Ieraksts sarkanajā grāmatā - "Arcade Fire" Mežaparkā (2)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Fantastisks laiks, izcila mūzika, lieliska publika, skaista vieta, jaudīgs izpildījums, laba skaņa... tas viss saplūda vienā veselā pirmdienas, 6. augusta vakarā Kanādas daudzgalvainā mūzikas orķestra "Arcade Fire" koncertā Mežaparka Zaļajā teātrī.

Zinātnieki nesen secinājuši, ka cilvēki, kas biežāk apmeklē koncertus, kopumā jūtas laimīgāki. Pēc neticamā «Arcade Fire» koncerta es absolūti šiem zinātnes prātiem piekrītu. Tīri fiziski izjutu, ka pēc divu stundu mūzikas karuseļa, kas mētāja mani no viena albuma, no vienas skaņu estētikas uz citu, sajutos laimīgāks.

Bet ko nu daudz par mani. Esmu pārliecināts, ka lielākā daļa no jums (ja ne visi), kas zināja uz kādu koncertu dodas, kļuva laimīgāki. 

Par «Arcade Fire» TVNET slejās var atrast albumu apskatus jau kopš 2004. gada, kad klajā nāca spilgtā debijas plate "Funeral". Sekoja «Neon Bible»«The Suburbs»«Reflektor», arī, protams, nesenākais albums «Everything Now»

Kad grupas solists Vins Batlers (Win Butler) koncertā pieminēja Latvijas karogu, kas tiešām reiz nonāca kādā no koncertiem uz skatuves, jāpiemin arī «Arcade Fire» blakusprojekta "Bell Orchestre" intīmais koncerts Rīgā, klubā "Depo" 2008. gadā.

Foto: Mārtiņš Otto

Vārdu sakot, par grupu rakstīts daudz un dikti, tāpēc lieki vēsturē nekavēšos, piebildīšu vien to, ka «Arcade Fire» ir iespējams viena no pēdējām lielajām rokgrupām šajā ne-rokmūzikas laikmetā, kurā valda IDM un urbānā skaņa. 

Un par lielu tā kļuva soli pa solim.   

"Atvainojos, ka jums bija jāgaida 15 gadi,"

sveicot Latvijas klausītāju teica 38 gadus vecais, gara auguma vīrs Vins Batlers. Jā, no vienas puses žēl, ka grupu neredzējām tās pirmsākumos, piemēram, kādā no "Positivus" festivāliem pirms padsmit gadiem, taču no otras - tieši šobrīd «Arcade Fire» ir savā pilnbriedā, savā labākajā formā ar veselu piecu, muzikāli atšķirīgu albumu bagāžu. 

Pats koncerts iesākās ar Stīvija Vondera dziesmu "Pastime Paradise", sekoja instrumentāls ievads "Everything Now (Continued)", un pati grupa uz skatuves kāpa no publikas puses, tādējādi uzreiz izveidojot ciešu kontaktu ar klausītāju (to, starp citu, Batlers izdarīja jau iepriekšējā vakarā, spēlēdams diskotēku "Pienā").

 

Last night in Riga photo by @mmarijamm

A post shared by Win Butler (@djwindows98) on

Kā pirmā zalve tika izšautā jaunā albuma tituldziesma - "Everything Now" ar ABBAs «Dancing Queen» citātu un Francis Bebey skaņdarba «The Coffee Cola Song» semplu. Jau apskatā skaidroju dziesmas nozīmi, taču atgādināšu; Mūsdienās dzīve tiek svinēta, tverta šeit un tagad, informācija tiek patērēta milzīgos apjomos, un līdzīgs naratīvs caurvij «ABBA» dziesmu «Dancing Queen» (You are the dancing queen, Young and sweet, only seventeen). Batlers dziesmā mēģinājis uztvert «visu-šeit-un-tagad» pieeju dzīvei. Mums gandrīz nekas nav jāgaida, viss ir pieejams rokas stiepiena attālumā. «Tam ir savi pozitīvi un arī negatīvi efekti (atsvešināšanās), taču tieši tāda ir jaunā esība,» viņš saka.

Latiņa augstāk tiek pacelta ar pirmā albuma šedevriem "Neighborhood #3 (Power Out)" un "Rebellion (Lies)". 

Visi deviņi mūziķi uz skatuves ne uz brīdi neslinko, mainās ar instrumentiem, ar ķermeņa valodu demonstrē savu iesaisti, piedalīšanos. 

Lieliski ir Batlera kundzes, grupas līdzdibinātājas Režīnas Šasaņas (Regine Chassagne) solo iznācieni - «Electric Blue», īpaši «Put Your Money On Me», kuros atraktīvā dāma demonstrē savā dziedājumā kaut ko no Keitas Bušas grāmatas.

 

#PutYourMoneyOnMe #ArcadeFire #Latvia #TheBest #Monday

A post shared by Ieva Augytė (@hipiumerga) on

Vēlāk arī viņa piesēžas pie bungām, kuras pārvalda vienlaikus niansēti, bet ritmiski precīzi.

Foto: Mārtiņš Otto

Koncertam pa vidu izskan "Neon Bible" dziesmu bloks, šis tas no "Reflektor" un kulminē ar jaunās plates bliezēju "Creature Comfort" - lēns, stampājošs deju ritms ar analogo sintezatoru griezīgo skaņu, komplektā ar uzrunājošo tekstu ("God, make me famous, If you can't just make it painless") - ir viens no episkākajiem koncertu noslēguma skaņdarbiem kāds dzirdēts. 

Savukārt pašā izskaņā liriskais "We Don't Deserve Love", "Everything Now (Continued)" citāts un līdzi dziedamais "Wake Up". 

«Arcade Fire» pelnīti tiek uzskatīta par vienu no labākajām koncertgrupām pasaulē. Protams, spēlēt labi un atraktīvi prot daudzi, bet savā priekšnesumā ielikt jēgpilnu saturu, izdodas vien retajam. Bijām liecinieki kam tiešām unikālam un retam. Šādas grupa jāieraksta rokmūzikas sarkanajā grāmatā. Tās jāmīl, tās jāsaudzē. 

Foto: Mārtiņš Otto
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu