Latvijas Radio korim un Sigvardam Kļavam jauna koncertprogramma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Radio korim un Sigvardam Kļavam jauna koncertprogramma
Latvijas Radio korim un Sigvardam Kļavam jauna koncertprogramma Foto: Ekrānuzņēmums

15. martā plkst. 19 Sv. Jāņa baznīcā izskanēs Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas jaunā koncertprogramma "Dievišķais klusums", klausītāji sagaidīs divus pirmatskaņojumus - Ērika Ešenvalda "Es rakstu" un Alfrēda Momotenko "Klusēšanas noslēpums", abus komponistus iedvesmojusi Svētā Atona Siluāna dzeja. 

Koncertā izskanēs divi opusi, kas komponēti ar Borisa Pasternaka dzejoli "Lieldienas" / "На Страстной", partitūru autori ir Arturs Maskats un Alfrēds Momotenko. Ciešanu laikam veltītajā koncertprogrammā iekļauti arī šā gada jubilāru Džeimsa Makmilana un Tigrana Mansurjana opusi, kā arī latviešu komponista Jura Karlsona "Ora Pro Nobis".

Diriģenta Sigvarda Kļavas un Latvijas Radio kora koncertprogramma sakrīt ar kristīgās pasaules ciešanu laiku un runā par visai cilvēcei būtiskām un mūžīgām tēmām. Līdz ar divu šīgada jubilāru – armēņu komponista Tigrana Mansurjana (1939) un savas paaudzes redzamākā skotu skaņraža Džeimsa Makmilana (1959) aizkustinošajiem darbiem Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs arī divas Borisa Pasternaka dzejas iedvesmotas un emocionāli piepildītas partitūras ar nosaukumu "На Страстной" jeb “Lieldienās”. 

Arturs Maskats atklāj: "Augšāmcelšanās brīnums, dabas spēks un varenība, cilvēku balsis Tajā pavasara naktī un visos pavasaros pēc tam – to visu ir ģeniāli izteicis Boriss Pasternaks Kristum un Lieldienām veltītajos dzejoļos romānā “Doktors Živago”. Darbs veltīts Aleksandram Antoņenko – izcilam māksliniekam un ļoti dziļam cilvēkam."

Pirmatskaņojumu iespaidīgais opuss piedzīvoja pirms septiņiem gadiem, šoreiz tā paša dievnama velvēs atbalsosies LNO solista Mihaila Čuļpajeva izteiksmīgais tembrs. 

Sigvardam Kļavam bijusi būtiska loma arī Alfrēda Momotenko epopejas korim На Страстной tapšanā. Šī Sočos dzimušā un Maskavā un Nīderlandē skolotā komponista apjomīgais opuss pirmoreiz izskanēja 2017. gada nogalē pasaulslavenajā Amsterdamas Concertgebouw, pie Nīderlandes Radio kora diriģenta pults esot tieši latviešu diriģentam. 

Sigvards Kļava par jauno programmu.

Koncertprogrammā iekļauti Tigrana Mansurjana skaņdarbi ar viņa tautieša Avetika Isaakjana dzeju, kas pilni dziļu pārdomu, sāpju un arī brīnumskaista mierinājuma. Līdzīga tematika caurvij arīdzan pirms desmit gadiem tapušo Džeimsa Makmilana apgaroto kompozīciju Miserere ar ikonisko latīņu tekstu.. Gan armēņu, gan skotu meistara skaņu mākslā savijas spilgta un aizkustinoša emocionalitāte , arī dziļi ticīga cilvēka pasaules redzējums. Īpaši šim koncertam Ēriks Ešenvalds komponējis opusu "Es rakstu", komponists iedvesmojies no Svētā Atona Siluāna rakstītā vārda. Savukārt Jura Karlsona kompozīcija  "Ora pro nobis" komponista skaņdarbu katalogā datēta ar 2013. gada 19. februāri un darbs pirmatskaņots Svētā Jāņa baznīcā.

15. marta koncertā kopā ar Latvijas Radio kori muzicēs tenors Mihails Čuļpājevs un sitaminstrumentālists Ivo Krūskops.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs un bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu