TVNET intervija: Jānis Šipkēvics ("Cosmos")

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Žilde/TVNET

Pagājušā gada konkursa «Jaunais vilnis» uzvarētāji, M-Pact, Bobija Makferina, Valerijas, Laimas Vaikules u.c. koncertu viesi - vokālā grupa «Cosmos».

Nesen nākusi klajā jauna skaņuplate. Aicināju uz sarunu vienu no grupas pazīstamākajiem dalībniekiem Jāni Šipkēvicu.

«Cosmos» nesen atgriezušies no Ukrainas, kur sekmīgi koncertēja kopā ar slaveno estrādes zvaigzni Laimu Vaikuli, protams, lūdzu pastāstīt par ceļojuma iespaidiem, publikas atsaucību un grupas uzstāšanos, kā arī par šonedēļ gaidāmo Latvijas koncertturneju.

Kā jums gāja Ukrainā?

Ukrainā bijām trīs dienas, kur ļoti aktīvi darbojāmies. Iespējams, ka tas bija viens no tādiem aktīvākajiem mūsu ārzemju braucieniem.

Eirovīzijas atskaņu ietvaros?

Nē, tas ir sakarā ar to, ka mums bija tas gods un iespēja uzstāties Laimas Vaikules solokoncertos. Viņai jau kādu ilgāku laiciņu brauca līdzi Jānis Stībelis, un arī mums tika izteikts līdzīgs piedāvājums. Tas bija viens koncerts, lielākajā Ukrainas koncertzālē «Koncertzal Ukraina», kur savulaik notika visi partijas kongresi, līdzīgi kā Kremļa zālē Maskavā. Mēs ar baltu skaudību skatījāmies uz to, ka ārpus Latvijas ir daudzas tādas koncertzāles, kurās gribētu rīkot lielus koncertus. Tas bija formāts, kas mums ir ļoti piemērots, tādēļ ir tāda kāre dziedāt arī ārpus Latvijas. Šeit mēs nevaram realizēt savas ieceres.

Tīri akustiski?

Ne tikai, arī ietilpības ziņā...

Jūs mērķējat uz stadioniem?

Nē, mēs gribētu, lai tas ir tādos intīmos apstākļos, intīmos tādā ziņā, ka ar jumtu. Tāda teātra atmosfēra, kur ir liela skatuve ar plašām scenogrāfijas iespējām, kur var izvērsties ar gaismām, ekrāniem, videoprojekcijām un skaņu. Brauciens bija tāds piepildīts, jo mūsu menedžmenta kantorītis bija visu lieliski noorganizējis - intervijas, promo pasākumi u.tml. Atsauksmes pēc koncerta arī bija ļoti labas, mēs ieguvām jaunus kontaktus un iespēju turpināt šo sadarbību - doties ar 15 koncertiem rudenī atkal uz Ukrainu.

Manuprāt, veiksmīgākās divas ārzemju dziesmas versijas jaunajā albumā ir The Beatles «Got To Get You into My Life» un Jamiroquai «Virtual Insanity». Vai tas ir M-Pact līdera Brita Kventina nopelns? Kāda bija jūsu sadarbība?

Viņš vispār ļoti jauks puisis, ļoti vienkāršs. Viņš ar savu Amerikas vokālo grupu M-Pact bija šeit Rīgā, un tad mēs viņu pēc koncerta samedījām «Kaļķu vārtos», sākām runāt. Sākumā pat nebija domas par kopēju sadarbību, taču sarunas gaitā mēs viens otru ļoti labi sapratām, īpaši pats Brits bija ļoti atvērts un labprāt dalījās savos iespaidos. Galīgi negribēja turēt savus padomus aiz deviņām atslēgām. Tā tas toreiz ar brīnišķīgu sarunu arī beidzās.

Kāds ir viņa ieguldījums platē?

Mēs viņam aizsūtījām to skaņdarbu nosaukumus, kurus bijām iecerējuši ierakstīt, un pie tiem, kas bija vēl tikai idejas līmenī, viņš pierakstīja savus komentārus un ieteikumus. Piemēram, «Got To Get You into My Life», izrādās, pats Brits ir sen vēlējies uztaisīt, tā ir vispār viena no viņa mīļākajām dziesmām. Viņš izteica vēlmi strādāt ar šo skaņdarbu, atsūtīja savu aranžējumu gan «Got To Get You into My Life», gan «Virtual Insanity». Viņa pirksts no pamatu pamatiem bija šajās divās dziesmās, un trešais skaņdarbs, kurā viņš piedalījās, bija Ulda Stabulnieka «Mežs». Dažādas ieraksta nianses - balss dublēšana, trīskāršošana, četrkārtošana, visādi miksa sīkumi. «Got To Get You into My Life» tika miksēts Brita iemīļotajā Sietlas studijā.

Mēs viņam sūtījām dziesmu pa internetu, un tas bija gluži kā kādā filmā, pēdējā minūtē, kad vēl to var izdarīt. Viņš tiešām noķēra to mūsu ieceri, mums ļoti saskanēja, un tas laikam nav nemaz tik bieži, ka var tā uzticēties svešam cilvēkam un beigās var sanākt kaut kas tāds. Mēs par to esam runājuši ar tiem pašiem «Prāta vētras» puišiem, kas ir izmēģinājuši dažādus producentus, un ir tā, ka tu redzi, ka tas cilvēks virza tavu mūziku arvien tālāk un tālāk no tevis iecerētā. Tas aiziet pavisam citās sliedēs, tiesa, arī ar Britu bija tā, ka brīžiem likās, ka viņš īsti nesaprot ... beigās, kad tu paļaujies, tad esi pārsteigts, ka kaut ko tādu viņš bija patiesībā iedomājis. Rezultāts ir neticams, un tu saproti, ka tas ir superīgs sadarbības mehānisms.

Jaunajā albumā ir interesanta kaverversiju izvēle, vai jūs balstījāties bērnības atmiņās un meklējāt tur savas mīļākās dziesmas? Piemēram, «Crush Test Dummies» skaņdarbs daudziem sen jau piemirsies...

Atlase izveidojās kaut kā ļoti dabīgi, mums bija skaidrs, ka mēs otrajā diskā gribam tikt prom no tā zīmoga «svešās dziesmas», protams, cik tas izdevās laika trūkuma un steigas dēļ... diemžēl ārpus albuma palika mūsu pašu sarakstītas dziesmu idejas, kuras ir tapšanas stadijā, tieši pašu muzikālais materiāls prasa īpaši daudz laika. Dziesmas ir jāizdzīvo, lai saprastu, vai tas varbūt vispār drīkst kaut kur parādīties, vai kaut kas labs, ko tu negribi sabojāt ar kaut kādu steigu. Mēs esam priecīgi, ka mums sanāca uztaisīt «Saullēktu» - pašiem tas ir tāds svarīgs moments diskā, tāds mīļš.

Kad gaidāms solītais akadēmiskās mūzikas ieraksts? Kādu komponistu darbi tiks tajā iekļauti?

Tas nebūs kā nākamais, jo jūlija beigās būs krievu versija šim diskam «Jaunā viļņa» laikā un pirms Ziemassvētkiem būs tāds mūsu Ziemassvētku krājumiņš. Tur būs tikai kādas divas, trīs tradicionālas melodijas, pārējais, lai pagaidām paliek noslēpums.

Ekspresintervija:

1. Kafija vai tēja? Jānis Šipkēvics: Kafija

2. «Tranzīts» vai «Tumsa»? Jānis Šipkēvics: «Tumsa»

3. Paulu Koelju vai Rūdolfs Blaumanis? Jānis Šipkēvics: Rūdolfs Blaumanis

4. Pokemoni vai teletūbiji? Jānis Šipkēvics: teletūbiji

5. «Rammstein» vai Stīvijs Vonders? Jānis Šipkēvics: Stīvijs Vonders

6. Tramvajs vai trolejbuss? Jānis Šipkēvics: trolejbuss

7. TV vai internets? Jānis Šipkēvics: internets

8. Cigaretes vai alkohols? Jānis Šipkēvics: alkohols

9. Robijs Viljamss vai Deivids Bekhems? Jānis Šipkēvics: Robijs Viljamss

10. Kailija Minoga vai Dženifera Lopeza? Jānis Šipkēvics: Dženifera Lopeza

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu