TVNET intervija: Artis Volfs (98)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

21.jūnijā jaunais "Radio 101" sāks savu skanējumu 101. frekvencē Rīgā un būs dzirdams 60 km rādiusā ap Rīgu. Katru darbadienu pulksten divpadsmitos dienā pie pults sēdīsies viens no pieredzējušākajiem Latvijas komercradio dīdžejiem Artis Volfs ar mūzikas dienas programmu, konkursiem un dažādām interesantām izdarībām. TVNET Mūzika aicināja Arti uz sarunu par jaunā radio tapšanu, tā uzbūvi un neesošo nostaļģiju pēc 1980. un 1990. gadu mūzikas.

TVNET: Līdz jaunā radio palaišanai atlicis pavisam nedaudz. Kādas sajūtas? Vai dominē uztraukums vai patīkams satraukums? Vai ir kādas līdzības ar 1993. gadu, kad pirmo reizi tika palaists Radio SWH, - emocionālā un noskaņojuma ziņā?

Artis Volfs: Es melotu, ja teiktu, ka uztraukuma nav. Šķiet, gandrīz visi mūziķi, aktieri, radio un TV cilvēki pirms katra sava uznāciena uztraucas, un šajā ziņā neesmu izņēmums. Būvēt jaunu radio, iespējams, ir viens no visradikālākajiem lēmumiem manā dzīvē, taču es tik ļoti mīlu savu darbu, ka šo satraukumu pirms jaunā medija palaišanas tautās definētu kā pacilājošu.

Mēs esam pārliecināti par savām spējām un varēšanu, jo mūsu kopīgās hroniskās slimības diagnoze ir radio. Emocionāli un noskaņojuma ziņā "Radio 101" sākums patiesi atgādina Radio SWH startu, jo kaut kas tāds Latvijas jaunlaiku radio ēterā tiešām nav noticis kopš 1993.gada!

TVNET: SWH tu vairākus gadus biji viens no tiem cilvēkiem, kas atlasīja dziesmas un veidoja radio mūzikas programmu. Pēc kādiem principiem tiek būvēta jaunā radio dziesmu liste - vai katrs no dīdžejiem atlasa savu pleilisti, vai tomēr arī "Radio 101" būs viens atbildīgais programmas veidotājs?

Artis Volfs: Pavisam nesen kvartets V.G.Ž.R. (Volfs, Grēviņs, Žigats, Reiters) atgriezies no pasaules tūres, kuras gaitā tika pierakstītas planētu Zeme apdzīvojošo tautu vissvarīgākās melodijas. Tā, tēlaini izsakoties, tapusi "Radio 101" dziesmu kolekcija. Atzīšos, mēs visi kopīgi to darījām ar milzu atbildību un rūpību. Mana atbilde uz tavu jautājumu ir – mums nebūs viens mūzikas redaktors, kas pieņems lēmumu par kādas dziesmas atskaņošanu vai neatskaņošanu radio ēterā. Lēmumus mēs pieņemsim kopīgi, taču netiks iegrožota dīdžeju brīvība izvēlēties mūziku savam ētera laikam, jo katra "Radio 101" ētera personība ir ar savu raksturu un redzējumu. Visi ir iepazīstināti ar spēles noteikumiem un ir apņēmušies tos nepārkāpt, jo citādi tas robežotos ar kaitniecību pašiem pret sevi.

Artis Volfs
Artis Volfs Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kāda būs ārzemju un pašmāju mūzikas proporcija? Vai vispār tiks spēlētas pašmāju dziesmas? Manuprāt, tieši Latvijā radītas mūzikas spēlēšana ir viens no galvenajiem argumentiem, lai klausītos kādu konkrētu radio. Ārzemju popmūzika dažādos žanros un stila variācijās tomēr interneta plašumos ir pieejama visplašākajā spektrā un ir bez maksas. Vai patiesībā mūzika nemaz nav pats galvenais, kas piesaista klausītāju radio?

Artis Volfs: "Radio 101" būs nacionāls medijs, tāpēc jautājums "vai vispār tiks spēlētas pašmāju dziesmas?" uzreiz noņemams no trases. Latvijā radīto mūziku radio ēterā esmu atskaņojis daudzus gadus, vēl jo vairāk, mani līdzšinējie kolēģi un draugi Māris Žigats un Toms Grēviņš aktīvi veicinājuši Latvijas jauno mūziķu izaugsmi. To turpināsim darīt arī jaunajā stacijā. Mēs allaž esam iestājušies par progresu mūzikā, kritizējuši dīkstāvi un standartu atražošanu.

Proporciju karā pašmāju mūzika vs. ārzemju mūzika gan uzvar ārzemju mūzika, jo tās vienkārši ir vairāk un tā ir arī krietni kvalitatīvāka. Paši sev varam uzdot jautājumu - vai Latvijā radušies "The Beatles", "Nirvana", "Arcade Fire", "Muse", "Coldplay", "MGMT", "Sigur Ros" vai kaut vai "Sleigh Bells", un uzreiz arī rast atbildi.

Piekrītu ka ārzemju mūzika interneta tīmeklī ir brīvi pieejama visplašākajā spektrā, taču, ja nezini, ko meklēt, tu nekad to neatradīsi. Šeit sākas "Radio 101" misija, kuru esam pildījuši vecajā darba vietā un noteikti turpināsim jaunajā, jo mūsu aizraušanās ir meklēt, atrast un pastāstīt par to pārējiem. Ar šo gandrīz esmu atbildējis arī uz tavu pēdējo jautājumu/pieņēmumu. Skaidrs, ka ļaudis komercradio lielākoties klausās savu iemīļoto mūziku vai vismaz mūziku, kas viņus nekaitina. Taču ir tikpat daudz cilvēku, kam svarīgāka informācija ko sniedz radio un ētera personības, kas šajā medijā strādā.

Mana visdziļākā pārliecība ir – nav svarīgi, ko es ēterā atskaņoju, svarīgākais ir tas, kā es to pasniedzu.

TVNET: Protams, mums nav lielus starptautiskus panākumus guvušu mūzikas grupu, taču savi lokālie Jay-Z un Joy Division mums tomēr ir... Prieks dzirdēt, ka Latvijā drīz būs par vienu radiostaciju vairāk, kurā tiks dota iespēja pašmāju mūziķiem sevi parādīt un pierādīt. Tas, kā pats labi zini, ir apburtais loks - ja tavu mūziku nespēlē radio, tu nesaņem autortiesību atlīdzību, uz taviem koncertiem nenāk cilvēki, tu nespēj sagrabināt jaunu dziesmu ierakstam un nespēj ieinteresēt kādus potenciālus atbalstītājus, jo viņi par tevi neko nav dzirdējuši utt. Ja spēlē - tad otrādi. Tīmeklī tomēr to, ko klausīties vai neklausīties, izlemj katra paša roka uz peles taustiņa.

Artis Volfs: Cik atceros, strauji izplatoties interneta lietošanai, daudzi prognozēja drīzu radio galu, taču tā nav noticis, jo radio ļoti veiksmīgi spējis pielāgoties jaunajai videi, un par to neizsakāms prieks.

TVNET: Cik aktīvi jaunais radio izmantos interneta sniegtās iespējas? Vai klausītājs varēs, ieejot mājas lapā, uzzināt, kāda dziesma tobrīd tiek atskaņota, vai būs arī dažādi topi ar klausītāju balsošanu u.tml.?

Foto: Publicitātes foto

Artis Volfs: Saturies, internet! Pie tevis ceļā ir "Radio 101"! – apmēram šādi varētu atbildēt uz tavu jautājumu. Mūsu mājas lapas veidošanā esam iesaistījuši programmētāju gvardes bataljonu un grasāmies izspiest pēdējo sulu no globālā tīmekļa, jo arī ar internetu saistītās lietās gribam būt visiem priekšā. "Radio 101" mājas lapā būs pieejams live video signāls no studijas, kas aprīkota ar 4-5 kvalitatīvām video kamerām. Pats dīdžejs, pārslēdzot kameras, varēs izvēlēties, kādā rakursā studiju ar tajā esošajām personām rādīt. Lapā būs integrēti visi šobrīd populārākie sociālie tīkli, kas nozīmē bezgalīgas čata iespējas radio dīdžejam ar klausītājiem, kā arī izmantosim video čata iespējas un vēl, vēl, vēl…

Svinīgi solām tuvākajā nākotnē programmētāju darbu padarīt par elli.

TVNET: Vietējie radio ļoti piesardzīgi izturas pret hiphopa mūziku. Vai "Radio 101" būs atvērtāks gan pret lokālo, kas strauji attīstās, gan ārzemju aktuālo hiphopa mūziku?

Artis Volfs: Nav nekāds brīnums, jo hiphopa mūzikai nav sakņu mūsu zemē un latvieši ir viena no viskonservatīvākajām tautām pasaulē. Tamdēļ, ja vēlies iegūt vairāk klausītāju un nopelnīt vairāk naudas radio biznesā, drošāk ir šā stila mūziku neatskaņot. Klausītāju attieksme pret hiphopa mūziku ir krasi diametrāli pretēja - vai nu tā ļoti patīk, vai dziļi riebjas, turklāt Latvijā otrais viedoklis ir dominējošais.

Kā jau agrāk intervijā minēju, esmu ļoti liberāls savā mūzikas izvēlē, tamdēļ man nav svarīgi, vai tas ir hiphops, reps, džezs, roks, elektro, indī… galvenais, lai šī mūzika būtu vērtīga, un tad tai būs vieta arī "Radio 101" ēterā.

TVNET: Starp citu, ikdienā  sekojot līdzi jaunajiem izdotajiem albumiem, uzdūros faktam, ka tikko klajā jaunas plates laiduši Teenage Fanclub, The Bluetones - ansambļi, kas man asociējas ar laiku 1990.gadu vidū, kad mūziku uztvēru daudz savādāk, daudz personiskāk. Neesmu drošs, vai par šīm divām minētajām grupām vispār ir vērts informēt lasītāju - jau toreiz pirms 15 gadiem par viņiem zināja tikai attiecīgās mūzikas cienītājs, kur nu vēl tagad. Kurš ir tavs laiks un tavi mākslinieki, kuru radošajām aktivitātēm joprojām seko?

Artis Volfs:  Pirms pāris dienām mans draugs un kolēģis Toms Grēviņš atzinās ka viņam sāk uzmākties nostalģija pēc 90. gadiem, pēc viņa bērnības mūzikas, un jautāja, vai arī man neesot nostalģija pēc astoņdesmitajiem. Atzīšos, es viņam strupi atcirtu, teikdams – Grēviņ, tu vienkārši kļūsti vecmodīgs.

Mani daudz vairāk aizrauj tas, kas notiek ar mūziku tagad vai pārredzamā nākotnē, nekā gremdēšanās atmiņās par aizgājušiem laikiem. Teenage Fanclub un The Bluetones neapšaubāmi ir lieliskas grupas, taču tā ir pagātne un, ja tu man par šo grupu eksistenci nebūtu atgādinājis, es visdrīzāk pat nepacenstos internetā sameklēt svaigāko info par viņiem. Salīdzinājumam, Ivars Godmanis man varētu aizgūtnēm stāstīt cik bezgala jauks ir Džona Fogertija jaunais albums, un es viņam droši varētu atbildēt - tā ir pagātne.

TVNET: Kas no šogad izdotajiem albumiem visbiežāk griežas tavā atskaņotājā?

Jāiemet aci savā "iTunes" šāgada bibliotēkā, diez vai varēšu nosaukt vienu konkrētu albumu, drīzāk vairākus. Te nu tie ir:

Four Tet – There Is Love In You

Vampire Weekend – Contra

Flying Lotus – Cosmogramma

Rufus Wainwright – All Days Are Nights:Songs For Lulu

Jaga Jazzist – One Armed Bandit

MGMT – Congratulations

She&Him – Volume Two

The Tallest Man On Earth – The Wild Hunt 

Komentāri (98)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu