Simtgades dziesma: Ieva Akuratere un Igo «Tu un es»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, turpinām rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā.

Ievas Akurateres un Igo jutekliskie, akustiskie kamermūzikas dueti ar Aivara Hermaņa liegajām melodijām plašu popularitāti ieguva 90. gadu sākumā, īpaši, protams, jāizceļ dziesma «Ar tevi». Ideja par šādu nesteidzīgu muzicēšanu radusies pēc Latvijas Radio aicinājuma vēl padomju gados. Vairākus gadus vēlāk, dzīvodams pie draugiem Amerikā, Hermanis, šķirstīdams trimdas latviešu dzejnieka Linarda Tauna dzejas grāmatu, sacerēja vēl desmit jaunas dziesmas, kas ieskaņotas drauga Vjačeslava Mitrohina Pārdaugavas mājas studijā. Tā radās ieraksts «Plīvošana ar pilsētu», būtībā Ievas Akurateres solo albums, ko izdeva tolaik ambiciozā izdevniecība «Annemarie Records». Tikai vienā dziesmā «Tu un es» Ievai piedzied Igo, bet tieši šī kompozīcija spilgti izceļas uz citu fona un ir viens no skaistākajiem Aivara Hermaņa sacerētajiem skaņdarbiem.

"Dziesmas tapa Ņujorkā, kad dzīvoju Manhetenā pie draugiem kādas desmit dienas," TVNET stāsta Hermanis. "Man bija līdzi Linarda Tauna dzejas grāmatiņa, ko man pirms brauciena iedeva Ieva. Dziesmas uzrakstījās Ņujorkas iespaidā nedēļas laikā."

Atskatoties vēl tālākā vēsturē, stāsts par pirmo Hermaņa, Akurateres un Igo albumu "Klusums starp mums" (1990) ir šāds. 

"Radio komitejai padomju laikā pa svētdienām bija tādas speciālas stereo pārraides. Radio mums ar Igo palūdza uztaisīt kaut ko līdzīgu dzejas montāžai ar mūziku, ko varētu noraidīt «dzīvajā» tiešajā ēterā šajā stereo radioteātra ciklā. Producents tam visam bija Igo, kurš izdomāja gan scenāriju, gan sarakstīja dzejoļus - mīlas liriku un man palūdza visam tam uzrakstīt mūziku," atceras Hermanis. "Tas tika sagatavots un noraidīts. Bija ļoti labas atsauksmes. Aldis Ermanbriks, toreizējas «Melodijas» vadītājs, bija šo translācijas ierakstu dzirdējis un piedāvāja man izdot plati ar šo materiālu. Tad nu gājām Radio studijā un visas dziesmas no radioteātra ierakstījām pa jaunu, jo translācijas ieraksts tehniski nebija izmantojams plates izdošanai."

Jau pavisam drīz, 5. decembrī Mūzikas namā Daile tiks prezentēts jauns Hermaņa un Akurateres kopīgais albums "Vēlēšanās".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu