Notiks Ojāra Vācieša Kopotu rakstu pēdējā sējuma atvēršanas svētki.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vernisāžas teātrī otrdien notiks Ojāra Vācieša Kopotu rakstu pēdējā, desmitā sējuma atvēršanas svētki. Ojāra Vācieša fonda priekšsēdētājs Jānis Peters pastāstīja, ka pēdējā krājumā publicētas autora dažādos gados rakstītas vēstules.

Vācieša Kopotu rakstu izdošana sākās 1989.gadā, kad to sāka valsts izdevniecība "Liesma". Pēc ilgāka pārtraukuma rakstu devīto un desmito sējumu ar Kultūrkapitāla fonda un sponsoru finansiālu atbalstu izdevis apgāds "Karogs". Atvēršanas svētkos piedalīsies rakstnieks Māris Čaklais, Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts, diriģents Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris. Sarīkojumu vadīs Peters. Šo gadu Kultūras ministrija ar valdības atbalstu ir pasludinājusi par Vācieša gadu, jo 13.novembrī ir šī 20.gadsimta latviešu literatūras ģēnija 70.dzimšanas diena, turklāt novembrī aprit arī 20 gadu kopš dzejnieka nāves. Iecerēts rīkot arī vairākus pasākumus rudenī, bet kulminācija būs 13.novembrī - dzejnieka dzimšanas un nāves dienā. Oktobrī plānota jauniešu konference, novembrī Dailes teātrī notiks starptautiska zinātniska konference "Cilvēka brīvība. Cilvēka balss". 13.novembrī Dailes teātrī iecerēta izrāde "Novembris", kuras režisors būs Mihails Gruzdovs, scenārija autore - Inga Ābele, bet mūzikas autors - Arturs Maskats. Tāpat rudenī Latviešu biedrības namā plānots dzejas sarīkojums bērniem, kura režisors ir aktieris Rūdolfs Plēpis. Apgāds "Jumava" gatavojas izdot Vācieša dzejas izlasi latviešu, krievu, angļu un vācu valodā. Vācietis dzimis 1933.gadā Trapenes pagastā. Viņš strādājis laikrakstā "Literatūra un Māksla", žurnālos "Draugs" un "Zīlīte". Viņa pirmais dzejolis publicēts 1950.gadā, bet pirmais dzejoļu krājums "Tālu ceļu vējš" izdots 1956.gadā. Vācietis rakstījis arī aprakstus un recenzijas. Dzejai raksturīga sabiedriski politiska aktivitāte, pārdzīvojuma spēks un domas asums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu