"Grammy" balvu kamermūzikas nominācijā iegūst "Kronos Quartet" Albana Berga albums

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prestižo "Grammy" mūzikas balvu kamermūzikas nominācijā svētdien Losandželosā ieguva "Kronos" kvarteta ieskaņotais austriešu komponista Albana Berga (1885-1935) "Lyric Suite" albums. Šajā nominācijā uz balvu pretendēja arī latviešu komponista Pētera Vaska 4. stīgu kvarteta ieraksts "Kronos" kvarteta izpildījumā.

Uz balvu šajā nominācijā pretendēja vēl britu komponista Artūra Blisa (Arthur Bliss, 1891-1975) "String Quartet No. 1; Conversations For Flute, Oboe, Violin, Viola And Cello, Etc.", ko izpilda Maikls Kokss (Michael Cox, flauta un alta flauta), Nikolajs Daniels (Nicholas Daniel, oboja un angļu rags) un "Maggini Quartet", amerikāņu komponista Eliota Kartera (Elliott Carter, 1908) "Oboe Quartet" ansambļa "Speculum Musicae" izpildījumā, krievu komponistu Dmitrija Šostakoviča (1906 - 1975) un Alfrēda Šnitkes (1934-1998) "Piano Quintets" pianista Borisa Bermana (Boris Berman) un "Vermeer Quartet" izpildījumā. Vaska piecdaļīgais kvartets aizņem visu albumu. Darbs komponēts pēc pasūtījuma speciāli šim izpildītāju sastāvam. "Kronos" kvartets to pirmo reizi atskaņoja 2000.gadā Parīzē. Vēlāk tas daudzkārt atskaņots koncertos ASV, Japānā, Turcijā, Meksikā, Lielbritānijā un arī Rīgā. Pēteris Vasks (1946) ir starptautiski pazīstamākais latviešu komponists, kura darbus pasūta un atskaņo izcilākie pasaules mūziķi. Vasks absolvējis Lietuvas Valsts konservatoriju kontrabasa specialitātē un Latvijas Valsts konservatoriju kompozīcijas specialitātē, raksta simfonisko, koru un kamermūziku. Ceremonijā piecas balvas saņēma ritma un blūza dziedātāja Bejonsa Noulza, bet gada ieraksta balvu ieguva angļu rokgrupa "Coldplay" par dziesmu "Clocks". Trīs "Grammy" balvas ieguva arī "bluegrass" mūziķe Elisona Krausa, palielinot savu "Grammy" kolekciju līdz 17 balvām. Pa divām "Grammy" balvām ieguva reperis Eminems, rokgrupa "Evanescence", rokgrupa "White Stripes", hiphopa duets "OutKast", džeza saksofonists Veins Šorters un Džastins Timberleiks. Šogad "Grammy" balvu ieguva arī bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kurš kā teicējs piedalījās krievu tautas pasakas "Pēterītis un vilks" ierakstā. Klintons kopā ar bijušo Padomju Savienības prezidentu Mihailu Gorbačovu un aktrisi Sofiju Lorēnu ieguva "Grammy" par labāko mutvārdu albumu bērniem. Pasaka tika ierakstīta sakarā ar komponista Sergeja Prokofjeva nāves 50 gadskārtu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu