Obama godina Polu Makartniju (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV prezidents Baaraks Obama un sers Pols Makartnijs izpildījuši Mišelai Obamai Bītlu leģendāro dziesmu "Michelle" Baltajā namā notikušajā svētku koncertā, kas tika rīkots par godu Džordža Geršvina vārdā nosauktās prēmijas piešķiršanai bijušajam bītlam.

Šo prēmiju ASV Kongresa bibliotēka piešķir par īpašu ieguldījumu populāras dziesmas pārvēršanā par mūzikas instrumentu, kas veicina savstarpējo saprašanos kultūras jomā. Līdz ar prēmijas laureātu koncertā piedalījās daudzi mūziķi, arī Stīvs Vonders, Elviss Kostello, grupa "Jonas Brothers" un Feita Hila.

Šajā pasākumā ASV prezidents arī pieminēja Luiziānas, Misisipi un Alabamas štatus, kas pašlaik cieš no naftas noplūdes Meksikas līcī.

Šie štati, kas ir slaveni ar savu ieguldījumu pasaules mūzikā, pašlaik pārdzīvo grūtus laikus.

Arī mūzika nokļuvusi grūtā situācijā (..), taču vienmēr atrodas cilvēki, kuri dzied pat grūtos laikos," teica valsts vadītājs.

Prezidents ar dzīvesbiedri, meitām un sievasmāti sēdēja pirmajā rindā kopā ar mūziķiem. Zālē bija klāt arī ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Pasniedzot mūziķim prēmiju, Obama teica: "Makartnija tēvs izpildīja Geršvina skaņdarbus, bet viņš pats kļuva par visveiksmīgāko dziesmu autoru vēsturē. (..) Bītli dažos gados mainīja mūziku, kuru mēs klausāmies. (..) Pols Makartnijs un grupa "The Beatles" radīja skaņu celiņu veselai paaudzei. Uzskatu par lielu godu pateicīgās valsts vārdā pasniegt Amerikas augstāko apbalvojumu populārās mūzikas jomā seram Polam Makartnijam."

Makartnijs atzinās, ka sen vēlējies nodziedāt dziesmu "Michelle" Baltajā namā. Obama dziedāja līdzi mūziķim, skatoties uz sievu, un tā Bītlu dziesma negaidīti pārvērtās par serenādi. Ne mazāk populārās Bītlu dziesmas izpildīja arī citi mūziķi, kuri bija ieradušies Vašingtonā apsveikt kolēģi, bet daudzi - arī elku.

Elviss Kostello pirms dziesmas "Penny Lane" izpildīšanas stāstīja, ka šī Liverpūles iela, kura devusi nosaukumu populārajai Bītlu dziesmai, atrodas netālu no vietas, kur dzīvoja viņa māte.

Kad pa radio skanēja šī brīnumu un skaistuma pilnā dziesma, mana mamma, tētis un kaķis piecēlās kājās un uzmanīgi to klausījās,

stāstīja Kostello.

Daudzu prēmiju laureāts Makartnijs, pateicoties Kongresa bibliotēkai un ASV prezidentam par parādīto godu, atzinās, ka viņam šis apbalvojums ir īpaši nozīmīgs.

Foto: AFP/LETA

Pagājušajā gadā ASV prezidentam Barakam Obamam tika piešķirta Nobela miera prēmija.

Geršvina balva tika izveidota 2007.gadā, un tā nosaukta par godu brāļiem Geršviniem - komponistam Džordžam un tekstu autoram Airam, kuri kopā radījuši daudzas no 20.gadsimta ievērojamākajām dziesmām.

Pirmā balva tika pasniegta amerikāņu mūziķim Polam Saimonam.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu