Aicinās vākt ziedojumus Brīvības pieminekļa izgaismošanai (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA/Zane Bitere

Šodien, 24.aprīlī Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds uzsāk jaunu labdarības kustību “Gaisma mūsu brīvībai!” aicinot ikvienu ziedot, lai tiktu izgaismots tautas brīvības simbols – Brīvības piemineklis. Pagājušā gada nogalē bijušais Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers ar domubiedru grupu dibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu, lai tiktu izgaismots mūsu tautas simbols un tiktu sakārtota likumdošana par Brīvības pieminekli. Fonds jau paveicis pirmos darbus, pateicoties pirmajam korporatīvajam ziedotājam, Brīvības piemineklim, pirmo reizi tā vēsturē, veikta digitālā uzmērīšana, kā arī, iesaistoties Latvijas bibliotekāru saimei, reģionos tiek veidotas vietējās rīcības komitejas ziedojumu piesaistei.

Brīvības pieminekļa fonda mērķis nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu, izmantojot jaunākās gaismu tehnoloģijas. Šī projekta mērķis ir, lai visos gadalaikos būtu redzama un izgaismota brīvības aleja. Lai tautas brīvības simbolam izveidotu apgaismojumu un trīs zvaigznes mirdzētu arī tad, ja visapkārt ir tumšs.

Brīvības pieminekļa izgaismošana plānota trīs dažādās noskaņās - ikdienas apgaismojums, kas iedegas līdz ar tumšā laika iestāšanos; svētku izgaismojums, ko izmanto valsts svētkos vai citos svinīgos, tajā skaitā ar valsts protokolu saistītos sarīkojumos; īpašais izgaismojums, kas radīs māksliniecisko baudījumu.

Lai šo mērķi sasniegtu, tiek organizēta līdzekļu vākšana, sabiedrība aicināta ziedot un iesaistīties skiču apspriešanā, lai izvēlētos labāko mūsu brīvības simbolam. Ikviens tiks aicināts izteikt savu viedokli!

Līdztekus Brīvības pieminekļa izgaismošanai fonds aktīvi rīkosies, lai Saeimā pieņemtu likumu par Brīvības piemineklī un Brāļu kapiem. Rosinās sabiedrības interesi par Brīvības pieminekli, tā vēsturi un simbolisko lomu dažādos vēstures posmos.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam!

Tieši tādēļ 2018.gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu.

“Mums katram ir savs priekšstats par Brīvības pieminekli un katram vislabākais. Trīs zvaigznes uz zilu debesu fona, pieminekļa siluets uz saulrieta fona. Bet skarbā patiesība ziemas vakarā ir citāda. Tumsa. Nav redzamas ne zvaigznes, ne uzraksts “Tēvzemei un brīvībai”. Kad pamanīju to, nolēmu rīkoties. Izgaismot pieminekli, tā, lai pastaiga vakarā gar to, sagādātu prieku un nacionālu lepnumu”, stāsta Latvijas valsts prezidents no 2007.gada līdz 2011.gadam un Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Valdis Zatlers.

“To ko nespēj viens, to spēj tauta! Brīvības piemineklis ir visas tautas simbols. Pirmās brīvvalsts laikā Brīvības pieminekli cēla tauta, lai godinātu tos, kuri atdeva savas dzīvības par brīvību.

Okupācijas laikā Brīvības piemineklis bija man un citiem kā stalts atgādinājums reiz brīvai nācijai. Kad atjaunojām valsti, tauta atjaunoja arī Brīvības pieminekli. Tagad ir pienācis laiks celt Brīvības pieminekli gaismā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, jo brīvība nav pašsaprotama, tāpēc aicinu pievienoties un izgaismot Brīvības pieminekli. Jo brīvība ir gaismā!”, aicina Ziedot.lv vadītāja un Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda padomes locekle Rūta Dimanta.

Lai izgaismotu Brīvības pieminekli, fonds uzsāk labdarības kustību “Gaisma mūsu brīvībai!”, aicinot ikvienu ziedot un kļūt par brīvības gaismas draugu! Reiz celts un atjaunots par tautas ziedojumiem, piemineklis gaismā tiks celts par tautas līdzekļiem! Ziedot iespējams portālā Ziedot.lv un projekta oficiālajā mājas lapā

Kopumā Brīvības pieminekļa izgaismošanai būs nepieciešami ievērojami līdzekļi. Lai aprēķinātu precīzās izmaksas, fonds sākotnēji veiks projekta skiču izstrādi, kam vajadzīgi 18 tūkstoši eiro.

Līdz ar ziedošanas kampaņu, pirmo reizi Brīvības pieminekļa vēsturē, veikta pieminekļa digitālā uzmērīšana un izveidots 3D modelis. Digitālā uzmērīšana ir priekšnoteikums apgaismojuma projektēšanai un ierīkošanai, savukārt, izveidotais 3D modelis tiks nodots Kultūras mantojuma pārvaldei, lai kalpotu kā kultūrvēsturiskais modelis, kas nākotnē ļaus plānot gan renovācijas, gan pieminekļa apkopes profesionāli un ilgtspējā.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds jau saņēmis pirmos ziedojumus no 17 privātpersonām, kas atsaukušies bijušā Latvijas valsts prezidenta Valda Zatlera idejai gaismā celt tautas simbolu. Uzrunāti pirmie sabiedrības pārstāvji – Latvijas bibliotekāru saime, kas kalpos kā vēstneši Latvijas reģionos, aicinot organizēt vietējās komitejas ziedojumu piesaistei.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu