Iļģi "Kaza kāpa debesīs" (11)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas izdevniecības «Upe» apgādā pēdējos gados iznākusi virkne ierakstu, kas pārliecina gan ar muzikālo kvalitāti, gan ar saturu. Lielā mērā pateicoties izdevniecības darbam, plašāku publiku ar sevi iepazīstinājuši vairāki tautas mūzikas ansambļi – «Vilki», «Laiksne», Biruta Ozoliņa u.c., to skaitā arī pašlaik spilgtākie mākslinieki «Iļģi».

Iļģi "Kaza kāpa debesīs"

(Upe)

Protams, arī citas mūzikas izdevniecības pēdējos gados laidušas klajā vairākus tautas mūzikas ierakstus, tādā veidā vairāk pulcinot līdzīgi domājošus māksliniekus un stiprinot tradicionālās mūzikas tradīcijas Latvijā. Ieraksti iznākuši «Rīsa zvejniekiem», «Grodiem», «Suitu sievām», «Laiksnei», Staltiem, «Maskačkas spēlmaņiem» u.c.

«Iļģu» jaunākais veikums «Kaza kāpa debesīs» ir spilgts piemērs, ka interesantākā un kvalitatīvākā mūzika Latvijā top tieši šajā žanrā, to apliecina gan ieraksta tehniskā un izpildījuma kvalitāte, gan mākslinieces Ivetas Vecenānes oriģinālzīmējuma veiksmīga iestrāde albuma vizuālajā koncepcijā.

Iļģi "Kaza kāpa debesīs"
Iļģi "Kaza kāpa debesīs" Foto: Publicitātes foto

Ieraksts sākas ar episko «Nesmejiet jūs, ļautiņi», kas, manuprāt, ir spēcīgākais ieraksta skaņdarbs, turpinājumā seko «Rītā rasa krita», kas sākas ar kokles skaņām, tomēr nedaudz mulsina «plikās» wah wah ģitāras un bungu ritma sekcija dziesmas ievadā. Interesanti, ka «Iļģi» kā pavadošos mūziķus izvēlējušies grupas «The Hobos» mūziķus. Ieraksta trešajā skaņdarbā «Šķērsu dienu saule teka» blakus Ilgas Reiznieces balsij dzirdams Rūtas Muktupāvelas dzidrais dziedājums, kas veiksmīgi papildina šo ierakstu. Albumā dzirdamas arī Zanes Šmites («Rīsa zvejnieki»), Vinetas Romānes («Laiksne»), Māra Muktupāvela un Gata Gaujinieka (mulsinošs ir Gata angliskais akcents) balsis.

Plates spēcīgākie skaņdarbi, manuprāt, atrodami ieraksta pirmajā pusē, tomēr tādas dziesmas kā «Ozolīti zemzarīti», «Tiem būs sargāt pavardiņu», «Es ar sauli saderēju», «Es gulēju maigu miegu» un «Kas tur nāca pār jūriņu», kas izceļas ar lipīgām melodijām, tikai papildina kopējo albuma vitālo skanējumu.

Tā vien izskatās, ka arī šogad Lielā mūzikas gada balva nonāks «Iļģu» rokās, kaut arī šogad, tāpat kā 2002. gadā Birutas Ozoliņas «Sirdsgriežu» nominācija, uz balvu varētu pretendēt arī «Rīsa zvejnieki».

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu