Telaviva gatavojas Eirovīzijas nedēļai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Telavivu pārņēmis Eirovīzijas drudzis, pilsētai gatavojoties pirmo reizi kļūt par šī konkursa norises vietu. Eirovīzija Izraēlā notiks jau trešo reizi, taču iepriekšējās reizes konkursu rīkoja Jeruzaleme.

Latviju Eirovīzijā šogad pārstāvēs duets "Carousel" ar dziesmu "That Night".

Foto: Grupa “Carousel” aizvadījusi pirmo mēģinājumu uz Eirovīzijas skatuves.

"Mēs apsolām, ka visi, kas maijā ieradīsies Telavivā, pieredzēs vienu: sababa, sababa un vēlreiz sababa," solīja Telavivas mērs Rons Huldai, izmantojot arābu vārdu, kas ebreju slengā nozīmē "forši".

Telaviva gatavojas Eirovīzijai vairākus mēnešus, plānojot dažādus pasākumus veselas nedēļas garumā.

Eirovīzijas pusfināli notiks 14. maijā un 16. maijā, bet konkursa fināls - 18. maijā.

Pagājušajā gadā konkursā uzvarēja Izraēlas dziedātāja Neta Barzilaja, bet šogad valsti pārstāvēs 27 gadus vecais dziedātājs Kobi Marimi.

Izraēla konkursā ir uzvarējusi kopumā četras reizes, taču divreiz tā finansiālu problēmu dēļ atteicās no tiesībām rīkot Eirovīziju.

Eirovīzijā ar priekšnesumiem uzstāsies Madonna, Izraēlas aktrise Gala Gadota un iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji no dažādām valstīm.

Eirovīzijas ciemats būs atvērts publikai, piedāvājot apmeklēt Izraēlas un starptautisku mākslinieku uzstāšanos.

Eirovīzijas nedēļas laikā Telavivā plānota arī praida nakts 13. maijā, jogas pasākumi un citas izklaides iespējas.

Izraēlas valdība sākotnēji uzstāja, lai konkurss notiek Jeruzalemē. Taču pēc ASV lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un reakciju, ko izraisīja šis lēmums, valdība atteicās no šīs idejas, baidoties no iespējamā pasākuma boikota.

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Lai gan aicinājumi uz boikotu nav devuši lielus rezultātus, tie turpinās.

Izraēlas Stratēģisko lietu ministrija pagājušajā nedēļā ziņoja, ka aktīvisti, izmantojot viltus kontus un robotus, sociālajos tīklos aicina boikotēt Eirovīziju. Pēc šo aktivitāšu atmaskošanas, tviteris izdzēsis vairākus desmitus kontu, norādīja ministrija.

Pagājušajā nedēļā 100 mākslinieki un slavenības parakstīja paziņojumu, kurā nosodīja boikota, investīciju atsaukšanas un sankciju kustību (BDS), kas iestājas par ekonomiska spiediena vēršanu pret Izraēlu politikas dēļ, kādu tā īsteno pret palestīniešiem.

"Mēs uzskatām, ka vienojoši pasākumi, tādi kā dziesmu konkursi, ir būtiski, lai palīdzētu (..) savest kopā cilvēkus ar dažādu pagātni caur kopīgu mīlestību uz mūziku," norādīts paziņojumā.

Lai gan konkurss ir apolitisks, Islandes dalībnieki Eirovīzijā - grupa "Hatari" - mēģinājuma laikā izaicināja Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu uz cīkstēšanos. Grupa vēlas pievērst pasaules uzmanību situācijai Tuvajos Austrumos.

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Viens no grupas biedriem intervijā Eirovīzijas blogā "Wiwibloggs" runāja par "aparteīdu" pret palestīniešiem Hebronā, bet cits grupas biedrs atzina, ka viņiem ir pretrunīgas jūtas par piedalīšanos konkursā, kas norisinās Izraēlā.

Gādājot par drošību, Telavivā konkursa laikā pilsētā tiks papildus izvietoti 8000 policistu.

"Ieradīsies tūkstošiem policistu, un mēs esam gatavi novērst visus incidentus," paziņoja policijas preses pārstāvis. "Konkrētu brīdinājumu nav, bet mēs zinām dinamiku šajā reģionā, un zinām, ka notikumi var attīstīties strauji," viņš piebilda.

Eirovīzija notiks nepilnas divas nedēļas pēc vardarbības uzliesmojuma Gazas joslā.

Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas izšāva aptuveni 700 raķetes pret Izraēlas teritoriju, nogalinot četrus civiliedzīvotājus. Izraēlas pretuzbrukumos dzīvību zaudēja 25 palestīnieši, tostarp desmit civiliedzīvotāji. Uguns apmaiņa tika pārtraukta pirmdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu