Jaunajā Rīgas teātrī iestudēta "Zilākalna Marta" (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

26.februārī Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa veidotā izrāde "Zilākalna Marta", informēja JRT Mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča.

Tā ir izrāde par Zilākalna Martu - parastu latviešu lauku sievieti, kurai piemita visneparastākās spējas. Dziedniece, pareģe - sava mūža laikā viņa spēja palīdzēt tūkstošiem cilvēku no visas Latvijas. Neviens politiķis, mākslinieks vai sabiedrisks darbinieks Latvijas tautas vēsturē nav izpelnījies tik lielu tautas cieņu, un neviens arī nav mācējis Latvijas tautas labā izdarīt tik daudz, cik viņa - Zilākalna Marta. Viņa bija vieda, un viņa mīlēja savu dzimteni.

Izrāde veidota pēc aculiecinieku atmiņām un Jāņa Arvīda Plauža grāmatas.

Zilākalna Marta, īstajā vārdā Marta Rācene, dzimusi 1908.gada 30.martā Dauguļu pagasta Mazbrenguļos. Martas māte Anna ir bijusi dziedniece, tēvs Pēteris gājis bojā no bandītu rokas. Vectēvs Mārtiņš ir bijis pirmais Baltijas ģenerālis cara goda pulkā, vecāmāte nodarbojusies ar dziedniecību. Martas brālis Jānis Rācenis, latviešu leģionārs, pazudis bez vēsts.

Pirmo reizi Martas dotības esot parādījušās, kad smagi saslimis brālis. No aiziešanas viņu izglāba Marta, kura tad pa īstam apzinājās savas spējas. Uzliekot rokas, viņa izdziedinājusi arī tēvu no muguras un galvassāpēm.

Pēckara gados Marta jau dzīvo Zilākalna Zažēnos, kur sāk dziedināt pa īstam, un kopš tiem laikiem tautā viņu dēvē par Zilākalna Martu.

Zilākalna Marta mirst 1992.gada 22.maijā un tiek apglabāta Iecavas Sila kapos.

Izrādes režisors ir Alvis Hermanis. Lomas atveido Maija Apine, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgeņijs Isajevs, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Elita Kļaviņa, Iveta Pole, Andis Strods, Liena Šmukste, Sandra Zvīgule, Kaspars Znotiņš.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu