Čehijā iestudēta opera par hokeju (6)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Prāgā jaunajā "Sazka Arena" turpinās pasaules čempionāta spēles, "Stavovske" operteātrī, kur 1787.gadā Volfgangs Amadejs Mocarts diriģēja paša radītās operas "Dons Žuans" pirmizrādi, rāda Martina Smolkas operu "Nagano" par Čehijas valstsvienības spožo uzvaru 1998.gadā Nagano olimpiskajās spēlēs.

Libretu izrādei, kurā ir trīs cēlieni kā hokeja spēlē, sarakstīja komiķis Jaroslavs Smolka. Uz skatuves ir gan Jāgra tēls, gan pasaules čempionātā nespēlējošā Hašeka lomas atveidotājs. Operas ievadā skan ārija "Mans vārds ir Hašeks". Operā var izsekot čehu hokejistu trijām izšķirošajām cīņām par olimpisko zeltu ar ASV, Kanādu un Krieviju. Uzturot hokeja arēnu tradīcijas, starpbrīžos karsējmeitenes piedāvā operas apmeklētājiem nevis šampanieti, bet gan alu plastmasas glāzēs. Opera ir veidota kā vizuāls šovs. Kad tuvojas beigām "spēle ar Krieviju", orķestra un kora pavadījumā demonstrē arī spēles televīzijas ieraksta fragmentus. "Tā ir mūsdienu čehu leģenda, un operu pamatā vienmēr ir bijušas leģendas," izvēli par labu hokejam pamatoja teātra iestudējumu mākslinieciskais vadītājs Jirži Nekvasils. "Mēs saprotam, ka tas ir neparasts motīvs, taču pietiekami interesants, un tas spēj uzturēt mūzikas formu." Čehijas valstsvienība cīņā par olimpisko zeltu Japānā pārspēja favorītus kanādiešus un principiālos pretiniekus Krievijas hokejistus. Nagano olimpisko spēļu laikā pirmo reizi Nacionālās hokeja līgas (NHL) kalendārā bija pārtraukums, lai valstsvienībās varētu spēlēt visi spēcīgākie hokejisti.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu