Tuvojas metālmūzikas festivāls "Zobens un lemess"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“Corvus Corax”
“Corvus Corax” Foto: publicitātes

Piektais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls "Zobens un lemess" dalībniekus gaidīs no 7. līdz 9. jūnijam ainaviskajā Mūsas un Mēmeles satekā, Bauskas pilskalna estrādē. Īpašo viesu skaitā - pirmo reizi Latvijā pasaules mūzikas leģenda “Corvus Corax” no Vācijas.

Vēl festivālā uzstāsies “Månegarm” (Zviedrija), “Einherjer” (Norvēģija), “Gyvata” (Lietuva) un citas grupas.   

Festivāla teritorija apmeklētājiem būs atvērta no piektdienas pēcpusdienas. Sestdien paralēli notiekošajam uz lielās skatuves darbosies tā sauktais Senais ciems, kurā interesenti varēs gan vērot baltu karavīru viduslaiku cīņu paraugdemonstrējumus, gan līdzdarboties agrāko laiku amatu meistarklasēs un dzīvās arheoloģijas eksperimentos, gan sacensties, piemēram, dažādās viduslaikus spēlēs.

Foto: Festivāls «Zobens un lemess 2018».

Arī šogad festivālā uzstāsies plaši pazīstami un atzīti mūziķi un arī jaunākas grupas, un katra no tām ir ar potenciālu kļūt par interesantu jaunatklājumu. Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas līdz folkmetāla jaudīgākajām un smagākajām izpausmēm. Dažādībā ir arī vienojošais elements - mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās. Faktiski runa ir par mūsdienu cilvēku, kas interesējas par pagātni, lai, iespējams, apjaušot saknes, cēloņsakarībās apjaustu arī šodienu.

«Zobens un lemess»
«Zobens un lemess» Foto: Gints Albužis

Šogad festivālā “Zobens un lemess” uzstāsies leģendārā vācu apvienība “Corvus Corax”, kas pasaules mūzikas cienītājiem ir kā attiecīgā žanra kvalitātes un jaunrades celmlaužu zīmols. Katra šīs grupas uzstāšanās ir notikums.

Video: Corvus Corax un Arndis Halla "Hugin & Munin".

Pasaules mūzikas grandi “Corvus Corax” (medieval / celtic) dibināta 1989. gadā. Satriecoši ritmi, senas melodijas, nepieradināta skaņa, ko rada iespaidīga izmēra bungas, pašdarinātas dūdas un citi instrumenti  - tas viss  kopā atdzīvina un uzbur cita laikmeta noskaņu. Ar savu ilggadējo darbu Berlīnes mūziķi ir veidojuši mūsu pašreizējo izpratni par viduslaiku mūziku. Viņu ietekme aptver plašu kultūrtelpu, citējot pašu pieteikumu - no Maskavas līdz Mehiko. Grupa koncertējusi daudzviet pasaulē, piemēram, visā Eiropā, ASV, Kanādā, Japānā, Ķīnā.

Izdots daudz albumu ar plašu tēmu loku. Piemēram, ar mītisko „Mille Anni Passi Sunt” pieminēti senie dievi un leģendas, ar tādiem ierakstiem kā “Sverker” un “Gimlie” grupa pievērsusies ķeltu un Ziemeļvalstu tradīcijām un mūsdienīgi prezentējusi vikingu kultūru.

Grupas mūzika izmantota arī filmās, kā arī dzirdama pazīstamajā datorspēlē “Dragon Age”.

2005. gadā grupa īstenoja ambiciozu projektu „Cantus Buranus” - operu, izmantojot “Carmina Burana” manuskripta tekstus, pašiem komponmējot mūziku un sadarbojoties ar simfonisko orķestri un kori.

“Corvus Corax” apvieno seno mūziku ar mūsdienu fantāzijas elementiem, eksperimentējot ar dažādām skaņām un autentiskajiem instrumentiem. Nav svarīgi, vai mūziķi spēlē klubā, koncertzālē, bruņinieku turnīrā vai milzīgā brīvdabas saietā, piemēram, tūkstošiem metālistu lielākajā Eiropas smagās mūzika festivālā “Wacken Open Air” - “Corvus Corax” zina, kā atvērt publiku un iedvesmot to dejot, priecāties un svinēt dzīvi.

Foto: Aizvadīts metāla festivāls «Zobens un lemess»

Šogad festivālā uzstāsies arī vikingmetāla un folkmetāla grupa “Månegarm” no Zviedrijas, Norvēģijas vikingmetāla pārstāvji “Einherjer”, Vidusaustrumu folkmetāla pārstāvji “Melechesh” no Jeruzalemes, Lietuvas neofolka / folkroka grupa “Gyvata”, Igaunijas blekmetālisti "Condescension", pašmāju folkmetāla grupa “Green Novice”, “Frailty”, “Preternatural”, “Catalepsia”, “Velnezers” un citi.

Video: Månegarm.

Turpinot pērn iedibināto praksi un cenšoties publisko pasākumu veidot iespējami videi draudzīgākā formātā, arī šogad festivāls nodrošinās daudzkārtlietojamās glāzes dzērieniem. Tāpat arī festivāla rīkotāji aicina ierasti lielisko publiku rūpēties par vidi un izdarīt atbildīgas izvēles.

Nakšņošana paredzēta telšu pilsētiņā, kas būs izvietota festivāla teritorijā. Pasākumā būs pieejami visi nepieciešamie pamatpakalpojumi, tostarp labierīcības, ēdināšana, dzērieni, medpunkts, kā arī veldzēties gribētājus gaidīs Mūsas un Mēmeles pludmales.

Festivāla programma pilnībā tiks publicētā maija nogalē.

Biļetes uz festivālu nopērkamas vietnē "TicketShop.lv". Tuvojoties pasākumam, biļešu cena pakāpeniski pieaugs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu