Nelsons atkārtoti izvirzīts «Gramophone» balvai (9)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Marco Borggreve

Latviešu diriģents Andris Nelsons atkārtoti izvirzīts britu mūzikas žurnāla «Gramophone» balvai kā 2012.gada labākais mākslinieks, liecina žurnāla mājaslapā publicētā informācija.

Nelsons iekļauts starp desmit izvirzītiem kandidātiem, par kuriem ikviens var nobalsot līdz 27.augustam mājaslapā «http://www.gramophone.co.uk/artist-of-the-year-2012».

Pirmo reizi Nelsons žurnāla «Gramophone» balvai nominācijā «Gada mākslinieks» tika izvirzīts 2011.gadā, taču balvu pasniegšanas ceremonijā par gada mūziķi tika atzīts venecuēliešu diriģents un vijolnieks Gustavo Dudamels.

Šoreiz kopā ar Nelsonu balvai izvirzīts arī diriģents Stefans Denēvs, pianists un diriģents Daniels Barenboims, soprāns Natālija Deseja, tenors Jozefs Kalleja, pianists Žans-Eflams Bavuzē, vijolniece Izabella Fausta, kontrtenors Filips Jaruskis, mecosoprāns Magdalēna Kožena un pianists Andreass Štaiers.

«Gramaphone» balvas ir vienas no prestižākajām un nozīmīgākajām godalgām klasiskās mūzikas pasaulē, ko nereti salīdzina ar ASV Kinoakadēmijas «Oskariem». Britu mūzikas žurnāla «Gramophone» balvu nominantus izvirza un par tiem balso īpaši atlasīta žūrijas komisija, taču kategorijā «Gada mākslinieks» uzvarētāju nosaka «Gramophone» lasītāju balsojums.

Nelsons pēdējos gados piedzīvojis spožu karjeru, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem orķestriem un operas namiem un kļūstot par vienu no pieprasītākajiem jaunajiem diriģentiem.

Nelsons dzimis Rīgā 1978.gadā mūziķu ģimenē, beidzis Emīla Dārziņa mūzikas skolu, savu mūziķa karjeru sācis kā trompetists Latvijas Nacionālās operas orķestrī, kā arī ieguvis vairākas balvas dziedāšanā. 2001.gadā viņš pabeidza Latvijas Mūzikas akadēmiju un devās uz Sanktpēterburgu studēt diriģēšanu pie profesora Aleksandra Titova. Šajā laikā Nelsons piedalījās arī Nēmes Jervi un Jormas Panula meistarklasēs. Nelsons privāti mācījies pie diriģenta Marisa Jansona.

Savukārt 2011.gadā Nelsonam piešķirta Vācijas fonoakadēmijas prestižā balva «Echo Klassik» kā Gada diriģentam par 2010.gadā klajā nākušā Igora Stravinska baleta «Ugunsputns» un «Psalmu simfonijas» ieskaņojumu kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri.

2001.gadā Nelsons saņēma «Latvijas Lielo mūzikas balvu» par izciliem sasniegumiem mūzikā. «Lielā mūzikas balva» viņam piešķirta arī 2010.gadā par par starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē. Savukārt 2009.gadā Nelsonam par izciliem sasniegumiem atskaņotājmākslā un nopelniem Latvijas valsts tēla veidošanā piešķirts Latvijas valdības augstākais apbalvojums - Ministru kabineta balva.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu