Milzu dāvana Parīzē reibina apmeklētājus un aicina domāt zaļi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Tuvojoties Ziemassvētku laikam, “Japonismes 2018” festivāla ietvaros Francijas galvaspilsētā Parīzes rātsnama priekšā ir uzstādīta neparasta instalācija – milzu dāvana, kuru veido liels japāņu tradicionālais furošiki "dāvanu papīrs". Katram interesantam ir iespēja ieiet milzu dāvanā, piedzīvot ņirboņu gar acīm un vienlaikus uzzināt ko vairāk par senās Japānas kultūru.

No 1. līdz 6. novembrim Parīzes rātsnama Hôtel de Ville priekšpusē katram ir iespēja apmeklēt krāsās ņirbošu telti – dāvanu, kas ievīstīta milzu furošiki "dāvanu papīrā". Iespaidīgā instalācija reprezentē japāņu tradicionālo dāvanu saiņošanas metodi ar roku apzīmētā audumā, kas japāņu kultūrā ir ierasta jau kopš 6. gadsimta.

Foto: EPA/AFP/Scanpix

Noslēdzoties Helovīnam un sākoties novembrim, daudzviet jau sākas Ziemassvētku dāvanu gādāšanas laiks, vienlaikus aktualizējas jautājums par materiālisma radītajiem draudiem dabai – ik gadu tiek izmests neizmērāms daudzums dāvanu un to iesaiņošanas papīru, dāvanu maisiņi un kastītes. Toties furošiki varētu uzskatīt par pasaulē pirmo un vēl joprojām aktuālo atkārtojami lietojamo dāvanu papīru.

Foto: EPA/AFP/Scanpix

Parīzē izstādītās milzu dāvanas iekšpusē ir iekārti vairāki dāvanu sainīši furošiki “papīrā” un japāņu tradicionālajā manierē – ar pušķi vai mezglu priekšmeta centrā. Tāpat lielās dāvanas iekšpusē ierīkotajās radošajās darbnīcās var sastapt māksliniekus, kas jebkuram nezinītim iemācīs saiņot dāvanas kā īstam japānim.

Parīzes milzu furošiki dāvanas autors ir japāņu arhitekts Tsujoši Tani. Viņa projekti un darbi ir sastopami visā pasaulē – viņš ir veidojis arī Igaunijas Nacionālā muzeja jauno ēku, “Citizen” pulksteņu ražotnes paviljonu Bāzelē, Šveicē, villu Havaju salās, kā arī vairākas atzinību guvušas instalācijas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu