Karaliene Elizabete II apbalvo Karelu Marku Šišonu (19)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, British Royal Chancery

Viņas Majestāte Anglijas karaliene Elizabete II piešķīrusi LNSO galvenajam diriģentam Karelam Markam Šišonam Britu impērijas virsnieka ordeņa pakāpi (OBE) par viņa ieguldījumu pasaules mūzikā. Karels Marks Šišons atzina, ka jūtas gan pārsteigts, gan pagodināts, nonākot šajā izcilo ļaužu pulkā, kas sasnieguši nozīmīgas lietas Lielbritānijas labā.

Britu diriģents iekļauts karalienes dzimšanas dienas goda nosaukumu sarakstā, kas tika publicēts 2012.gada 16.jūnijā, informē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra komunikāciju vadītājs Mārtiņš Pučka.

Turklāt šo pagodinājumu vēl īpašāku dara tas, ka tas piešķirts karalienes Dimanta jubilejas svētku laikā. «Es jūtos ļoti pateicīgs!» teica diriģents.

Šajā reizē starp ordeņa kavalieriem ir arī aktrises Keita Vinsleta un Ketrīna Zeta-Džonsa, aktieris Kolins Fērts, dziedātājas Kailija Minoga un Annija Lenoksa, futbolists Deivids Bekhems, golfa spēlētājs Lūks Donalds u.c. kultūras, mākslas un sporta nozaru pārstāvji.

OBE jeb Britu impērijas virsnieks ir Britu impērijas ordeņa otrā pakāpe – pagodinājums, ko piešķir Anglijas karaliene. Tas parasti tiek piešķirts par īpašu kalpošanu sabiedrībai vai izcilību kādā atsevišķā nozarē – sportā, mākslā vai izklaides industrijā Lielbritānijā vai Britu sadraudzības valstīs.

Šišons tiek uzskatīts par vienu no jaunās paaudzes interesantākajiem diriģentiem, kurš spēj saviļņot klausītājus dažādās pasaules malās ar savu temperamentu, aizrautību un muzikalitāti.

2009.gada septembrī viņš sāka darbu kā LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs. No 2006. līdz 2009. gadam Šišons bija Grācas simfoniskā orķestra galvenais diriģents, bet no 2011.gada septembra ir arī Zārbrikenas Kaizerlauternes SWR Vācu radio filharmoniskā orķestra galvenais diriģents.

Paralēli darbam Zārbrikenā un Rīgā diriģents regulāri diriģē arī Vīnes Valsts operā, Berlīnes Vācu operā, Bavārijas Valsts operā Minhenē, Romas un Boloņas operteātros, Madrides «Teatro Real» un Valensijas «Palau de les Arts».

2010.gada decembrī Šišons ar panākumiem debitēja pie Amsterdamas karaliskā «Concertgebouw» orķestra diriģenta pults. Aizstājot diriģentu Antonio Papano, Šišons nodiriģēja četrus abonementu koncertus, kas uzreiz izpelnījās lielu publikas un kritikas atzinību.

Šišons dzimis 1971.gadā Londonā un dzīvojis Gibraltārā. Viņš studējis Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā un bijis Džuzepes Sinopoli un Valērija Gergijeva asistents.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu