Pavasara festivāla "Windstream" noslēgums Lieldienu laikā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Ozols
Jānis Ozols Foto: publicitātes

Pavasara festivāla "Windstream" desmitais jubilejas gads tuvojas izskaņai, festivāla noslēgumā piedāvājot koncertus Lieldienās. 19. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks Lielās piektdienas koncerts, bet Otrajās lieldienās, 22. aprīlī, Orķestris “Rīga” aicina klausītājus pavadīt aizraujošu pēcpusdienu Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā.

Tradicionāli Lielās Piektdienas vakarā Orķestris “Rīga” klausītājiem piedāvā koncertu. Tāpat kā pirms gada, arī šogad Lielajā Piektdienā orķestris sadarbosies ar diriģentu Jāni Ozolu un diviem viņa vadītiem koriem – Babītes novada jauniešu kori “Maska” un Garkalnes novada jaukto kori “Pa saulei”. Repertuārā būs franču romantisma perioda komponista Gabriela Forē Rekviēma atskaņojums, kurā kā solisti piedalīsies vokālisti Elīna Šimkus (soprāns) un Rihards Mačanovskis (baritons). Šis atskaņojums īpašs ar to, ka tradicionālā simfoniskā orķestra loma uzticēta pūšaminstrumentu orķestrim. Orķestra partijas pārlikuma autors ir Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns.

Forē Rekviēmā no sākuma līdz pat beigām jūtama ļoti cilvēcīga ticība mūžīgam mieram, kurā romantisma tradīcijās atklājas komponista ideja par nāvi kā par “laimīgu atbrīvošanu, tiekšanos pēc laimes tur augšā, nevis sāpīgu, sērīgu pieredzi”. Pats komponists min, ka “viss, ko viņš spējis radīt, izmantojot reliģisku ilūziju, ielikts Rekviēmā”. Līdzās tam koncerta programmā skanēs arī citi komponista daiļradē zināmi skaņdarbi. Tā piemēram, “Pavana” ir skaņdarbs, kas rakstīts klavierēm un korim vēlīnajos 1880. gados, ko komponists raksturojis kā “klasisku eleganci”. Kora lirikas ir balstītas dzejoļos par cilvēka romantisko bezpalīdzību. Skanēs arī Forē skolotāja Kamila Sensānsa klausītājiem iemīļotais “Gulbis” no cikla “Dzīvnieku karnevāls” un citi skaņdarbi. Biļetes iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Otrajās lieldienās, 22. aprīlī, Orķestris “Rīga” aicina klausītājus uz ģimenisku pasākumu “Lieldienu jampadracis” Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā. Skanot Orķestra “Rīga” izpildītajai brīvdabas mūzikai, orķestra kolektīvs un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns aicina ģimenes ar bērniem iesaistīties aizraujošā rotaļā – HAOSA spēle –, kuras laikā ģimenes savā starpā varēs sacensties aizraujošā komandu spēlē, ar iespējām izzināt skaistā parka apkārtni, izskrieties un jautri pavadīt laiku. Pasākuma sākums plkst. 12.00. Ieeja brīva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu