Veidos devīto skolēnu dziesmu un deju svētku māksliniecisko padomi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku māksliniecisko padomi varētu izveidot jau līdz nākamā gada janvārim, un padomē piedalīties aicināts arī maestro Raimonds Pauls.

Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra vadītājs Ringolds Beinarovičs BNS pastāstīja, ka mākslinieciskā padome svētku repertuāru varētu izstrādāt jau līdz nākamā gada februāra sākumam. Mākslinieciskajai padomei, kurā darbosies horeogrāfi, mākslinieki un pedagogi, jāsāk svētku koncepcijas izstrāde. Paredzēts, ka nākamā gada maijā notiks tā saucamie svētku modulēšanas koncerti, kuros apmēram desmit Rīgas rajonu kolektīvi parādīs, kā svētki "izskatīsies miniatūrā". Šos koncertus noskatīties aicinās visu skolēnu kolektīvu vadītājus. Beinarovičs uzsvēra, ka, rīkojot skolēnu dziesmu un deju svētkus, "īpaši jādomā par klausītājiem, lai viņiem būtu interesanti". "Jaunieši nepiedos, ja kaut kas būs ne tā," viņš sacīja un pauda pārliecību, ka skolēnu svētkiem "jāatbilst 21.gadsimta garam". Viņš prognozēja, ka skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanai būs nepieciešami vismaz 1,5 līdz divi miljoni latu, apmēram puse no šīs summas būs vajadzīga, lai segtu tikai skolēnu ēdināšanas un izmitināšanas izdevumus. Nauda nepieciešama arī svētku tehniskajai realizācijai, skašu sagatavošanai, reklāmai un citām aktivitātēm. Beinarovičs atgādināja, ka dziesmu un deju svētki ir ne tikai svētki vairāku dienu garumā, bet arī "nepārtraukts process piecu gadu garumā". Valdība pirms nedēļas izveidoja rīcības komiteju 2005.gadā plānoto dziesmu un deju svētku sarīkošanai. Rīcības komiteju vadīs izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Tajā darbosies arī Rīgas mērs Gundars Bojārs, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Valentīna Andrējeva, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Saeimas Radio un televīzijas apakškomisijas vadītājs Edgars Jaunups, Veselības ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops, Rīgas izpilddirektors Māris Tralmaks, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa un citi speciālisti. Komiteja apstiprinās svētku sagatavošanas plānu, nosakot, ka tajos nedrīkstēs piedalīties vairāk par 35 tūkstošiem jauniešu. Tāpat komiteja izskatīs un akceptēs svētku budžeta projektu, kas valdībā jāiesniedz līdz nākamā gada 1.jūnijam. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradīcija sākās 1960.gadā, kad pirmajos skolēnu dziesmu svētkos piedalījās desmit tūkstoši dalībnieku, savukārt astotajos svētkos pirms trim gadiem piedalījās 30 tūkstoši dalībnieku, no kuriem apmēram puse bija dejotāji. Skolēnu dziesmu svētkiem ir īpaša nozīme Latvijas kultūras dzīvē, un gatavošanās nākamajiem jauniešu sadziedāšanās svētkiem izvirzīta par prioritāti interešu izglītībā šajā un nākamajā mācību gadā, norādīja Izglītības un zinātnes ministrija. IX jauniešu dziesmu un deju svētki notiks 2005.gadā no 27.jūnija līdz 3.jūlijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu