"Mentoringa daudzās sejas"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Tikai ar makroekonomiku saimniecībā nevar iztikt, viss ir atkarīgs no tā, kā izturēsimies pret uzņēmumā strādājošajiem, kā un ko mēs viņiem mācīsim, lai maksimāli izmantotu viņu prasmes," teica Peka Vuoristo, Somijas vēstnieks Latvijā, savu tautiešu Tūliki Jūselas, Tūlas Lillias un Jari Rinnes grāmatas "Mentoringa daudzās sejas" atklāšanā Latvijā.

Mentorings ir metode, ar kuras palīdzību organizācijas spēj sasniegt izvirzītos mērķus ātrāk un efektīvāk. Mentoringa jeb pieredzes pārņemšanas pamatideja ir prasmju un zināšanu pilnveidošana un attīstīšana - uzņēmēju mācīšanās vienam no otra. Grāmatas ietvaros mentorings tiek aplūkots gan viena uzņēmuma ietvaros, gan savstarpēji neatkarīgu uzņēmēju vidū, kā arī dažādu nozaru uzņēmumu lokā.

Cik svarīga šādas grāmatas iznākšana Latvijā vienlaikus latviešu un krievu valodā (unikāls fakts!), liecina tas, ka grāmatas atvēršanas pasākumu ievadīja Somijas vēstnieka Latvijā uzruna. Tajā viņš uzsvēra, ka uzņēmuma veiksmīgākai attīstībai bezgala svarīgi ir atbalstīt vienam otru, ieklausīties, dalīties pieredzē un bez skaudības priecāties par jaunākā kolēģa veiksmi. Mentoringa spēks slēpjas tajā, ka šai metodē nav darīšanas tikai ar teoriju, no mentoringa iegūst kā iesācējs, tā mentors, jo arī viņam gadās apstāties attīstībā. Mentoringa metodi Somijā izmanto ļoti plaši - no Ārlietu ministrijas līdz NOKIA, Stockmann un citām kompānijām.

Viena no grāmatas autorēm Tūliki Jūsela norāda, ka mentorings ir tiešie kontakti starp cilvēkiem, apejot telefonu, internetu vai citus saziņas līdzekļus.

Somijā šī grāmata esot pat populārāka un vairāk izdota nekā grāmatas par Hariju Poteru. Savukārt NOKIA pārstāvji nolēmuši izmantot Latvijā izdoto grāmatas versiju krievu valodā savas Maskavas pārstāvniecības personāla izglītošanai.

Grāmatu izdevusi biedrība "Līdere" sadarbībā ar izdevniecību "Lietišķās informācijas dienests".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu