Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem (10.d.) (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Rubrikā «Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem» dažu mēnešu laikā iekrājušies vairāki interesanti ieraksti.

Uzdūros kādam paša nepabeigtam rakstiņam ar dažiem pērnā gada «Lieliskiem singliem no ne tik lieliskiem albumiem» un nolēmu apvienot tos ar dažiem 2009. gada jaunumiem - dziesmām, kuras pašas par sevi ir teicamas, bet diemžēl albumi, kuros tās atrodamas, nav kopumā tik spilgti.

Asobi Seksu
Asobi Seksu Foto: Publicitātes foto

Viena no grupām, kas savā mūzikā apvieno 1990. gadu vidus «indie» («Lush», «Pale Saints») un 1980. gadu beigu «shoegaze» («My Bloody Valentine», mazliet arī «Cocteau twins») estētiku, ir Ņujorkas kolektīvs ar kolorīto japāņu izcelsmes solisti Juki Čukudati (Yuki Chikudate) priekšgalā. Šogad grupa klajā laidusi jau savu trešo studijas plati «Hush», kas gluži kā visi iepriekšējie grupas ieraksti («Asobi Seksu» un «Citru») ir gana jauks. Diemžēl līdz izcilnieku statusam Asobi Seksu kaut kā mazliet pietrūkst, taču katrā albumā ir atrodama kāda brīnišķīga muzikāla pērle, kas izceļas uz pārējo dziesmu fona. Šoreiz, manuprāt, tāda ir viegli «sandeiskā» (no «The Sundays») «Familiar Light»

A Camp «Stronger Than Jesus»

Šā gada sākumā nācis klajā otrs zviedru grupas «The Cardigans» solistes Ninas Pēršones (Nina Persson) solo sānsolis. 2001. gadā tika izdots pirmais dziedātājas projekta A Camp albums «A Camp», kur viņa galvenokārt sadarbojās ar «Sparklehorse» līderi Marku Linkusu (Mark Linkous), šogad pēc 2007. gada iedvesmojošā ceļojuma pa Dienvidāfriku Pēršone laidusi klajā plati «Colonia». Lielas atšķirības starp albumiem nav, tik vien kā paplašinājies viesmūziķu skaits. Albumā iekļauts duets ar zviedru trubadūru Nikolaiju Dungeru (Nicolai Dunger), kā viesmūziķi piedalījušies Džeimss Iha (James Iha) no «The Smashing Pumpkins», Džoana Vasera (Joan Wasser) no «Joan As Police Woman», Džeina Skarpatoni (Jane Scarpantoni) u.c. Albuma pirmais singls «Stronger Than Jesus» varētu būt albuma labākais skaņdarbs.

Barzin H
Barzin H Foto: Publicitātes foto

Barzin «Lost»

1990. gados, kad uzplauka postroka (lai kā arī daudziem nepatīk šis apzīmējums) kustība, kā viena no tās sastāvdaļām uzplauka arī lēna, mierīga, minimālistiska alternatīvā mūzika sloukors (slowcore). Blakus Red House Painters, Low, Early Day Miners, Tram u.c. zvaigznēm jaunajā desmitgadē žanra idejas turpināja viena cilvēka Barzina H projekts Barzin. Projekts izveidojās 1995. gadā Toronto, Kanādā un pakāpeniski iekļāvās 90. gadu Kanādas postroka kustībā. Savulaik aprakstīju gan Barzin debijas plati , taču diemžēl grupas pēdējais, šogad izdotais albums «Notes to an Absent Lover» likās visnotaļ garlaicīgs. Tikai viens skaņdarbs lika man saausīties un atcerēties par Barzin agrīnajiem ierakstiem - «Lost». Tas patiesi ir skaists sloukora paraugs!

Black Lips «Starting Over»

Atlantas «puķu panku» Black Lips oficiālā 2007. debija ar singliem «Bad Kids» un «Katrina» lika pamatoti cerēt, ka drīzumā šie puiši varētu kļūt par jaunajiem «The Strokes». Diemžēl Black Lips šogad izdotajā «200 Million Thousand» platē vēl dziļāk iegrimuši 1960. gadu «zelta ēras» roka nostalģijā. Ja kāds skaņdarbs jāizceļ, tad es izvēlos «velvetandergraundiskirolingstounisko» «Starting Over».

Peter Bjorn and John
Peter Bjorn and John Foto: Publicitātes foto

Peter Bjorn and John «It Don't Move Me»

Ir vairāk nekā skaidrs, ka pēc tāda supersingla, kāds bija bezbēdīgi svilpojošais «Young Folks», šim zviedru kolektīvam nāksies nopietni un smagi strādāt, lai neiekļūtu kategorijā «One Hit Wonders». Pirmie šā smagā un arī stratēģiski pareizi virzītā darba augļi bija baudāmi 2008. gada rudenī, toreiz Peter Morén, Björn Yttling un John Eriksson jeb Peter Bjorn and John atgriezās ar savdabīgu instrumentālu, ainavisku vinila plati . Šogad beidzot izdots tradicionāls poproka albums "Living Thing", un tas diemžēl neattaisno cerības - rezultāts ir sanācis "ne šis, ne tas" - platē nav neviena kaut uz pusi tik lipīga singla kā "Young Folks", taču arī no muzikālā satura viedokļa albums nav vērtējams kā izcils. "It Don"t Move Me" man gan likās tīri jauks.

Malajube «Porté disparu»

Franču mēlē dziedošs kolektīvs no Kvebekas Malajube februārī laida klajā savu trešo studijas albumu «Labyrinthes», kas seko 2006. gada un brīnišķīgajam singlam «Montreal -40 °C». Diemžēl jaunais albums kopumā, manuprāt, ir mazliet vājāks par savu priekšgājēju, izcelt varētu vienīgi aktuālo singlu «Porté disparu».

The Handsome Family
The Handsome Family Foto: Publicitātes foto

The Handsome Family «Little Sparrows»

Čikāgā nu jau vairāk kā 16 gadus muzicē viena no alternatīvā kantri mūzikas stila jaukākajām grupām The Handsome Family, kuras pamatā darbojas vīrs un sieva Brets Spārks (Brett Sparks) un Renija Spārksa (Rennie Sparks). Ansamblis laiku pa laikam izdod kādu jaunu dziesmu albumu, taču parasti laika trūkuma dēļ (arī tādēļ, ka parasti albumam nevaru piešķirt izcilu vērtējumu) nevienu no tiem atsevišķi neesmu apskatījis. Arī šoreiz jaunākais studijas veikums «Honey Moon» ir gana kvalitatīvs, no tā «Little Sparrows» sniedz precīzu priekšstatu par šā dueta skaņu pasauli.

Sky Larkin
Sky Larkin Foto: Publicitātes foto

Viena no jaunajām britu mūzikas grupām, kura gada sākumā parādījās vairākos «jauno atklājumu» sarakstos, Sky Larkin, izveidojusies 2005. gadā Līdsā. Tās pamatā trīs mūziķi - dziedātāja un ģitāriste Keitija Harkina (Katie Harkin), basģitārists Dags Adamss (Doug Adams) un bundzinieks Nestors Metjūzs (Nestor Matthews). Grupas debijas albumu «The Golden Spike» izdod «Wichita Recordings» (tie paši, kas «Bloc Party»). Muzikāli nekas jauns un graujošs, tāds 1990. gadu Sleeper/Belly/Throwing Muses sakausējums ar mazliet piesmakušu meitenes vokālu, kas mazliet sasaucas ar Ida Maria (norvēģu jaunā roka dāma). «Pica» ir labs!

Julie Doiron
Julie Doiron Foto: Publicitātes foto

Julie Doiron «Consolation Prize»

Kanādas dziesminiece Džūlija Doirona (Julie Doiron) atgriezusies ar jaunu studijas veikumu «I Can Wonder What You Did with Your Day». Kā ierasts, albums ir baudāms, lielisks arī plates pirmais singls «Consolation Prize». Savulaik basģitāriste grupā «Eric’s Trip», Džūlija jau vairākus gadus ieraksta intīmas, dziļi personiskas dziesmas. Šis albums gan mazliet «roķīgāks».

Vēl daži mazliet piemirsti, bet lieliski 2008. gada singli no ne tik lieliskiem albumiem:

Cut Off Your Hands «Oh Girl» Eugene McGuinness «Fonz» The Shortwave Set «Glitches n bugs» Emiliana Torrini «Jungle Drum» The Subways «Alright» Okkervil River «Lost coastlines» Broadcast 2000 «Pep Talk» Absentee «Shared» Switches «Lay Down the Law» Lightspeed Champion «Galaxy of the Lost» No Kids «For Halloween»

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu