Šķīvju kaudze izlietnē kā iedvesmas avots jeb durvis ver Kataras nacionālais muzejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Mūsdienās arhitektūra ir viena no tām nozarēm, kur ir iespējams izpausties pēc sirds patikas. Nu šo apgalvojumu ir apstiprinājis franču arhitekts Žans Novels, kas izstrādājis visai neparastu plānojumu Kataras nacionālajam muzejam. Pagājušā mēneša beigās ar grandiozu ceremoniju tika atklāts savdabīgais muzejs.

Savdabīgās konstrukcijas celtni Katarā cēla 18 gadus – šeit atrodas teju divus kilometrus gara gleznu galerija, viesnīcu stila atpūtas telpas, kā arī īpašas dabas vēstures izstāžu zāles, kurās izvietotas miljoniem gadu vecas dzīvnieku fosilijas. Neraugoties uz iespaidīgo eksponātu krājumu un interjeru, īpaši uzteicama ir ēkas arhitektūra. Dīvainās formas celtne atrodas Kataras pilsētas Dohas centrā un vizuāli izskatās tā, it kā kādam būtu gadījies negadījums ar virtuves skapīti. Kā atzīst pats arhitekts – ēkas formai par iedvesmu ir kalpojis minerāls.

Ēkas arhitekts Žans Novels 
Ēkas arhitekts Žans Novels Foto: AFP/SCANPIX

Ēkas galvenā konstrukcija – bēšie diski - ir teju izmētāti visās iespējamās pozīcijās, tādējādi radot īstu mudžekli, kuru sasaista nestandarta formas stikla logi un terases. Kā britu izdevumam “The Guardian” skaidro pats arhitekts, pasūtītājs vēlējās, lai ēka būtu pamanāma un varētu pretendēt uz ikoniskās arhitektūras statusu. Ņemot vērā skarbos Kataras klimata apstākļus, franču arhitekts ar komandu radīja tuksneša rozes formas skici – šis minerāls ir leģendārs ar tā neparastajām formām, kas vizuāli atgādina mudžekli, ko veido plakani ģipša diski. Šie minerāli ir atrodami Kataras tuksnešos.

Kataras nacionālā muzeja atklāšana pulcēja arī pasaulslavenas zvaigznes
Kataras nacionālā muzeja atklāšana pulcēja arī pasaulslavenas zvaigznes Foto: AFP/SCANPIX

Kataras nacionālā muzeja ēku veido 250 000 dažāda izmēra un formas dzelzsbetona elementi, kas, sastiprināti kopā, veido 539 diskus. Lai nodrošinātu konstrukcijas izturību, tās fasāde ir pārklāta ar stiklšķiedras stiprinātiem betona paneļiem.

48 000 kvadrātmetrus plašajā muzejā ir ierīkotas 11 milzīgas izstāžu zāles, kurās tiks izvietotas ekspozīcijas par Kataras vēsturi no ģeoloģiskās veidošanās līdz pat naftas atklāšanai Kataras teritorijā 20. gadsimtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu