija iespēja tikt pie izdzītiem celiņiem. Ir tiešām patīkami strādāt ar tām dziesmām un šāds vilnis man tīri labi iet pie sirds. Kopumā ir iespējams noremiksēt desmit dziesmas. Vēl piecas palikušas, domāju, ka visas arī remiksēšu.

Kashuka "Youtube" kanāls

TVNET: Atgriežoties pie tava albuma. Kur to iespējams iegādāties? Vai tas pieejams tikai digitālā formātā vai arī fiziskā nesējā.

Kashuks: Albumu ir iespējams iegādāties digitāli un tuvākajā laikā arī taustāmā veidā. Digitāli bandcamp.com. Un taustāmi būs pieejams veikalā «StreetShop», noteikts datums vēl nav zināms, bet noteikti būs šīs nedēļas laikā.

TVNET: Un tuvākā uzstāšanās?

Kashuks: Tuvākā uzstāšanās būs festivālā «Cita Vide», kas norisināsies Ogrē, no 31. augusta līdz 1. septembrim. Uzstāsimies ar visu «Dirty Deal Audio» ģimeni.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu